El Correllengua es recupera a Cerdanyola amb una edició que aposta pel multilingüisme
18 d'octubre de 2024 a les 7:08Un programa d’activitats lúdiques i festives i alhora reflexives i reivindicatives formen el programa del Correllengua 2024 que es recupera a Cerdanyola després de la interrupció a causa de la pandèmia. La jornada més festiva tindrà lloc aquest diumenge a l’Abat Oliba per difondre lúdicament l’ús de la llengua i la promoció de la cultura popular catalanes.
Audios
17-10-2024 Entrevista amb Jaume Sobrevals Correllengua 2024
Jaume Sobrevals, un dels impulsors d’aquesta iniciativa a Cerdanyola, destaca la vigència del Correllengua perquè “per desgràcia” l’objectiu de l’edició d’aquest 2024 és el mateix que el del primer Correllengua ja que la situació del català potser no és d’una “fase premortal”, però si que “després de “molts anys d’aquesta anomenada democràcia les coses no ha millorat”.
Sobrevals indica que totes les enquestes diuen que “hi ha una regressió en l’ús” de la llengua tot i que el coneixement del català hagi augmentat entre la població ja que molta gent no l’usa per comoditat o perquè considera que no és imprescindible en el seu entorn.
Cada any, el Correllengua fa un reconeixement a la vida i obra d’algun escriptor, artista, activista o estudiós que s’hagi significat per la seva vàlua i pel seu compromís el català. Si al llarg d’aquests anys el Correllengua s’ha dedicat a figures com Joan Brossa, Josep Carner, Pere Calders, l’Ovidi Montllor o la Nova Cançó, aquesta vint-i-vuitena edició vol homenatjar filòloga i lingüista Carme Junyent.
Sobrevals explica que el camp inicial d’estudi de Junyent van ser les llengües africanes i això que li va servir per adonar-se de “la importància del multilingüisme com a riquesa” per a la humanitat ja que “significa compartir diverses maneres de veure el món”.
Correllengua 2024 a Cerdanyola
El Correllengua d’aquest 2024 suposa la seva recuperació a Cerdanyola després de la interrupció que va suposar la pandèmia -lúltima edició que es va fer va ser la de 2019- i comptarà amb una jornada festiva que es farà diumenge, al llarg de tota la jornada, a la plaça de l’Abat Oliba.
Des de les 10 del matí es faran activitats lúdiques que voler fer veure que es pot viure en català en la totalitat d’àmbits culturals i lúdics. La jornada començarà amb un campionat de botifarra, torneig d’scrabble, joc d’anglicismes, l’actuació dels Bastoners de Cerdanyola i una ballada de sardanes amb la cobla Berga Jove. Ja per la tarda, es farà un contacontes multilingüe intentant entendre les prop de 10 llengües en què s’explicaran aquestes narracions i es farà un acostament als creadors de contingut en català a les xarxes socials.
Posteriorment hi haurà un karaoke de cançons en català per tancar les festa a l’Abat Oliba.
La vessant més reflexiva correspon a les activitats del programa del Correllengua de la setmana vinent amb un conferència del lingüista Pere Comellas sobre la figura de Carme Junyent i la importància de “Conviure sense renunciar a la diversitat”, que es farà el dimarts 22, i una xerrada del divulgador musical Frederic Sesé sobre la Nova Cançó, que es farà el dimecres 23. Totes dues xerrades seran a l’Ateneu:
El programa del Correllengua es tancarà amb cinema amb la projecció de la pel·lícula Mamífera, dirigida per Liliana Torres, dins el cicle de cibema en versió original del cineclub Xiscnèfils.