El govern afirma que s'han complert els compromisos d'un mandat històric per a Cerdanyola
8 de gener de 2007 a les 0:00El govern municipal de Cerdanyola afronta els últims mesos de mandat amb estabilitat i amb la satisfacció de veure complert la major part dels seus compromisos d’investidura. Així ho afirmaven l’alcalde de Cerdanyola, Antoni Morral, i les tinentes d’alcalde Consol Pla i Montserrat Puig en el tradicional dinar de Reis amb els mitjans de comunicació en que s'anunciava una reunió amb Cristina Narbona per tractar els problemes de contaminació del subsòl.
Els responsables municipals feien un repàs del mandat i anunciaven algunes actuacions com la reunió de dijous amb la ministra de medi ambient amb l’objectiu de buscar ajudes per solucionar els problemes de contaminació de subsòl existents a la ciutat. L’alcalde també anunciava que la companyia Aigües de Barcelona (AGBAR) invertirà 9 milions d’euros per renovar, per fases, tot el sistema d'abastiment d'aigua domèstica del municipi.
Al llarg de la conferència informativa d'Antoni Morral, Consol Pla i Montserrat Puig no van faltar referències a qüestions com la remodelació del centre, la Plana del Castell, l’abocador de Can Planas, el dipòsit de residus inertitzats de Sugrañes, la recuperació del riu Sec, les relacions amb la UAB o la constitució de l’EMD.
Govern ambiciós i estable
Morral manifesta que el govern municipal tripartit va arribar en una situació “històrica” de canvi a la ciutat amb projectes ambiciosos i que era una formació de govern que, per a molts, plantejava incògnites però que s’ha demostrat estable malgrat les dificultats com la pèrdua de la majoria absoluta amb l’expulsió del govern de Diego del Àguila, actualment al grup Mixt de l’oposició. L’alcalde recorda que aquest govern municipal ha conviscut amb tres governs de la Generalitat –presidits per Jordi Pujol, Pasqual Maragall i José Montilla-, cosa que ha dificultat la negociació de projectes estratègics per a la ciutat, però que demostra aquesta estabilitat del govern local.
Antoni Morral assegura que la majoria dels compromisos anunciats en el seu discurs d’investidura al juny de 2003 s’han acomplert, un discurs que posava l’accent en l’actuació en l’espai públic, l’austeritat i eficàcia de la gestió, la dinamització dels sectors econòmics, la construcció d‘aparcaments subterranis, la definició d’un model de ciutat encaixat en la realitat metropolitana sense perdre identitat pròpia, la promoció de la societat del coneixement o el compromís amb els reptes ambientals i la gestió sostenible dels residus.
Aviat per parlar d'aliances postelectorals
L’alcalde de Cerdanyola considera que es tanca un mandat on s’han marcat pautes estratègiques que “marcarà un abans i un després per a la ciutat”.Tot i aquest balanç positiu de la tasca del govern tripartit entre ICV/EuiA, CiU i ERC, Morral indica que és aviat per parlar de possibles aliances postelectorals. No obstant això, l’alcalde manifesta que a la ciutat l’interessa que el pròxim govern municipal segueixi el rumb marcat en aquest mandat.
En aquest sentit, la tinent d’alcalde i portaveu d’ERC Montserrat Puig comenta que el govern heretava una ciutat amb mancances importants en equipaments i que ara s’ha “encarrilat un procés irreversible”.
L’alcalde manifesta que hi ha projectes en marxa amb planificacions per al futur com el Pla d’Equipaments que s’ha de treballar políticament però que ja s’ha enllestit en el treball tècnic. Segons Morral, la situació financera de l’Ajuntament ha millorat però caldrà buscar recursos aliens, a més dels propis, per abordar el pròxim Pla Quadriennal d’Inversions.
