Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Cultura

  • Portada
  • Cultura
  • El jaciment arqueològic de Ca n’Oliver, pròxim Bé Cultural d’Interès Nacional
El jaciment arqueològic de Ca n’Oliver, pròxim Bé Cultural d’Interès Nacional

El jaciment arqueològic de Ca n’Oliver, pròxim Bé Cultural d’Interès Nacional

2 de novembre de 2015 a les 13:43

La declaració de la zona arqueològica del jaciment ibèric de Ca n’Oliver com a Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN) ha començat a caminar amb l’inici del procediment publicat al Diari Oficial de la Generalitat el passat 15 de setembre.

Audios

03-11-2015 Elvi Vila

El Poblat Ibèric de Ca n’Oliver, l’assentament ibèric més destacat de la comarca i peça fonamental dins l’estudi de l’antic territori de la Laietània i del món ibèric català, es convertirà en Bé Cultural d’Interès Nacional. La publicació al Diari Oficial de la Generalitat de la incoació de l’expedient suposa començar el procés d’instrucció. Ara cal un informe favorable del Consell Assessor del Patrimoni Cultural de Catalunya i també de l’Institut d’Estudis Catalans o d’una de les institucions científiques, tècniques o universitàries de prestigi o competència reconeguts. Finalment, la declaració del jaciment arqueològic de Ca n’Oliver com a BCIN ha d’ésser acordada pel Govern de la Generalitat a proposta del conseller de Cultura.

La regidora de Cultura de l'Ajuntament de Cerdanyola, Elvi Vila, es mostra molt satisfeta per aquest camí que s'ha iniciat i que posa en valor una joia cultural i patrimonial que tenim a la ciutat.

Ca n’Oliver, referent de la Laietània

Les restes arqueològiques conservades al Poblat Ibèric de Ca n’Oliver permeten visualitzar una extensa i complexa trama urbana amb fins a 4 fases d’ocupació diferents, amb elements singulars com les portes, les conduccions d’aigua o els fossars. Tot plegat mostra de manera molt precisa l’o rigen i evolució de l‘urbanisme en el marc de la Laietània. A més, les especials característiques del jaciment han proporcionat gran nombre de conjunts tancats amb abundant material de tota mena que, conservat i exposat al museu monogràfic de Ca n’Oliver, situat al mateix jaciment, permet a donar una amplíssima visió de conjunt del món ibèric laietà.

BCIN

Els Béns Culturals d’Interès Nacional és una categoria de protecció legal dels béns més rellevants del patrimoni cultural català atorgada per l'Administració de la Generalitat, que l'ha d'inscriure al Registre de BCIN. Segons la llei, els béns es troben classificats en diferents categories, entre elles el de zona arqueològica. Aquesta ha de ser un lloc on hi ha restes de la intervenció humana que solament és susceptible d’ésser estudiat en profunditat amb la metodologia arqueològica, tant si es troba en la superfície com si es troba en el subsòl o sota les aigües.