Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Política

  • Portada
  • Política
  • El diputat de CiU Carles Campuzano remarca la històrica capacitat d'integració d...
El diputat de CiU Carles Campuzano remarca la històrica capacitat d'integració de Catalunya com a exemple a seguir

El diputat de CiU Carles Campuzano remarca la històrica capacitat d'integració de Catalunya com a exemple a seguir

12 de març de 2007 a les 0:00

L'activitat, organitzada per CiU dissabte passat a l'Ateneu, va comptar amb l'assistència de diverses entitats locals d'immigrants com ara El Mate, Asocrom, Baobab o el Centro Intercultural Sant Josep, entre d'altres

La immigració va ser el tema tractat en una nova xerrada del cicle "Escoltem Cerdanyola" que CiU està portant a terme dins del seu programa de precampanya electoral. Es tracta d'una iniciativa que pretén parlar de diversos temes d'interès per a la ciutadania amb la participació de persones o entitats expertes en la matèria. L'Ateneu acollia dissabte la tercera d'aquestes xerrades dedicada a parlar de la immigració i que va tenir com a convidat al diputat de CiU al Congrés, Carles Campuzano i va comptar amb l'assistència de diverses entitats d'immigrants a la ciutat.

El regidor per a la Immigració, Alfons Escoda, presentava l'acte recordant que Cerdanyola ha tingut per primera vegada en aquest mandat una regidoria específica que ha comptat amb el treball transversal de la resta de departaments i regidories. Escoda va enumerar algunes de les tasques realitzades com ara la creació del Servei d'Informació per a Ciutadans Estrangers, els cursos de Coneixement de l'Entorn, Voluntaris per la Llengua, el centre de mediació, etc., "sempre amb el suport del món associatiu de la ciutat", amb els que s'ha creat la Xarxa Local per a la Immigració.

Per la seva banda, Carles Campuzano va destacar "el valor polític per entomar una qüestió com la immigració" en el cas de Cerdanyola. El diputat va informar de la creació fa 15 dies d'una comissió parlamentària amb l'objectiu "d'arribar a un acord de línies bàsiques de com les politiques a nivell de l'Estat han d'abordar la qüestió immigratòria". Campuzano va explicar que el seu grup parlamentari estava molt interessat a "aportar la visió de Catalunya" en aquest tema perquè "Catalunya té la immigració al seu ADN: històricament ha tingut una capacitat d'integració enorme i ens interessa explicar el model català". També perquè el nou estatut ha obert la línia per a la participació de Catalunya en la gestió de les entrades de les persones estrangeres al país. I per últim, perquè en aquesta comissió es tractarà en base a quins principis s'ha d'enfocar el concepte d'integració social.

Tertúlia oberta

Després de la intervenció de Carles Campuzano es va iniciar una tertúlia amb els assistents que van poder expressar les seves vivències com a persones immigrades a Cerdanyola i també algunes queixes i suggeriments. Així, per exemple, van parlar de les dificultats per trobar habitatge i d'alguns estereotips i prejudicis vers els inmmigrants que encara subsisteixen a la societat. En aquest sentit, Alfons Escoda va explicar que Catalunya compta amb un nou instrument que pot resultar positiu per abordar la qüestió: la Llei d'Acollida de la Immigració de la Generalitat a la que va manifestar el seu suport "a les línies bàsiques". Amb aquesta llei serà el govern català qui marcarà la línia i els ajuntaments aportaran els seus criteris. Escoda va insistir en que amb la immigració és molt important "fer acollida i no paternalisme".

El diputat al Congrés per CiU va assenyalar que "són normals" certes actituds de prejudicis d'algunes persones davant la immigració perquè la societat "ha viscut amb perplexitat el fenòmen de la immigració en pocs anys i és comprensible que ho visqui amb certa inquietud, però en cap cas es pot parlar de racisme". La clau, va dir, està "en els serveis" i va recordar que Catalunya ha augment la seva població en 1 milió de persones en 10 anys i que els serveis bàsics que es donen a la població han d'estar garantits perquè no hi hagi una sensació del fenòmen de la immigració.

Segons Campuzano, "hem de fer un discurs en positiu de la immigració perquè, a més gràcies a la immigració l'economia catalana i espanyola ha experimentat un creixement molt important, però sobretot el que s'ha de fer és resoldre els problemes de la gent (saturació de la sanitat, els transports públics, etc).

Lligar cooperació i immigració

Durant la tertúlia també es va parlar de la necessitat de lligar la cooperació amb la immigració. Campuzano va indicar que la Llei de Cooperació Internacional Espanyola de l'any 99 que regula la cooperació espanyola al desenvolupament no inclou cap article sobre la immigració i que el seu grup va proposar una modificació de la mateixa perquè vincular les dues qüestions és bàsic.

Altres temes que també es van comentar van ser la imatges negativa que a vegades s'ofereix de deteminats col.lectius d'immigrants als mitjans de comunicació i de com s'integren els adolescents als centres educatius. Alfons Escoda va dir, sobre això, que molts nois i noies que acaben l'ESO i no volen continuar els estudis "se'ls està abocant al no res" perquè no poden treballar si els seus pares no estan regularitzats.

Per últim, la candidata a l'alcaldia per CiU, Consol Pla, va tancar l'acte agraïnts l'assistència de tothom i comentant que moltes vegades els municipis treballen per la integració, però que són algunes lleis que no faciliten la mateixa.

Galeria d'imatges