El govern presenta el Pla d'Actuació de Mandat fins 2023
26 de març de 2021 a les 1:18El govern municipal ha presentat al Consistori el Pla d’Actuació de Mandat (PAM) de Cerdanyola 2019-2023 com un document estratègic marcat per les conseqüències socials i econòmiques de la Covid-19. L’oposició considera que arriba amb retard i reclama el compliment de les mesures compartides per la majoria de grups de l’Ajuntament.
El PAM de Cerdanyola per aquest mandat pretén definir el marc estratègic i el marc operatiu municipals, definint les accions i els projectes a realitzar fins al 2023. El portaveu del govern, David González, indicava en el debat plenari de març que aquest document persegueix que el veïnat pugui fer seguiment de l’estat i compliment dels diferents compromisos de manera àgil i senzilla a través d’un web.
El nou PAM s’estructura en quatre blocs: Cerdanyola justa socialment, Cerdanyola Ciutat del Coneixement, Cerdanyola ciutat amable i sostenible, i per últim, un govern al servei de les persones i de l’excel·lència en la gestió.
Els objectius estratègics d’aquest Pla inclouen la garantia a la ciutadania “d’una vida activa i de qualitat en totes les seves etapes; el treballar per una societat cohesionada i que cuida a les persones vulnerables; la potenciació de les oportunitats que ofereix Cerdanyola com a ciutat del coneixement; la promoció d’un desenvolupament econòmic i una ocupació de qualitat; o la garantia d’un espai públic amable i de qualitat on poder viure i conviure.
Altres eixos fonamentals del PAM 2019-23 passen pertransformar urbanísticament Cerdanyola cap a la millora de l’accessibilitat i la sostenibilitat del territori i garantir una prestació dels serveis públics propera i eficient.
Concrecions i retard
La portaveu d’ERC, Helena Solà, destacava que “certes mesures del PAM són transversals” i compartides per la majoria de grups, però també que són molt abstractes i cal que hi hagi molta més concreció per poder fer una valoració rigorosa i adequada en base a indicadors objectius. Solà remarca que cal reforçar els recursos tècnics, humans i organitzatius dels serveis municipals per poder tirar-ho endavant.
Igualment, des de Ciutadans, la seva portaveu, Sonia Rodríguez, considera el Pla com un document fonamentat en “uns titulars i això no és suficient”. Ningú pot estar en contra de millores, afirma Rodríguez, però calen “actuacions concretes i informació transparent”.
El grup més crític va ser el de Guanyem. Ivan González, el seu portaveu, considera que “la meitat dels objectius del PAM s’haurien d’haver assolit, o una bona part, perquè estem a mig mandat”, però no és així. Ja ens agradaria, indica González que preguntava: “el Pla d’acolliment per a persones nouvingudes està? La millora de la qualitat de la salut de les persones com va, pandèmia al marge? L’ampliació del Parc Municipal d’habitatge per quan s’ha multiplicat? I la descentralització dels serveis socials o els recursos per a la nova ocupació?”
Altres grups també apuntaven el retard en l’aprovació del PAM a mig mandat. Tot això, des d’ECP, Isaac Martínez, considera que és un Pla “força complert i treballat i amb objectius ambiciosos”. El portaveu dels Comuns posa en dubte que es puguin assolir els objectius marcats tot i assegura que “no és impossible i remarem en la direcció positiva” per aconseguir-ho.
També fa una valoració positiva Junts. Joan Sánchez destaca que “firmaria tenir tot el que diu al 2023” i insistia en la necessitat de controlar-ho per part de l’oposició fent un seguiment acurat de l’execució de les mesures contemplades.
Manuel Buenaño, el portaveu del PP, insistia que un PAM “s’ha de presentar als sis mesos de l’inici de mandat no als dos anys” i el considera una eina per poder fiscalitzar el govern, “un examen al govern de torn”, apunta.
El portaveu del govern del PSC, David González, admetia que el PAM s’hauria d’haver presentat abans, però subratlla que la pandèmia ha condicionat tota l’acció municipal i la d’altres administracions que han col·laborat. Això, apunta ha provocat aquest endarreriment d’una proposta adaptada a la realitat de la ciutat. González indica que el govern partia d’una d’una situació sota zero heretada del mandat anterior que obliga a redreçar les polítiques municipals i poder afrontar els reptes de Cerdanyola. El portaveu del govern replicava Ivan González assegurant que al PAM “hi ha un centenar d’objectius estratègics i Guanyem se’n fa resó d’una desena” que encara no s’han assolit, mentre el portaveu de Guanyem assegura que “si es treu a la gestió del PSC les inversions ja previstes pel govern de Compromís us queden excuses i titulars”.
Canvi de responsabilitats al govern
El Ple també donava compte al Consistori de la delegació de les matèries de Bon Govern i Qualitat Democràtica i Tecnologies i Sistemes d’Informació a la regidora Marian Navarro, per tal d’alleugerir una mica de responsabilitats al regidor David González, que ha estat escollit diputat al Parlament de Catalunya.
Laura Benseny, regidora de Guanyem, considera positiu que Cerdanyola tingui un diputat al Parlament de Catalunya, però es mostra en contra de la duplicitat de càrrecs “perquè cal dedicar-se al servei públic al 100%”. Per la seva banda, Helena Solà, d’Esquerra, veu bé la compatibilitat de càrrecs de regidor i diputat, però mostra sorpresa pel fet que González es mantingui com a portaveu del govern perquè això comporta “tenir coneixement de tot el que té relació amb la ciutat, l’Ajuntament i els serveis municipals” i no només d’unes àrees concretes.