Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Cultura

  • Portada
  • Cultura
  • El dia 15 passejarem per "l'altre" poblat ibèric de Cerdanyola
El dia 15 passejarem per "l'altre" poblat ibèric de Cerdanyola

El dia 15 passejarem per "l'altre" poblat ibèric de Cerdanyola

4 de desembre de 2002 a les 0:00

El programa cultural Passegem per Cerdanyola servirà, el pròxim dia 15, per a descobrir el poblat ibèric de Can Xercavins, molt menys conegut que el jaciment de Ca n'Olivé, poblat al que està vinculat històricament. Al poblat de Can Xercavins, situat en una propietat privada, s'excava des de 1991i alguns dels elements recuperats s'exposen al museu d'història Ortadó-Maymó. El Col.lectiu de Recerques Arqueològiques de Cerdanyola (CRAC) el va descobrir al 1989.

El poblat de Can Xercavins és un jaciment de petites dimensions amb un urbanisme de traçat senzill que va estar habitat entre el 475 i el 200 abans de Crist (aC) i que els responsables del Servei de Patrimoni de l'Ajuntament consideren fonamental per entendre "l'organització territorial i productiva de la Laietània Ibèrica" ja que els assentaments que es dedicaven a l'explotació directa del territori són poc coneguts.

La cronologia de Can Xercavins passa per una petita agrupació de cabanes fetes de fusta i fang des del 475 fins al 425 aC i a partir d'aleshores esdevé una trama urbana més regular en què les cabanes es substitueixen per cases. Cap el 200 aC el poblat ibèric de Can Xercavins s'abandona.

Els responsables de patrimoni manifesten que Can Xercavins acull "una obra col.lectiva excepcional al nord-est peninsular" ja que els habitants del poblat van construir, al segle III aC, un pou quadrangular de més de 13 metres de fondària amb parets de pedra carejada i lligada amb fang que proveïa el poblat ibèric d'aigua durant tot l'any. Aquest pou, que ara està tapat, implica "un grau de desenvolupament tècnic important" i s'ha conservat gràcies a les condicions d'humitat i temperatura de l'interior.

La visita guiada sortirà a les 11 del matí del 15 de desembre del museu Ca n'Ortadó -on es visitarà la sala dels íbers-, es farà un recorregut per la riera de Sant Cugat i la masia de Can Fatjó del Molí fins arribar al jaciment de Can Xercavins. Les inscripcions per fer la visita del dia 15, amb un preu de 2'5€, que inclou un refrigeri,es formalitzaran a l'Ateneu fins el dia 13.