El grup municipal d'ERC lamenta el retard en l'execució de diversos projectes de l'Àrea Social
22 de gener de 2007 a les 0:00Els regidors republicans, que van fer balanç de la feina feta durant l'any 2006, afirmen que la seva confiança en l'alcalde ha minvat a causa de temes com la falta d'informació en la dimissió de Rosa Guallar o les qüestions relacionades amb l'abocador de Can Planas
El grup municipal d'ERC ha fet balanç de la feina feta durant l'any 2006 a les àrees que dirigeixen i de la que asseguren sentir-se "globalment satisfets". En roda de premsa, la tinent d'alcalde i regidora d'Educació, Ocupació, Promoció Social, Salut i Consum, Montserrat Puig i els dos regidors del Servei Municipal d'Ocupació que han ostentat el càrrec durant el passat any, Josep Maria Mallafré i Josep Sellarès, respectivament, van desgranar per serveis la feina realitzada i la que queda per fer o que s'ha endarrerit.
Així, Montserrat Puig va explicar que pel que feia al Servei d'Educació, el cavall de batalla ha estat la projectada nova escola al sector Uralita. Segons Puig, "és un tema que tot just s'acaba de desencallar" després de passar per un llarg procés fins recuperar el terreny on hi havia l'Institut Gaudí de la construcció per al centre educatiu. A més, la Generalitat va obligar a fer cates al terreny, a causa de la proximitat amb l'empresa Uralita i la possibilitat de trobar-hi amiant al subsòl, com finalment va succeir. El govern català ha accedit finalment a la construcció de l'escola, amb la condició de aixecar alhora tots els equipaments previstos (el centre de Primària, l'escola bressol i la zona esportiva), per evitar posteriors moviments de terra.
Escoles bressol
Puig va explicar que a finals de desembre es va crear una comissió de planificació conjunta (Educació i Esports) de tots els equipaments de la zona i que ja està treballant. No obstant això, a causa de tots aquests entrebancs, l'escola no estarà en funcionament fins a l'any 2008 així com tampoc l'escola bressol.
Pel que fa a aquest tema, la regidora d'Educació va indicar que el pressupost del 2006 per iniciar la primera escola bressol de les 3 previstes a la ciutat, estava supeditat a la venda dels locals que ocupaven abans l'Àrea Social, que no s'ha realitzat fins a finals d'any, amb la qual cosa fins que no s'aprovi definitivament el pressupost del 2007 no s'iniciaran els tràmits per a la seva construcció. Altres temes destacats en l'Àrea d'Educació durant el 2006, segons Montserrat Puig, són la ja iniciada ampliació del CEIP Saltells i la redacció del projecte executiu per a la construcció d'un nou institut Gorgs.
D'altra banda, Puig va valorar positivament la nova concessió per al servei de menjadors escolars, malgrat alguns problemes inicials. A més, va afegir que des de la comissió de menjador del Consell Municipal Escolar sempre s'ha apostat per la cuina pròpia de cada centre i que l'empresa concessionària tingui la seva cuina central.
La portaveu del grup municipal d'ERC va remarcar que des d'Educació s'ha aprofundit en el tema de l'absentisme escolar a través d'una comissió i posant en marxa programes per reduir-lo com el "Tastet d'oficis" que es realitza al Servei Municipal d'Ocupació per a alumnes de 14 a 16 anys amb l'objectiu de motivar-los perquè acabin l'ESO.
Per a Montserrat Puig, durant el 2006 també s'ha consolidat el programa "Campus Ítaca" de la UAB adreçat a estudiants que acaben l'ESO. Un dels temes importants per a la regidora d'Educació és el "Projecte 0-6" sobre els serveis a la petita infància. Puig va anunciar que la UAB ja els ha lliurat un estudi sobre aquest tema que es donarà a conèixer durant la realització de les Jornades de Participació de Mares i Pares a l'Escola a finals de març. Per últim també va destacar "la bona salut" del Pla Educatiu d'Entorn.
Promoció Social
Pel que fa al Servei de Promoció Social, la regidora va destacar com a molt important la inauguració de les noves dependències que els ha permès treballar en millors condicions per atendre la ciutadania. En aquest sentit, s'han pogut reduir les llistes d'espera d'atenció a la gent gran i les del "Programa de Joves 10" per a joves en risc d'exclussió social. Entre els temes que han quedat pendents, Puig va citar el del local per a persones amb discapacitats i el transport adaptat en el que "s'està treballant".
Endarreriment de les obres del CAP Serraparera i de la construció del CAP Uralita
Al Servei de Salut Pública, la regidora va destacar l'ampliació del CASD i les obres de reforma del CAP II, que tot i que encara no "han entrat en funcionament, ens podem felicitar". També va valorar com a molt positiu el compromís de la construcció de l'Hospital de la Redosa. En canvi, la part negativa se l'emporta l'endarreriment de l'adequació del CAP Serraparera per ampliar els espais d'atenció i consulta i la construcció del nou CAP d'Uralita que no serà operatiu fins al 2008.
El Servei Municipal d'Ocupació
Per la seva banda, l'exregidor del Servei Municipal d'Ocupació, Josep Maria Mallafré, va fer referència a l'ampliació dels mòduls per als cursos formatius i la restauració de la masoveria de Can Serraparera que, segons va dir, "ha quedat molt bé". Un altre projecte destacat és la restauració de l'església del cementiri, "una obra més complicada", segons Mallafré, que els va fer introduir el curs formatiu de picapedrer. L'exregidor va remarcat com a molt important el curs de soldadura i l'escola de cuina perquè l'alumnat que el realitza "troba feina el 100 percent ". Per a Mallafré el Servei Municipal d'Ocupació compleix una funció molt important a la població que encara és desconeguda al municipi.
L'actual regidor del Servei Municipal d'Ocupació, Josep Sellarès, va destacar l'esforç i la professionalitat de "tot el personal del servei" i va explicar que quan va arribar a Can Serraparera va continuar amb la feina realitzada per Mallafré però "des d'un punt de vista més empresarial". Una de els coses que més el van sorprendre va ser "la maquinària tan vella que s'utilitzava per als cursos de formació".
Valoració política
Després de repassar la feina feta i la pendent, el grup municipal d'ERC va fer una valoració política de l'any 2006, tot destacant que hi ha temes que es podien haver accelerat més, però sembla "que es prioritzen altres àrees". Segons Montserrat Puig, des de les seves àrees "s'ha fet un esforç per reduir les despeses en propaganda, cosa que s'ha fet en altres serveis".
Pel que fa a les discrepàncies "conegudes per tothom", i referint-se al tema dels abocadors (el dipòsit controlat de residus i l'abocador de Can Planes). La tinenta d'alcalde va dir que "Cerdanyola ja ha estat prou solidària i té problemes no resolts que s'han de solucionar més que fer aquest dipòsit per solucionar "problemes pressupostaris". Puig també es va referir a la marxa de la regidora d'Ecologia Urbana, Rosa Guallar, que es va fer "sense donar-nos cap explicació". La seva absència s'ha notat molt, segons la regidora d'ERC "perquè és una dona que treballa molt". Per a Montserrat Puig, tot aquest procés "ha minvat la confiança que teníem en l'alcalde perquè potser hauria estat diferent la nostra postura sobre l'aprovació del projecte si haguéssim conegut els problemes del subsòl".