El govern presenta la proposta d'ordenances a la ciutadania
21 d'octubre de 2016 a les 12:45El govern municipal ha presentat la seva proposta d'ordenances per al 2017 en una audiència ciutadania realitzada al MAC Can Domènech per tal de fer-ne difusió i rebre aportacions. Les ordenances s'han presentat com una continuació de les anteriors, avançant en el camí cap a una fiscalitat més justa i equitativa, mantenim els ingressos i reequilibrant la càrrega fiscal.
Audios
21-10-2016 Daniel Mallén 1
21-10-2016 Daniel Mallén 2
21-10-2016 Daniel Mallén 3
En línies generals, la suma dels dos principals impostos municipals, l'IBI i la taxa de recollida de residus, suposarà reduir la pressió fiscal en un 95% de les llars fins a un màxim del 2,5%, mentre que la 5% restant la veuen incrementada en un 1%. El regidor d'Hisenda, Daniel Mallén, va recordar que les ordenances són una part del pressupost municipal i pedra angular del finançament local, i que cal mantenir el volum de recaptació per mantenir la qualitat dels serveis i pagar al personal municipal i el deute bancari, a més dels convenis amb entitats.
Mallén creu que "es tracta d'unes ordenances fetes des d'un punt de vista d’esquerres però sense suposar cap revolució i per tant molt assumibles per als que veuen incrementada la pressió fiscal".
Sobre l'IBI va explicar que es calcula en base al valor cadastral de l'immoble i del tipus impositiu que decideix el Ple. A Cerdanyola els valors cadastrals, fixats al 2006 en plena bombolla immobiliària, es troben per sobre del seu valor real, de manera que s'han demanat revisions lineals d’ofici a la Direcció General del Cadastre. Pel que fa al tipus impositiu, es proposa un tipus a la baixa al 90% d'habitatges i un tipus diferenciat per al 10% restant, les propietats de valor cadastral alt i que corresponen a magatzems, establiments comercials i d'oci, oficines i indústries.
Sobre la Taxa de Recollida de Residus, Mallén creu que "no es pot fonamentar en el padró i ha d'anar vinculat al valor cadastral, ja que un menor valor cadastral va lligat a una major densitat de població i un menor cost de recollida". L’objectiu és cobrir com a mínim el 50% del servei de recollida i es proposa un increment progressiu, de manera que es manté la taxa a les propietats de fins a 75.000 euros de valor cadastral i s’incrementa per trams en les de valor superior.
L'altra gran font d'ingressos municipals via tributs és el pagament de l'IAE, que afecta a les empreses que declaren més d'un milió d'euros de facturació anual. Un impost que a Cerdanyola s'aplica amb el coeficient més baix de la comarca i que per tant "és susceptible d'incrementar-se, aprofitant a més l'inici d'un canvi de cicle econòmic positiu per a les grans empreses".
El govern ha previst un increment d'ingressos per impostos del 0'52% respecte l'anterior exercici, el que "demostra que no és una mesura agressiva, fidel a un model assenyat d'esquerres que busca garantir el manteniment de serveis de qualitat, i esperem que pugui ser aprovat al Ple sense grans entrebancs".
El torn d'intervencions del públic va acabar derivant en una discussió sobre els costos i avantatges de pertànyer a la zona tarifària 1 del transport metropolità, es van plantejar dubtes sobre una aplicació més equitativa de l'IBI i es va preguntar per les mesures de limitació de despesa al consistori.
Des del govern es va dir que el canvi de zona tarifària té un cost econòmic que s'ha d'avaluar amb cura, es va explicar que el limitat marge de maniobra sobre l'IBI es complementa amb els ajuts a les famílies per pagar-lo i es va avançar que les limitacions de despesa es fan via inversions en qüestions d'estalvi energètic i altres intervencions per alleugerir la càrrega de despesa de l’Ajuntament.