El moviment veïnal del Vallès reclama que s'acceleri la retirada d'amiant a les ciutats
21 de març de 2024 a les 10:03La Coordinadora del Moviment Veïnal del Vallès reclama que s’acceleri el procés per retirar l’amiant dels edificis públics i privats. Amb presència de representants de diversos municipis, entre ells el president de l’associació de veïns de Les Fontetes, de Cerdanyola, el col·lectiu denuncia el retard en el cens que hauria de determinar on es troben les peces de fibrociment en cada localitat i exigeix a les administracions un full de ruta clar per actuar
Antoni López, president de l’Associació de Veïns (AVV) de Les Fontetes, insisteix en la reclamació que s’ha de retirar tot l’amiant que encara queda en el que és una problemàtica comuna a la comarca perquè aquest producte s’ha estès a tot arreu, tot i que recorda la tràgica història que vincula Cerdanyola amb aquest material que s’utilitzava a la fàbrica Uralita.
Per a López, el govern de la Generalitat tenia el compromís de fer un mapa amb la presència d’aquest fibrociment abans de l’estiu i no s’ha fet i apunta que la convocatòria d’eleccions al Parlament encara paralitza més aquesta qüestió, fent que depengui en bona part de la bona voluntat dels ajuntaments. Per al president de l’entitat veïnal cerdanyolenca, a més d’aquest cens “cal un pla de treball per a l’eliminació de l’amiant amb una dotació pressupostària suficient”, per evitar que passi com el compromís de l’hospital Ernest Lluch, que tothom coincideix que és necessari però encara no s’ha fet realitat. En aquest sentit, López espera que el govern que surti de les eleccions “tingui consciència” i que a l’acabar el mandat “es pugui deixar de parlar d’aquest tema” perquè s’hagi actuat.
Aquesta setmana, des de la Generalitat s’ha informat que al 2023 s’ha incrementat un 29% la retirada d’amiant però López indica que això “no es nota” i posa l’exemple de Cerdanyola on manifesta que el que s’ha fet ha estat per part de l’Ajuntament i la Diputació ja que des de la Generalitat sols “hi ha bones paraules”.
Hospital i CAP
Després de la pandèmia, el moviment veïnal de la comarca ha retornat a impulsar més activitats i reivindicacions conjuntes, molt especialment amb el tema sanitari. En aquest sentit, López insisteix en la reclamació de l’hospital Ernest Lluch, però també en la reivindicació d’un CAP a Les Fontetes amb tots els serveis mèdics, cosa que subratlla “no és un tema de barri, sinó de ciutat”, perquè si a Fontetes no hi ha un ambulatori “la conseqüència és la saturació” dels altres CAPs
A més, el president de l’entitat veïnal de Les Fontetes adverteix del perill que suposaria un possible desdoblament del CAP de Serraperera amb el desenvolupament del Centre Direccional perquè recorda que això és el que va passar quan es va obrir el CAP Canaletes i finalment va suposar el tancament del centre de Fontetes. López destaca la necessitat que l’Ajuntament ha de ser més fort per dissenyar una planificació sanitària de la ciutat i lluitar amb les entitats i el veïnat per aconseguir una dotació de CAPs que permeti, com a molt, que en cada centre s’atenguin 15.000 persones.