El govern local vol una ciutat amb una mobilitat amable
22 de setembre de 2005 a les 0:00Avui s’escau el dia sense cotxes, una jornada que no s’ha convocat a Cerdanyola pel gran nombre d’obres que actualment es realitzen a diversos del territori i la complexitat afegida que comportaria restringir encara més el trànsit rodat. Aquest fet puntual no ha condicionat la decisió municipal de convocar la Setmana de la Mobilitat Sostenible i Segura, que se celebrarà del 23 al 29 de setembre i aplegarà activitats lúdiques i actuacions als carrers dels agents de la Policia Local. L’alcalde la ciutat, Antoni Morral, i el regidor de Seguretat Ciutadana, Alfons Escoda, presentaven ahir els actes de la setmana per la mobilitat remarcant que la mobilitat sostenible és una de les prioritats del govern local. L’ordenació i pacificació del trànsit, la priorització dels vianants i la potenciació dels transports públics, aparcaments subterranis i àrees de zona blava, són alguns dels esforços que es fan al llarg de l’any per aconseguir una ciutat amb una mobilitat el més amable possible.
Actes de la setmana de la mobilitat
El regidor de Seguretat Ciutadana, Alfons Escoda, ha explicat que els dies 23 i 24 de setembre la Policia Local incrementarà els controls dels sorolls que fa habitualment de motos i automòbils al carrer, dins la campanya Et sona massa. La novetat serà que durant la setmana es muntarà un sonòmetre a la caserna de la Policia Local. Patrulles mòbils de la Policia Local circularan pels carrers i enviaran al control aquells vehicles que circulin fent un soroll excessiu.
El dissabte 24 de setembre es farà una ruta amb bicicleta per conèixer el patrimoni de la ciutat, activitat muntada conjuntament pels serveis de patrimoni, Dinàmica Educativa i la Policia Local, per dilluns, en un tram del carrer de Sant Martí tallat al trànsit, els infants puguin dibuixar i pintar amb guix dibuixos referits a la mobilitat. Els usuaris del transport públic gaudiran el 28 de setembre de descomptes si empren aquest mitjans de locomoció.
Accions per una mobilitat amable
Escoda ha repassat les accions dutes a terme pel consistori per millorar la mobilitat. La construcció de 3 grans aparcament soterranis, en uns projectes on es guanyarà molt espai per als vianants, seran una realitat aviat. També s’han practicat plans d’ordenació del trànsit als barris, com és el cas, per exemple, de Banús Bonasort, impedint aparcaments irregulars dels vehicles damunt de les voreres, entre altres actuacions. S’han potenciat els programes compartir cotxe i compartir pàrquing, junt amb la implantació de les zones blaves. Uns espais d’aparcament regulat ben acceptat, fins al punt que l’empresa que el gestiona així ho ha manifestat davant els índexs d’ocupació. La zona blava ha més a permès revitalitzar el comerç local.
També s’ha actuat per millorar la mobilitat dels vianants, construint 4 passos de vianants tipus ressalt, 2 a la zona de Serragalliners i 2 a Canaletes. Les previsions passen perquè abans no acabi l’any se’n facin un mínim de 9 més, prioritzant els que es col·locaran front escoles i equipaments públics. Aquestes actuacions s’han completat amb un programa de supressió de barreres arquitectòniques, adreçat a facilitar la mobilitat de persones discapacitades, i el potenciament del transport públic. Totes les actuacions s’han fet cercant el consens amb els veïns i associacions de la ciutat.
Consell Municipal de Mobilitat
L’alcalde, Antoni Morral, va explicar que un dels objectius del govern és fer una ciutat amb una mobilitat el més amable possible, on sigui possible desplaçar-se d’una manera sostenible. Aquesta tasca s’afronta del govern transversalment, coordinant les tasques de les diverses regidories, en un debat obert a la participació de la societat.
És per això que el govern impulsa la creació d’un Consell Municipal de la Mobilitat, del qual ja s’han aprovat les bases i les entitats que hi ha de ser ja han nomenat els seus representants. Morral va dir que només cal trobar la data perquè el Consell es constitueixi oficialment. Els objectius d’aquest nou ens consultiu serien trobar el màxim consens en els temes que afecten la mobilitat de la ciutat i estudiar les properes actuacions que poden afectar la ciutat, com el túnel central, túnel d’Horta, via de cornisa, etc., així com actuacions viàries i ferroviàries, perquè Cerdanyola hi digui la seva. Morral ha anunciat que Cerdanyola ha demanat a la Diputació l’assessorament corresponent per posar en marxa el Consell de Mobilitat.