La Plana del Castell segueix el calendari previst
Respecte el desenvolupament de la Plana del Castell, Antoni Morral indica que segueix el calendari previst que s’allargarà per un període de 10 a 15 anys. L’alcalde indica que serà una actuació “modèlica, innovadora i de referència en l’urbanisme del segle XXI". Morral manifesta que les obres del Laboratori de Llum Sincrotró estan encarrilades i que es posarà en funcionament al 2010, que s’ha iniciat el desdoblament de la carretera de Sant Cugat i que es treballa en els concursos per als habitatges i per als serveis.
9 milions d'euros per renovar tota la xarxa d'aigua de la ciutat
En aquest sentit, destaca que l’actuació a la Plana del Castell ha permès la firma d’un conveni amb Aigües de Barcelona (AGBAR) que beneficiarà tota la ciutat. Segons Morral, Cerdanyola serà la primera ciutat de Catalunya que disposarà de tota la xarxa d’aigua nova. La companyia invertirà 9 milions d’euros per renovar, per fases, tot el sistema d'abastiment d'aigua domèstica del municipi. El conveni també estipula que la companyia haurà d’eliminar el dipòsit d’aigua del Turonet, la integració en l’entorn del de Ca n’Oliver i que l'Ajuntament ingressarà un 0,32 percent del cost de cada metre cúbic d'aigua facturat a Cerdanyola.
Respecte la situació dels residus a la Plana del Castell, l’alcalde indica que l’Ajuntament fa seu “el missatge de qui contamina, paga”, però a Cerdanyola hi ha característiques especials. Morral destaca que el terreny argilós de Cerdanyola és idoni per a l’activitat de ceràmica, però també per acollir abocadors per la seva impermeabilització. En aquest sentit, Morral destaca que la restauració del clot d’extracció d’argiles de Sugrañes es farà amb un dipòsit de residus “inertitzats al màxim” que farà ingressar un cànon important per a la ciutat i ser solidari amb la resta de la comarca i amb l’àrea metropolitana. El dipòsit controlat començarà a funcionar abans d’estiu i es tancarà al 2010. Respecte l’abocador de Can Planas, l’alcalde manifesta que serà la Fiscalia de Medi Ambient qui determini les responsabilitats però, en tot cas, reitera que la restauració s’ha de fer l’abans possible.
Reunió amb Cristina Narbona per buscar ajudar per a la descontaminació del sòl
L’alcalde manifesta que hi ha altres problemes de contaminació de sòl vinculats amb Uralita a diverses zones de la ciutat. Morral manifesta que es mantenen negociacions amb Uralita per realitzar actuacions per sanejar aquestes zones, com es va fer amb el camí de Can Catà, i que dijous, dia 11, s’entrevistarà amb la ministra de Medi Ambient, Cristina Narbona, amb l’objectiu de buscar ajudes per solucionar aquest problema de contaminació de sòl per la realització d’activitats econòmiques al llarg dels anys.
Pel que fa a les relacions amb la UAB, l’alcalde indica que per primer cop l’Ajuntament ha rebut ingressos procedents del pagament d’Impost de Béns Immobles (IBI) al recinte universitari i l’objectiu de crear una Fundació per gestionar temes d’interès comú com la mobilitat, els equipaments o els serveis.
Morral manifesta que la constitució de l’Entitat Municipal Descentralitzada (EMD) de Bellaterra només queda pendent de l’aprovació per part de la Generalitat. L’alcalde indica que pròximament parlarà amb el conseller de Governació, Joan Puigcercós, perquè el Consell Executiu de la Generalitat hi doni el vistiplau i es pugui constituir abans de les municipals.
L'alcalde va destacar que la major part d'obres previstes per a la remodelació del centre estaran enllestides abans de finalitzar el mandat i va remarcarles actuacions carrers Sant Ramon i Sant Martí, plaça de l'abat Oliba, aparcaments del Centre, Banús-BNonasort i passeig del Pont, plaça de la Constitució, Rambla de Montserrat, Pla de les Alzines o camí de Can Catà, entre altres.Segons Morral, un cop acabi la legislatura només restarà pendent la realització d’obres d'envergadura com ara el museu d’arqueologia de Ca n'Oliver i el museu d’art de Can Domènec i el Palau de Justícia.