El GREC agraeix el material dipositat per la ciutadania fins la creació de l'Arxiu Històric
23 de setembre de 2022 a les 14:17El Grup de Recerques i Estudis de Cerdanyola (GREC), entitat dedicada a la recuperació del patrimoni documental de la ciutat, farà un acte d’agraïment a totes les persones i entitats que han dipositat en ella documentació amb l'objectiu de formar part “del futur Arxiu Històric de la ciutat, quan aquest entri en funcionament”, arxiu que l'alcalde de Cerdanyola es comprometia a crear durant l'homenatge al fotògraf Gabriel Escursell.
El Grup de Recerques i Estudis de Cerdanyola (GREC), entitat dedicada a la recuperació del patrimoni documental de la ciutat, farà un acte d’agraïment a totes les persones i entitats que han dipositat en ella documentació amb l'objectiu de formar part “del futur Arxiu Històric de la ciutat, quan aquest entri en funcionament”, arxiu que l'alcalde de Cerdanyola es comprometia a crear durant l'homenatge al fotògraf Gabriel Escursell.
L’acte, que es farà el 2 d’octubre al Museu d'Art de Cerdanyola, també vol fer valoració dels quatre primers anys d'activitat del GREC, després que la pandèmia hagi impedit la seva celebració les últimes temporades i reiterar la reivindicació d’un Arxiu Històric de Cerdanyola.
En aquest sentit, Encarna Albella, presidenta de l'entitat, subratlla el doble objectiu d’aquesta iniciativa, oberta a tota la ciutadania: “d'una banda és un acte d'agraïment a tothom que ens ha cedit material; però és també un acte reivindicatiu que vol recordar al govern municipal la necessitat de que es posin en marxa les polítiques necessàries com per assegurar la conservació per a les futures generacions del patrimoni històric i documental de Cerdanyola".
Albella insisteix que "el GREC no té cap intenció de ser el dipositari final del material que custodiem de forma transitòria” i manifesta que s’espera la posada en marxa d'un equipament “que garanteixi la conservació de la documentació per a dipositar-la, allà, de forma definitiva".
En aquest sentit, durant l'acte d'homenatge al fotògraf Gabriel Escursell organitzat pel GREC i l'Agrupació Foto-Cine Cerdanyola-Ripollet (AFOCER), amb la presentació del llibre Escursell, 52 anys fotografiant Cerdanyola, l'alcalde de la ciutat, Carlos Cordón destacava que les fotografies són “un bé preuat” i un valor històric a les que l’Ajuntament dona molta importància. L'alcalde es comprometia durant l'acte a que “en un futur no gaire llunyà la ciutat disposi de l’Arxiu històric que mereix”.
Bona Nit reeditada
El cantautor local Ramon Sauló explicarà durant l’acte la història del disc "Bona Nit", editat per la discogràfica CBS als anys 70. Està previst que Sauló recuperi la versió original del tema, que en un primer moment estava directament dedicat a Cerdanyola, encara que posteriorment va modificar lleugerament la lletra per consell de Salvador Escamilla, periodista i promotor de la Nova Cançó que, entre d’altres coses, va ser impulsor de les carreres de figures com Serrat, Lluís Llach i Maria del Mar Bonet als seus programes. Escamilla també va ser clau a l'hora de portar Sauló a l'estudi de gravació de la CBS i li va recomanar que la lletra no es focalitzés de forma tant directa en un poble, per facilitar que tothom es pogués identificar amb la cançó.
El disc, però, fa ja molts anys que està descatalogat i durant l'acte, a més de poder escoltar la versió original de la cançó, està previst també que el GREC anunciï públicament la "reedició digital" del disc, per a que tothom el pugui tornar a gaudir de la cançó.