Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Cultura

  • Portada
  • Cultura
  • El GREC recull un segle d’història local a través de la premsa
El GREC recull un segle d’història local a través de la premsa

El GREC recull un segle d’història local a través de la premsa

20 d'abril de 2021 a les 8:28

El segon llibre editat pel Grup de Recerques i Estudis de Cerdanyola (GREC), 90 anys de premsa local a Cerdanyola, arriba per Sant Jordi amb la voluntat de recollir la història de la ciutat des dels anys 30 a través de les portades de la premsa local de pagament.

El llibre consta de 200 pàgines amb totes les portades publicades a la ciutat per les publicacions periodístiques de pagament entre els anys 1931 i 2002, fa una breu ressenya històrica de cadascuna de les capçaleres i dels seus fundadors, i esdevé un “homenatge a la premsa local que avui en dia ens continua informant de tot el que succeeix a la ciutat, encara que sota un altre format, el de premsa gratuïta”.

Juan Antonio Hidalgo, un dels responsables del GREC, explica que el llibre recull totes les portades de premsa escrita de pagament a Cerdanyola, cosa que des de l’entitat consideren ja pràcticament un fenomen del passat perquè “els vents de la història des de l’aparició d’internet” han canviat i “dubtem que tornem a veure que algú pagui per una revista estrictament local”. El llibre, així, reuneix portades des de l’any 1931 amb Talaia al 2002 amb el Diari de Cerdanyola, amb les publicacions pel mig de la Revista de Sardanyola, El Cerdanyola i Cerdanyola Informacions.

Hidalgo destaca que es tracta de “la història del poble a través de les portades” i que es publica ara perquè el GREC s’ha “autoimposat l’agradable obligació de col·laborar amb la festa de Sant Jordi”.

Reivindicació del patrimoni documental

Per al GREC, el llibre és també una petita reivindicació de tot el patrimoni documental que es genera a la ciutat i que té un volum i entitat que hauria d’obligar “totes les parts implicades”, des d’Ajuntament a particulars, a tenir un “arxiu històric amb tots els ets i uts que reculli i preservi tota una documentació que al final és la història de Cerdanyola” i que en moltes ocasions es sustenta en un únic joc d’exemplars, com la col·lecció de la revista Talaia, propietat de la família Mimó, que ara té el GREC però que l’entitat vol que passi a tenir una custòdia pública.

Hidalgo indica que li consta que l’Ajuntament treballa activament en aquesta direcció i des del GREC es mostren “esperançats en què aviat tota aquesta documentació pugui passar a la ciutat”.

Edició on-line i impresa

A partir del dia de Sant Jordi es podrà accedir, de manera gratuïta, a una edició digital al web de l’entitat, www.cerdanyolagrec.cat, i a una edició impresa, amb un preu de 15 euros, realitzada per l’Imprenta Mur de la ciutat, amb els què l’entitat ha establert un acord de col·laboració.

Aquest acord amb la impremta local vol ser també una “mostra de suport a les empreses de Cerdanyola”, al temps que des del GREC subratllen l’objectiu de “fugir de la dependència d'empreses com Amazon, que poden ser molt útils en determinades circumstàncies però que no tenen cap sentit quan podem resoldre les nostres necessitats sense sortir de la nostra pròpia ciutat”

........................................

Declaracions de Juan Antonio Hidalgo:

Totes les portades de premsa escrita de pagament a Cerdanyola: cliqueu per escoltar

Petita reivindicació de tot el patrimoni documental que es genera a la ciutat: cliqueu per escoltar

Edició on-line i impresa: cliqueu per escoltar

Galeria d'imatges