El Lama Thubten Wangchen defensa la via pacífica per solucionar conflictes polítics
18 de gener de 2019 a les 13:15Hi ha catalans als que ara els puja la sang. Tots volem llibertat, dignitat, drets humans… no hi ha problema que no tingui solució i el camí per trobar-la no és l’odi i el rancor, sinó la pau i el diàleg. El Lama Thubten Wangchen, membre del Parlament del Tibet a l’exili, resumia amb aquestes paraules la seva intervenció ahir, 17 de gener, davant una sala plena a l’Ateneu de Cerdanyola, per parlar sobre drets civils i presentar el seu llibre Lluny del Tibet.
Audios
18-01-2019 Thubten Wangchen
18-01-2019 Helena Solà
Thubten Wangchen, monjo budista i membre de la Casa del Tibet de Barcelona, destacava la necessitat d’apostar sempre per la pau per solucionar els conflictes, també els polítics. L’odi no és sa i es torna en contra de qui el practica, indica Thubten Wangchen, perquè encara que el nostre enemic exterior sigui dolent “no és tan dolent com els nostres enganys mentals: l’ira, l’enveja, l’ego, el cor tancat… que destrueixen la nostra pau interior".
El pròxim 10 de març es compleixen 60 anys de la invasió xinesa del Tibet al 1959. Wangchen explica que es celebrarà una manifestació a Brussel·les per protestar per la “brutal” ocupació xinesa i contra el genocidi del poble tibetà “amb 1.200.000 morts”, però sempre des del pacifisme. El lama aposta per la via de la no violència, “sense ous ni tomàquets”, afegeix amb una rialla.
El lama Wangchen lamenta que la vulneració dels drets humans a molts indrets del món cau massa sovint en l’oblit i destaca que al Tibet continua cada dia amb nens que no poden aprendre el seu idioma, professors de tibetà empresonats durant dècades, la prohibició de la imatge del Dalai Lama o segrestos de monjos. Però Thubten Wangchen insisteix que no s’ha d’odiar els xinesos i que sempre, en qualsevol cas, s’ha de mirar la part positiva de les coses. En aquest cas, el lama apunta que, “gràcies als xinesos", l’exili tibetà ha fet que la seva cultura es conegui més arreu del món.
Aquest vídeo inclou algunes de les intervecions de Thubten Wangchen en la seva xerrada a l'Ateneu
Record als presos
La visita del Lama Wangchen l’organitzava la secció cultural d’ERC a Cerdanyola. La seva portaveu municipal i candidata a l’alcaldia, Helena Solà, destacava que la intervenció del lama li recordava la revolució dels somriures preconitzada per Jordi Cuixart i la situació dels presos i exiliats catalans perquè “hi ha un greu problema de garanties democràtiques” contra el que s’ha de lluitar pacíficament.
La visita del Lama Wangchen també va servir per presentar el seu llibre Lluny del Tibet on, amb la participació de l’escriptora Teresa Pous, explica la seva infantesa, la mort de la seva mare a mans dels militars xinesos, la perillosa fugida del país per part de la resta de la família i els anys que va haver de viure al carrer pidolant almoina. Wangchen parla dels seus anys de joventut al monestir del Dalai Lama i dels seus primers contactes amb Occident fins que, l’any 1994, va fundar la Casa del Tibet de Barcelona.
Pous també estava present a l’acte a l’Ateneu i, juntament amb el cineasta Jordi Carot, director del documental Earth Sutra, i l’especialista en cultura tibetana Àngel Solà, van destacar les bones influències que suposa la filosofia del poble del Tibet que conrea l’alegria, la compassió i l’altruisme per afrontar, des d’elles, els problemes de la vida.