Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Política

  • Portada
  • Política
  • El govern planteja un Pressupost municipal de 72 milions i 17 milions d'inversio...
El govern planteja un Pressupost municipal de 72 milions i 17 milions d'inversions i explica l'augment d'impostos en l'alça de preus González i Sánchez durant la presentació de la proposta (Foto N. Puentes)

El govern planteja un Pressupost municipal de 72 milions i 17 milions d'inversions i explica l'augment d'impostos en l'alça de preus

18 d'octubre de 2023 a les 11:42

El govern presenta una proposta de pressupost municipal per al 2024 de 72 milions d’euros, amb un augment de l’11’6%, com la d’uns comptes progressistes amb més de 4 milions en polítiques socials, 14 en la millora de l’espai públic i la neteja viària i més de 17 milions en inversions. L’augment dels impostos -l’IBI passa de tenir una quota anual de mitjana de 454 a 507 euros- és obligada, explica el govern, per l’increment del preu dels subministraments, del cost de les despeses financeres per la inflació i de contractes de servei per la seva actualització i de les despeses de personal per les obligacions marcades per l’Estat.

L’Ajuntament de Cerdanyola celebrarà en els pròxims 7 dies dues de les sessions del Ple Municipal més importants de cada any: les dels debats d’Ordenances Fiscals -és a dir, els impostos, taxes i preus públics municipals- aquest dijous, 19 d’octubre, i el del Pressupost de l’Ajuntament, el dijous següent, dia 26.

El portaveu del govern, David González, i el regidor de Serveis Econòmics, Javier Sánchez, han avançat avui en roda de premsa els detalls més importants de la proposta sobre els comptes municipals per a 2024. El pressupost de l’Ajuntament en el pròxim exercici es planteja amb 72.375.771 euros, amb un augment de l’11’65% en relació al del 2022 -que es va prorrogar en aquest 2023-. Pel que fa als ingressos, les partides més importants seran les d’impostos directes -31’6 milions- i transferències corrents -25’9 milions- i, en les de despeses, les de subministraments, béns corrents i serveis -33’3 milions- i personal -26’7 milions-.

Comptes progressistes

El portaveu del govern, David González, indica que aquesta proposta manté una línia política continuista per posar Cerdanyola en la millor situació amb l’acompanyament de l’Ajuntament perquè “tothom pugui tenir el millor projecte de vida possible”, després d'haver prorrogat els comptes aquest 2023 per la situació d'incertesa econòmica marcada per la guerra d'Ucraïna.

En aquest sentit, el regidor de Serveis Econòmics  qualifica el pressupost com “progressista” ja que està pensat per atendre “les persones i a un espai públic al servei de la gent”. Javier Sánchez destaca en aquest apartat els 4’3 milions d’euros en partides socials, els 14 milions per a la millora de l’espai públic, la recollida de residus i la neteja viària i els 1’6 milions per potenciar l’activitat econòmica i fomentar l’ocupació.

Els comptes inclouen augments de partides com les de Cultura per activitats de ciutat com la Festa Major, el programa de Nadal o el Blues de Cerdanyola (increment de 431.159 euros), Espai Públic (d'1.709.572), Gent Gran (de 88.000), Acció Social (de 525.736), Educació (de 935.464) o  Esports (augment de 675.886 euros), entre d'altres, a més de la creació de partides noves com les de Innovació, Agenda Urbana i Agenda 2030 (200.000 euros).

Inversions

La proposta del govern municipal planteja unes inversions de 17.228.301 euros que es finançaran amb préstecs -2’5 milions amb partides destacades com l’Aula Auditori-Espai de formació musical (145.000 euros), la reordenació de l’àmbit dels carrers de Frederic Puig i Cardoner  per rampes a La Farigola (200.000) i de les avingudes de Catalunya i Primavera entre la plaça de l’Estatut i la carretera de Barcelona (115.000 euros) o les intervencions en clavegueram (1’4 milions d’euros)-, amb subvencions de la Diputació -2 milions amb tres partides rellevants en la urbanització d’espais exteriors a la zona esportiva de can Xarau (1 milió), les millores en l’enllumenat públic (500.000 euros) i parcs infantils (també mig milió)- i les finançades amb romanents de tresoreria ja existents a les arques municipals -12’7 milions on destaquen els 4’2 milions per al complex esportiu ZEM Riu Sec, un milió per a actuacions d’asfaltat o voreres, 726.460 per al clavegueram de Santa Marcel·lina, 650 per a millores al MAC, mig milió a afegir a com l’Aula Auditori-Espai de formació musical o 602.872 per al projecte d’urbanització del passeig dels Gorgs al Parc de l’Alba, entre d’altres-.

L'augment de l'IBI i els serveis públics

En els ingressos destaca l’augment de l’Impost de Béns Immobles (IBI) que passarà de tenir una quota anual mitjana de 454 a 507 euros, és a dir 13’25 euros de mitjana per cadascun dels quatre rebuts en que es fracciona el principal impost municipal -suposa el 63% dels impostos . Javier Sánchez manifesta que aquest augment proposat, que ja ha rebut crítiques de formacions com ERC, suposa un increment de 2 milions d’euros en la recaptació i està motivat per la previsió de despesa en subministraments -sobretot llum i gas- que augmentarà 1’9 milions en relació al cost d’enguany;  del cost de les despeses financeres per la inflació -amb un augment del 167%- i de contractes de servei per la seva actualització -destaca l’1’7 milions d’increment previst en el de neteja- i de les despeses de personal per les obligacions marcades per la Llei de Pressupostos Generals de l’Estat -2 milions d’augment-.

El govern municipal remarca que té “la responsabilitat de continuar oferint serveis públics de qualitat” i realitzar inversions necessàries per a Cerdanyola i que, després d’un any 2023 en que la situació d’incertesa davant la guerra d’Ucraïna va fer que es prorrogués el pressupost de l’Ajuntament, s’ha vist que “la pujada de preus ha arribat per quedar-se” amb un increment d’ingressos per la via de la recaptació amb una proposta “justa i acurada” d’acord a la situació de les poblacions de l’entorn i altres ciutats similars a Cerdanyola. González i Sánchez manifesten que Cerdanyola és actualment el 13 municipi de la comarca i el 138 de Catalunya pel que fa a l’import del rebut de l’IBI.

D’altra banda, i en relació a l’Impost d’Activitats Econòmiques (IAE), que significa el 6% del total d'impostos, l’augment de tipus aplicat suposarà augmentar en 30.000 euros els ingressos fins a un total de 2.070.000 euros. La previsió d'ingressos per altres impostos és de 5'2 milions en la plusvàlua, 3 milions en el de vehicles i 2 milions en el de construccions i obres. La previsió d'ingresos entre tots els impostos és de 33.265.362 euros, amb un augment de 6'5 milions.

Escolta activa

Tant Ordenances Fiscals com pressupost van a aprovació inicial en els pròxims dies, però des del govern municipal es mostren oberts a escoltar propostes dels altres grups municipals per introduir millores en els dos documents de cara a la seva aprovació definitiva. El portaveu del govern explica que es troben en un moment "d'escolta activa" per atendre les contrapropostes o alternatives que puguin plantejar els altres grups polítics del Consistori.