El MAC Can Domènech exposa 14 obres del llegat de Marian Espinal, donació de la seva família
19 de juliol de 2021 a les 10:02El Museu d’Art de Cerdanyola acull l'exposició 'El llegat Espinal', 14 obres de Marian Espinal que han estat donades al museu per la seva família. Marian Espinal és un artista clau del noucentisme que va convertir casa seva de Cerdanyola en un centre d’activitat cultural intens i dinàmic.
Marian Espinal i Armengol (Terrassa, 1897 – Cunit, 1974) va estudiar pintura a l’escola de Francesc Galí i va esdevenir pintor clau del noucentisme. Membre de l’Agrupació Courbet, va exposar a les millors galeries de Barcelona i a París, deixant a la posteritat obres tan emblemàtiques com Nen amb estel, del 1915.
Espinal va tenir casa i taller a Cerdanyola i des del MAC Can Domènech, fins i tot quan el museu era encara un projecte, s’ha volgut recuperar el llegat d’un artista primordial. En un pas més d’aquesta recuperació, un dels nets d’Espinal, l’Oriol Boguñà Espinal, agraïa en nom de la família la tasca del museu i es mostrava orgullós i satisfet per poder contribuir a difondre la figura del seu avi.
El director del MAC Can Domènech, Txema Romero, gran artífex de la recuperació del llegat Espinal per a la ciutat, explica que "la petita mostra que es pot visitar al museu són obres triades per la família, molt vinculades a la relació de Marian Espinal amb Cerdanyola i peces icòniques del noucentisme imprescindibles per explicar aquest moviment artístic".
Romero explica que la casa i el taller dels Espinal a Cerdanyola, obra de l’Antoni Puig Gairalt, va ser l’epicentre d’una activitat cultural molt intensa. Aquí va pintar Marian Espinal alguns paisatges del que aleshores encara era un poble, pintures d’una importància artística enorme que consoliden el discurs del MAC Can Domènech en relació al modernisme i el noucentisme i l’efervescència cultural europea del moment.
L’exposició El llegat Espinal es pot visitar al MAC Can Domènech en l’horari d’estiu. Fins al 31 de juliol de dimarts a dissabte de 17.30 a 20.30 hores i diumenges d'11 a 14 hores; i durant el mes d’agost divendres i dissabtes de 17.30 a 20.30 hores i diumenges i festius d'11 a 14 hores.