El Gremi de Constructors demana que les empreses locals facin més obra pública a la comarca
19 de maig de 2009 a les 0:00El Gremi de la Construcció del Vallès constata la baixa adjudicació d´obres realitzades amb els Fons Estatal d´Inversió Local (FEIL) a empreses de la comarca. Els representants gremials fan una crida a que les empreses apostin per entrar a la classificació per poder optar a les adjudicacions d´una obra pública amb imports elevats i també reclamen que l´Estat puntui més les Pimes locals en les adjudicacions.
El gremi ha fet un seguiment del desenvolupament de les obres impulsades pels governs locals de Terrassa, Sabadell, Cerdanyola, Rubí i Sant Cugat amb l’ajut del Fons Estatal d´Inversió Local aprovat pel Govern central a finals de l´any passat.
La primera conclusió que extreu el Gremi és que més de la meitat de les obres adjudicades del Fons Estatal d’Inversió Local han anat a parar a empreses de fora de la població analitzada i ho han demostrat de la manera següent: dels 95 milions d´euros adjudicats pel FEIL a les poblacions de Terrassa, Sabadell, Cerdanyola, Rubí i Sant Cugat, només el 27,4 percent del pressupost adjudicat a anar a parar a mans d´empreses locals. Actualment, menys d´un 1 percent dels 1.200 associats que té el Gremi està preparat per rebre adjudicacions d’obra pública per pressupostos superiors als 350.000 euros.
Toni Palet, president del Gremi a la comarca, indica en declaracions a Cerdanyola Ràdio que hi ha dos factors que expliquen aquesta baixa presència d’empreses locals. Un és la forma de puntuar en els concursos d’adjudicació de les obres ja que no valora prou la pertinença al municipi de les empreses i el segon és la baixa proporció d’empreses preparades per fer obra pública.
Aquesta classificació únicament és necessària per poder executar obra pública de més de 350.000 € i la majoria d´empreses agremiades "estaven treballant en el sector privat, on no és necessària aquesta classificació". En aquest sentit, el Gremi de la Construcció, es marca com objectiu augmentar el percentatge d´empreses associades que a dia d´avui poden optar a obra pública i demanaran a l´administració que en la propera convocatòria del FEIL es valori i es prioritzi l’entrada d’empreses locals en l´adjudicació d’obres.
Palet manifesta que els FEIL són una novetat per invertir en l’àmbit local, però funciona "amb una normativa de contractació general de l’Estat" i això s’ha de modificar per facilitat la participació de les empreses locals. El president del Gremi de Constructors considera que aquest canvi "no és cosa dels Ajuntaments, sinó de l’Estat" i remarca que suposaria també un benefici "per als treballadors de cada municipi".
El Gremi de la Construcció entén que tal i com s´ha desenvolupat el FEIL en la seva primera convocatòria no s´ha pogut preveure aquests criteris de valoració de les empreses locals, però de cara a una propera convocatòria, es demanarà als Ajuntaments que realitzin més projectes de quanties més petites per tal que les empreses locals puguin optar a la seva execució i afavorir, així, la creació de llocs de treball i dinamisme econòmic al propi territori. Palet espera que l’any vinent tornarà a haver obres finançades amb aquests fons d’inversió local.
Adjudicacions a empreses cerdanyolenques
A Cerdanyola, entre les empreses locals que tenen adjudicades obres dels fons FEIL hi ha Trans-Martel -Bombament aigües pluvials de la vessant Torrent Ferrussons, Renovació del clavegueram i escomeses ptge. Maria Lluïsa-, Maheco - Reforma i ampliació del CEIP La Sínia, Construcció d’un magatzem al Centre Cívic del Turonet, Obres reforma vestidors del CF La Bòbila- o Joan Torras Bonjoch, Construccions i Serveis -Construcció d’un carril bici bidireccional-. Entre les empreses de la comarca amb alguna obra dels FEIL adjudicada destaca Servial, com a part de la Unió Temporal d’Empreses creada per a la Urbanització del passeig del Pont i passarel·la sobre el riu Sec i, en solitari, per a l’execució de la rotonda a la intersecció del carrer de Pineda amb la ronda Cerdanyola i l’eliminació barreres arquitectòniques al carrer de Tiana.
Segons les dades del Gremi de Constructors, a Cerdanyola, un 31,51 percent del pressupost ha estat adjudicat a empreses locals; un 4,55 percent , a empreses de la resta de la comarca del Vallès; un 59,77 percent , a grups de la resta de Catalunya, i, finalment, un 4,16 percent , a firmes de la resta de l’Estat. Pel que fa a la distribució geogràfica de les obres, pràcticament el mateix número han anat a empreses locals i a firmes de la resta de Catalunya, essent molt minoritària la participació d’empreses de la resta de la comarca i de fora de Catalunya.
Reclamen ajudes directes al comprador
Els FEIL es van anunciar com una eina per pal.liar la situació de crisi al sector de la construcció. El president del Gremi de la comarca confirma la més que difícil situació del sector i reclama ajudes de l’Estat per al comprador, igual que passa amb el sector de l’automoció. Palet destaca que aquesta ajuda beneficiaria a la ciutadania, a les empreses i als treballadors.
Segons Palet, empreses de gran tradició amb dècades d’existència al Vallès estan tancant les portes perquè "la construcció d’obra nova està aturada". Segons el representant gremial, "s’està destruint la majoria del teixit empresarial" vallesà i les firmes que queden han de diversificar la seva actuació realitzant també obra pública i reformes.