El Dia de la Dona reivindica la lluita per la igualtat i l’apoderament per construir una societat inclusiva i justa
11 de març de 2024 a les 14:21Cerdanyola ha estat escenari, des del passat divendres 8 de març i durant el cap de setmana, de tot un seguit d’actes organitzats per entitats, associacions i l’Ajuntament de la ciutat per commemorar el Dia de la Dona.
Les Índigo Blueswomen Project eren les encarregades de portar, amb les seves veus i la seva música, un missatge feminista a la ciutat en l’acte central de la commemoració del 8M. El grup, format íntegrament per dones, va amenitzar l’acte institucional en el que 4 alumnes dels Instituts Jaume Mimó i Gorgs, Daniela Monzón, Mariona Carrera, Mariana Méndez i Montserrat Rodríguez van ser les encarregades de llegir el manifest de la jornada; un manifest en el que es va reivindicar “seguir treballant per aconseguir territoris més inclusius, més feministes, més segurs i més equitatius”, teixint xarxes i fent que les agendes feministes es tradueixin en accions.
La bretxa salarial, les violències masclistes, la sobrecàrrega de les cures i els drets sexuals i reproductius, entre d’altres, són alguns dels reptes que, segons el manifest, cal aconseguir “transformant estructures, institucions i consciencies”.
En el discurs també van reivindicar la integració de la “perspectiva de gènere en totes les àrees de la societat” amb la responsabilitat de tots i totes. La igualtat, afegien, “ha de ser un principi rector en totes les nostres accions”.
De la seva banda, la regidora d’Igualtat i Feminisme, Andrea Borrego, es va dirigir a tots els presents recordant que el 8M està dedicat a la lluita per la igualtat i l’apoderament en tots els àmbits per tal de construir una societat en la que les dones no siguin ciutadanes de segona. I aquests lluita ha de ser transversal. Per Andrea Borrego és important continuar treballant perquè “volem que tots els dies de l’any siguin demostració de que estem on ens mereixem estar”.
L’acte, celebrat a la plaça de Francesc Layret i la plaça de l’Abat Oliba, també va incloure tallers feministes, jocs coeducatius i pintacares. Després de la lectura del manifest, les Fures i els Diables de Cerdanyola van protagonitzar la fi de festa.
Paral·lelament a l’acte institucional, tres col·lectius del municipi, Cerdanyola per l’Educació Feminista, Feministes Anticapitalistes dels Països Catalans i l’Espurna van convocar una manifestació feminista, amb el lema De la misèria a la ràbia. De la ràbia a la lluita, que es va iniciar a la plaça de Sant Ramon i va acabar al Mercat de Fontetes amb la lectura d’un manifest.
Activitats del cap de setmana
La pluja va fer suspendre les activitats previstes pel matí de dissabte dia 9 de març , incloses en la mostra d’entitats ‘Teixit Associatiu en Femení’. Sí que es van poder dur a terme els actes programats per a la tarda. Una vintena de persones van participar a l'activitat organitzada per l'entitat Vespres Literaris a l'espai la Feixa baixa del Museu de Ca n'Oliver. L’activitat va consistir en una presentació de la situació de les dones durant la segona meitat del segle XIX i una lectura dramatitzada relacionada amb la botànica espanyola.
Al Museu d’Art de Cerdanyola la Coral Collserola i la Coral del Turó de Sant Pau van protagonitzar un concert dirigit per Carla Obach i a la guitarra Izan Rubio.
I per tancar el cap de setmana, la V Caminada Feminista va aconseguir diumenge la participació de centenars de persones sortint del Parc Esportiu Municipal Guiera.
El programa d’actes es tancarà el proper diumenge 17 de març amb més activitats; un programa que ha estat confeccionat amb les col·laboracions de Xiscnèfils, Col·lectiu de Dones de Bellaterra, Turó Solidari, Associació Cultural Vespres Literaris, Coral Collserola, Coral Turó de Sant Pau, Creu Roja, CEM Cerdanyola, Bambalina, Col·lectiu de Recerques Arqueològiques de Cerdanyola, Associació Artistes Plàstics, Colla de Gitanes i Antics Dansaires de Cerdanyola, Joves Diables de Cerdanyola, Castellers de Cerdanyola, Agrupació Cultural Sardanista de Cerdanyola, Colla Gegantera de Cerdanyola i Escuela de Flamenco de la Casa de Andalucía. També han participat en la confecció del programa els serveis municipals de Cultura, Promoció Econòmica, Promoció de la Salut, Joventut així com els museus municipals, l’Espai Infantil i l’EMD Bellaterra.