El debat polític català torna a protagonitzar el Ple de les mocions
1 de juny de 2018 a les 13:50La situació política de Catalunya va tornar a protagonitzar l’apartat de mocions del Ple de l’Ajuntament que aprovava per unanimitat tres propostes: posar el nom de Maria Carmen Escudé Balasch – cofundadora de l'Associació La Tortuga, a una plaça de la ciutat –amb aplaudiment de la sala davant l’emoció de la família-; el suport i la protecció dels defensors dels drets humans a Colòmbia –text plantejat per Amnistia Internacional-; i per afavorir els espais d’ombra a les places i llocs d’esbarjo del municipi.
Més debat va haver sobre mocions com la de suport als mestres de l’Institut Palau de Sant Andreu de la Barca, investigats per la fiscalia per delictes d’odi. La regidora de CompromísxC Elvi Vila destacava que el suport era, de fet, “per a tots els professors que ensenyen a pensar en llibertat” i als que cal evitar les coaccions en l’ús de la llibertat d’expressió; La portaveu d’ERC, Helena Solà, insistia que a l’escola pública no es parla de política ni de religió” i que els alumnes de l’Institut Palau defensen els professors investigats; des del PDeCAT, Encarna Linares, manifestava la necessitat de donar suport al model educatiu català; la portaveu d’ICV/EUiA, Maria Reina, considerava “una vergonya” que s’hagi fet pública la identitat dels mestres i destacava que s’ha d’evitar la judicialització i resoldre els possibles conflictes a l’interior dels centres educatius.
Pau Ortolà, de C’s, manifesta que s’ha d’evitar l’adoctrinament polític dels infants i recorda que ha estat la Fiscalia qui ha impulsat la investigació perquè les denúncies s’han d’investigar, insistint en l’aposta per un model trilingüe d’escola.
El portaveu socialista destaca que el problema de l’escola en cap cas és la llengua però Víctor Francos apunta que “no m’agrada que hi hagi pancartes a les escoles i professors amb símbols polítics, siguin els que siguin” perquè els mestres han de ser imparcials.
Comentaris xenòfobs, no
També s’aprovava la moció que “condemna tot tipus d’actituds i comentaris divisius, excloents i de caire xenòfobs” que “suposen una ofensa vers molts ciutadans i ciutadanes de Catalunya”. La polèmica venia per la menció en l’apartat expositiu al president de la Generalitat, Joaquim Torra, destacant que “ha mostrat en repetides ocasions, en mitjans de comunicació, articles d’opinió i a les xarxes socials, comentaris xenòfobs, racistes i de caire excloent”.
Tots els grups es mostraven d’acord en els acords de la moció, però no en aquesta part introductòria. CompromisxC indica que la moció volia generar la sensació que una part de l’independentisme és xenòfoba i demanava la retirada de la moció; ERC indicava que els proposants de la moció –PSC, C’s i PP- no volen el consens i per això incloïen “insults” al president de la Generalitat; el PDeCAT defensava els articles de Torra com “certs” i denunciava comentaris fets per Alfonso Guerra o l'exministre Zoilo; ICV/EUIA preguntava si s’esten la crítica a Xavier Garcia Albiol; i el regidor no adscrit demanava retirar la moció en busca de consens.
Finalment, el PSC va retirar el paràgraf abans esmentat sobre Torra, però no l’anterior on es diu “Atès que el Parlament de Catalunya, va escollir en sessió plenària del dia 14 de maig de 2018 a Joaquim Torra Pla com a President del Govern de Catalunya” sense fer cap més referència”. Amb aquest canvi, la moció es va aprovar amb l’única abstenció de PDeCAT i el regidor no adscrit.
Amb empat i rebuig pel vot de qualitat de l’alcalde es va rebutjar una moció de Ciutadans i PP pel rebuig a la violència i en favor del respecte a la llibertat d’expressió a la UAB arran de l’últim incident al campus en què Societat Civil Catalana denuncia haver rebut atacs en una paradeta informativa.
Altres mocions
Altres dues mocions es van aprovar, l’anomenada proposta Cifuentes per la transparència i la bona praxi dels membres del plenari que demana que tots els regidors acreditin la formació que han publicat al web institucionals i la moció del PDeCAT per a l’obligat compliment dels acords de les mocions aprovades pel Ple, tot i que el grup de govern considera impossible governar a cop de moció perquè moltes es presenten sense tenir en compte recursos o aspectes tècnics.