Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Política

  • Portada
  • Política
  • El govern presenta la proposta de pressupost (64'2 milions) com d'aposta per la...
El govern presenta la proposta de pressupost (64'2 milions) com d'aposta per la cohesió social i l'activitat econòmica

El govern presenta la proposta de pressupost (64'2 milions) com d'aposta per la cohesió social i l'activitat econòmica

23 de novembre de 2021 a les 14:28

El govern municipal presentarà a aprovació del Ple de l’Ajuntament el pròxim 10 de desembre una proposta de pressupostos de 64’2 milions d’euros (-0’34% en relació al 2021), sense augmentar la pressió fiscal i en què destaquen 3’7 milions per a polítiques socials, 1’2 milions per foment de l’ocupació i l’activitat econòmica local i 1’7 milions en el nou contracte de jardineria. Les inversions, que es fonamentaran en els més de 10 milions d’euros de romanents de tresoreria de l’actual exercici, pujaran a més de 13 milions.

L’alcalde de Cerdanyola, Carlos Cordón, afirma que aquest tercer pressupost del mandat suposa una consolidació de l’estabilitat i una “clara aposta per la recuperació social i econòmica” arran de la crisi provocada per la pandèmia de la Covid-19. El batlle indica que els comptes opten per la cohesió social “per millorar la qualitat de vida de la ciutadania”. En aquest sentit, el regidor de Finances, Javier Sánchez, manifesta que els eixos bàsics del pressupost passen per avançar en la cohesió social de la ciutat, crear activitat econòmica i ocupació i millorar l’espai públic.

Eixos bàsics

Així, el regidor de Finances explica que es destinaran 3’7 milions a polítiques socials “perquè ens creiem que no s’ha de deixar ningú enrere”; 1’2 milions per fomentar l’ocupació i l’activitat econòmica posant un accent especial en el suport "al comerç i l’hostaleria locals"; més d’1’7 milions per al nou contracte de jardineria amb l’objectiu “de seguir millorant l’espai públic”; o l’augment de la despesa de Cultura en un 19’75% per seguir potenciar la Festa Major del Roser de Maig i un Festival Internacional Blues de Cerdanyola que ha de consolidar “l’èxit i seguir creixent”.

Javier Sánchez destaca altres partides com les d’un augment del 45’33% per iniciatives de sensibilització social i participació relacionades amb la gent gran; d’un 30% en polítiques d’igualtat dins les partides de Feminisme i LGTBIQ+; 700.000 euros per transformació digital i modernització de l’Ajuntament i 20.000 euros per a l’elaboració del Pla Local de Joventut.

Ingresos i despeses

En relació a l’estructura en si dels comptes, pel que fa als ingressos, el gruix, com és habitual, és el capítol d’impostos directes i indirectes amb unes xifres de 31 milions d’euros, 19’4 d’ells de l’Impost de Béns Immobles que es congela. Carlos Cordón remarca que la proposta aposta per no incrementar la pressió fiscal “a una ciutadania que ja està prou asfixiada” per la situació econòmica i l’arribada d’altres tributs, com el metropolità. De fet, l’augment de la partida és del 0’36% i inclou una previsió de reducció del 3’17% en l’impost de vehicles i d’augment del 3’7% pel nou càlcul de les plusvàlues que, segons indica Sánchez, inclou a la proposta la previsió de l'import menor entre les liquidacions dels últims 5 exercicis, seguint recomanacions de la Diputació de Barcelona (5’5 milions). L’IBI representa el 63% dels ingressos via impostos, seguit del 18% de la plusvàlua.

En aquest capítol d’ingressos, les taxes augmenten un 4’8% davant la previsió que l’eliminació progressiva de restriccions sanitàries fa que augmenti l’ús de serveis i equipaments i l’altra gran pota dels ingressos municipals, les transferències, pugen un 12% fins els 22’3 milions d’euros, per l’augment de l’import provinent dels tributs de l’Estat.

Pel que fa a les despeses, el capítol més important numèricament és el de bens corrents i serveis, 27’9 milions amb un increment del 6’26%, seguit del de personal, 24’7 milions, amb un augment del 3’2% que inclou l’augment de retribucions aprovat per l’Estat. Aquests capítols ocupen el 45’9 i el 40’7%, respectivament de les despeses.

Un capítol destacat és el d'inversions (ampliem en una altra notícia) amb un total de 13’2 milions d’euros previst i que inclouen partides destacades de reurbanitzacions a Fontetes, Serraperera o Martinica, obres en l’espai públic, una nova nau per a la Brigada d’Obres, el nou espai polivalent al carrer de Riu Sec, les actuacions a la Zona Esportiva Fontetes o l’adequació de la Torre Llopis i Ca n’Altimira, entre d’altres iniciatives.

Pressupost amb voluntat de consens

L’alcalde i el regidor de Finances subratllen que aquesta proposta de pressupostos té la petjada de tots els grups municipals del Consistori ja que les negociacions han estat fructíferes i continuen obertes per a la millora dels comptes municipals. El Ple de l’Ajuntament en què es debatran els pressupostos està previst per al 10 de desembre, en una sessió extraordinària, a les 12 del migdia, que serà la primera presencial des de l’inici de la pandèmia.

Javier Sánchez afegeix dos elements que marquen, en positiu, l’elaboració dels pressupostos ja que la supressió de les regles fiscals, com la de despesa, permet que diners que s’haurien de destinar a amortització de deute puguin traslladar-se a inversions i serveis, afegit a que la liquidació del pressupost actual, que tindrà superàvit, permetrà destinar uns 10’5 milions d’euros de romanent de tresoreria a inversions. Altre elements que destaca el regidor de Finances és l’accés al 2022 de noves convocatòries dels fons europeus NextGeneration.