El debat de les mocions es tensa al Ple de Cerdanyola
28 de setembre de 2018 a les 13:00El debat de les mocions va fer aixecar espurnes ahir entre els regidors del Consistori de Cerdanyola. El suport al Correllengua, l’aposta per polítiques públiques amb perspectiva de gènere, la prevenció de la vespa asiàtica, la regulació dels apartaments turístics o el suport als veïns encausats judicialment per la seva participació en mobilitzacions de la tardor passada es va veure enterbolit per la tensió del debat identitari.
Tots els grups, tret de C’s, donaven suport a la pròxima edició del Correllengua, que enguany es dedicarà a la Nova Cançó, “símbol de la recuperació nacional i crit de llibertat col·lectiva”, i la normalització del català. Des de C’s, el seu portaveu, Pau Ortolà, argumentava el vot negatiu per una “clara intencionalitat política” al darrera del Correllengua, tot destacant el seu suport a una igualtat de llengües. PSC i PP van criticar la posició de C’s tot subratllant que a Catalunya no hi ha un problema de llengües i que la mateixa moció la va aprovar el grup taronja fa dos anys. “Digui’m una sola frase del text amb la que no està d’acord”, reptava a Ortolà el portaveu socialista Víctor Francos.
La següent moció a debat la defensava precisament Ortolà per a prevenir l’efecte de la implantació i expansió de la vespa asiàtica, una espècie invasora present ja a Collserola i municipis propers. La moció es va aprovar sense problema, però la polèmica va sorgir arran d’un comentari del regidor del PDeCAT, Marc Costa, dient que era curiós que, després del posicionament de C’s en la moció del Correllengua “parli d’espècie invasora, és xocant”. Des d’ERC, Elizabet Pasamonte, lamentava comentaris que “em dol profundament” que es facin. La indignació dels membres de C’s, amb Sonia Rodríguez afirmant que és tan catalana com Costa i Pau Ortolà reclamant una rectificació, va motivar que Costa presentés excuses pel que considera “un joc de paraules desafortunat” que en cap cas volia faltar el respecte a ningú.
La regidora de Compromís Laura Benseny també es va queixar de comentaris ofensius a les xarxes socials per part d’un militant de C’s, mentre el regidor d’ERC Albert Turon reclamava la defensa de posicionaments sense ofendre perquè “tots aquí estem per millorar la vida dels nostres conciutadans”.
El debat va continuar tens en la moció de CompromísxC, ERC i el PDeCAT per donar suport a la llibertat d’expressió i el dret de manifestació i, concretament, a l’activista del CDR de Cerdanyola encausat pel desallotjament del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya del passat 23 de febrer i a tres vaguistes de la ciutat denunciats pels fets de l’estació de Sants del 8 de novembre. La moció denuncia “l’intent de desmobilització al carrer amb penes exemplaritzants i la persecució que, per part de la justícia espanyola. El portaveu del PDeCAT, Josep Grau, destacava que “per protestar com s’ha fet tota la vida” es va a judici perquè hi ha una clara involució democràtica “que amenaça els drets de la ciutadania”.
PSC, C’s i PP van votar en contra. El portaveu socialista afirmava, que la involució es viu arreu d’Europa, i també a Espanya, però que això no vol dir que Catalunya no visqui en llibertat. “On estava aquesta gent quan no hi havia llibertat?”, es preguntava Víctor Francos, tot indicant que les famílies que recolzen el procés estaven a la Diagonal quan va entrar Franco a Barcelona, “saludant-lo”. L’alcalde, Carles Escolà, va respondre que això era ofensiu per moltes famílies que es van veure obligades a l’exili com una part de la seva pròpia que “anava camí d’un camp de concentració” i Francos va matisar dient que es referia a una part de les famílies.
Altres mocions
La segona moció que presentava C’s, per a la instal·lació de punts de wifi d’accés a internet als centres municipals integrats, espais de participació i centres cívics, es va retirar pel mateix grup amb l’objectiu de consensuar-la amb la plataforma veïnal contra la instal·lació d’antenes de telefonia mòbil al nucli urbà.
Les dues mocions presentades per ERC es van aprovar: per detectar possibles desigualtats de gènere als pressupostos municipals i per estudiar la regulació dels pisos turístics i albergs de joventut.
El viatge a Brussel·les
Pel que fa al torn de precs i preguntes, el portaveu socialista va preguntar insistentment a l’alcalde de Cerdanyola sobre com es va pagar la despesa de Carles Escolà en el viatge de 167 batlles independentistes a Brussel·les de novembre de 2017 que va provocar una investigació que la Fiscalia ha arxivat. L’alcalde manifestava que aquestes preguntes ja les va respondre al plenari de desembre de l’any passat quan va destacar que es tractava d'un viatge institucional però que el PSC es va absentar de la sala, mentre Víctor Francos insistia en la mateixa pregunta i anunciava que demanaran l'expedient d'Intervenció sobre aquesta despesa.