El govern afirma que la seva acció fa irreversible un nou model de ciutat
6 de gener de 2006 a les 0:00L'alcalde de Cerdanyola, Antoni Morral, i les tinentes d'alcalde Consol Pla i Montserrat Puig afirmen que la realització dels projectes del govern municipal fa esdevenir "irreversible" l'aposta per un nou model de ciutat i remarquen que ja es treballa en el Pla d'Inversions per al pròxim mandat per reforçar aquest "rumb de la ciutat".
Els responsables municipals han fet balanç de la tasca realitzada l'any passat i dels projectes per al 2006 avui en la tradicional trobada d'Any Nou amb els mitjans de comunicació que s'ha realitzat a les futures dependències de l'àrea d'educació, Promoció Social, Salut Pública i Consum de l'Ajuntament, de 649 metres quadrats, situades a l'avinguda d'Espanya i que es preveuen obrir a finals de febrer.
Model sòlid de ciutat
"El govern pot exhibir els fets del que en el seu moment eren propostes", afirma l'alcalde de Cerdanyola que manifesta que els projectes en realització reflecteixen "una idea sòlida de model de ciutat" que esdevé una referència per a Cerdanyola i que va ser "una de les raons que van motivar el canvi" al govern de l'Ajuntament. Antoni Morral assegura que el pacte de govern tripartit "és molt sòlid perquè comparteix" aquest model.
Aquest model passa per un creixement urbanístic "equilibrat"; un reforçament "urbanístic, social i econòmic" de l'eix central de la ciutat; l'aposta per un mapa d'equipaments de la ciutat; l'aprofitament de les "potencialitats" de Cerdanyola per refermar el seu rol al territori; o la reforma de l'estructura organitzativa de l'Ajuntament, entre d'altres qüestions.
Aparcaments i Plana del Castell
L'alcalde de Cerdanyola manifesta que al 2005 s'han iniciat "les obres més ambicioses" com el Pla d'Aparcaments subterranis amb 812 places d'aparcament -640 residencial i la resta de rotació- en una aposta "estratègica" per al desenvolupament urbanístic i la reordenació del trànsit i la mobilitat a la ciutat i on els calendaris de construcció i comercialització "van a bon ritme". Segons Morral, els tres aparcaments s'acabaran durant aquest mandat i "fins i tot és possible que aquest 2006". El pàrking del passeig del Pont tindrà dues plantes i 315 places -entre residencial i rotació-, l’aparcament de l’Ajuntament tindrà tres plantes amb 197 places -també entre residencial i rotació- i el pàrking de la plaça de la Constitució tindrà tres plantes i 300 places –totes d’ús residencial.
Antoni Morral considera especialment important l'aprovació definitiva del Pla Parcial de la Plana del Castell perquè "s'ajusta als paràmetres del model de ciutat i obre expectatives molt interessants" com facilitar la concreció del mapa d'equipaments de la ciutat. L'alcalde manifesta que l'últim Consell d'Administració del Consorci de Gestió del Centre Direccional ha aprovat el projecte urbanístic per al desdoblament de la carretera entre Cerdanyola i Sant Cugat que "serà sensible amb el territori" i la contractació d'un nou director d'aquest organisme, Miquel Sodupe, exdirector de l'organisme de planificació metropolitana Barcelona Regional.
Respecte al dipòsit de residus inerts de Sugrañes, Morral manifesta que les converses continuen i que l'acord final caldrà firmar-lo entre ells consorcis de gestió del Centre Direccional i de Residus del Vallès Occidental on és present l'Ajuntament de Cerdanyola, "fet que facilitarà aquest acord" que espera arribi a principis de 2006.
Un altre notícia d'aquest any serà l'inici d'obres del Laboratori de Llum Sincrotró Alba que Morral preveu que començaran a la primavera.
Relació amb la UAB
L'alcalde de Cerdanyola remarca que l'aliança entre l'Ajuntament i la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) és "una necessitat estratègica i en aquest sentit les converses han estat intenses", fet que es reflecteix en "un mateix model de ciutat de ciutat de la universitat o universitat de la ciutat, com es vulgui dir", indica Morral. L'alcalde remarca que aquestes converses han donat lloc a una proposta d'ordenació de la fiscalitat de la universitat, fins ara no paga impostos com l'IBI, que encara podria tenir alguna modificació a proposta dels grups municipals que la tenen en estudi en aquests moments.
Morral considera important "sumar potencialitats" amb la UAB per reforçar el rol al territori de la ciutat que l'alcalde considera refermat també amb l'acord amb els municipis de l'eix de la B-30 sobre la gestió conjunta del canal de Televisió Digital Terrestre (TDT) on remarca que s'obriran "noves dinàmiques d'interactivitats" entre administració i ciutadania.
Des del punt de vista territorial, l'alcalde destaca com a important l'aprovació de l'Entitat Municipal Descentralitzada (EMD) de Bellaterra que s'ha de constituir al 2006.
Més projectes per al 2006
Morral, Pla i Puig esperen que el 2006 sigui el de la finalització de la major part de les obres iniciades però també el de el començament d'altres com les del Centre d'Art de Can Domènech o el projecte museístic al poblat ibèric de Ca n'Oliver i la construcció de la comissaria dels Mossos d'Esquadra, el desplegament dels quals a la ciutat està previst per al mes de novembre.
Altres obres que es volen fer són les d'una nova escola-bressol -amb l'aposta per fer dues més al 2007 i 2008 després de la firma de l'acord amb la Generalitat- i les de construcció del nou Centre d'Atenció Primària (CAP) d'Uralita -que es preveu obrir-lo al primer trimestre de 2007- i de reforma del CAP II i el CAP de Serraparera. En aquest sentit, Morral destaca que al 2006 es farà el projecte executiu de l'hospital de Redosa per iniciar la construcció al 2007.