El GREC farà balanç de 7 anys de custodia de documents històrics presentant un documental sobre Can Valldaura
17 de maig de 2024 a les 11:47El Grup de Recerques i Estudis de Cerdanyola (GREC) farà balanç de 7 anys de feina en un acte on es presentarà un inventari dels, aproximadament, 4.000 documents que custodia, s’explicaran també els projectes de futur de l’entitat i es projectarà un documental sobre la masia de can Vallldaura.
El GREC insisteix que aquests documents inventariats, provinents en gran part dels arxius de Jaume Mimó i Josep Maria Cortada, Xaneta, però on hi ha milers d’elements aportats per famílies, col·lectius i particulars de Cerdanyola, es custodien de forma provisional amb l’objectiu que puguin ser dipositats en un futur Arxiu Històric de Cerdanyola. El GREC es va comprometre públicament a l’elaboració d’aquest inventari ja que fins ara només estaven catalogats els documents de l'Arxiu Mimó.
Documental sobre can Valldaura
Aquest acte de balanç de l’entitat del 25 de maig a les 18.30 hores al Museu d'Art serà també el moment de presentació pública d’un documental en vídeo sobre la masia de can Valldaura, que s’ha realitzat de forma conjunta amb el Servei Local de Català de Cerdanyola, en el marc del conveni de col·laboració que les dues entitats tenen signat. Des del GREC indiquen que la voluntat de l’entitat seria que l’elaboració de més peces audiovisuals com aquesta amb l’objectiu d’ajudar a “difondre la història i l'interior de molts edificis emblemàtics que estan tancats al públic”.
Can Valldaura, convertida en un centre de recerca i excel·lència de l'Institut d’Arquitectura Avançada de Catalunya (IAAC), és una masia aïllada de tipus basilical, formada per planta baixa, pis i golfes a la part central, i planta baixa i pis als laterals. Es va construir a finals del segle XIX i durant més de 50 anys no va tenir cap activitat forestal o agrícola. A banda de la masia, la finca és un element de referència tant del paisatge com del patrimoni arquitectònic del Parc, atès que se’n té referència des del 1150, quan el senescal Guillem Ramon de Montcada la va cedir a l’ordre del Cister.
El GREC també informarà en aquest acte sobre el nou llibre que presentarà l’entitat en els pròxims mesos i que continuarà amb la línia engegada amb la publicació de volums com Més coses de Cerdanyola, llibre pòstum del cronista de la ciutat Albert Lázaro, que es va presentar a les passades festes de Sant Martí.
Arxiu Històric de Cerdanyola i renovació de junta
En el decurs del mateix acte, el GREC explicarà la situació de les converses amb l’Ajuntament en relació a l’establiment d’un Arxiu Històric de Cerdanyola i es presentarà el relleu a la directiva, que ha passat d’encapçalar Encarna Albella a fer-ho Juan Antonio Hidalgo. No obstant això, els integrants del GREC subratllen que la junta directiva existeix perquè la llei obliga a designar aquests càrrecs perquè “totes les decisions es prenen de forma consensuada i assembleària per part de tots els membres de l'entitat”. En tot cas, el GREC fa un reconeixement explícit de la tasca realitzada a la presidència per Quim Módenes, en el moment de naixement de l’entitat, i posteriorment Encarna Albella, que va impulsar iniciatives com la Nit de Cinema Històric de Cerdanyola durant les Festes de Sant Martí.