Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Cultura

  • Portada
  • Cultura
  • El Museu d’Art ja llueix les esplendoroses Titànides d’Ismael Smith
El Museu d’Art ja llueix les esplendoroses Titànides d’Ismael Smith Les Titànides, d'Ismael Smith

El Museu d’Art ja llueix les esplendoroses Titànides d’Ismael Smith

20 de maig de 2024 a les 9:42

El Museu d’Art de Cerdanyola ha inaugurat una nova sala centrada en Les Titànides Les Titànides d’Ismael Smith, dues al·legories de les deesses primigènies del mar i la terra, Talassa i Gea, que mostren l’estil eròtic i ambigu de l’artista Ismael Smith. L’acte inaugural formava part del Dia Internacional dels Museus.

Les Titànides, realitzades amb materials innovadors per l’època com el ciment i el formigó, estaven ubicades a la façana de la via del tren de la fàbrica Uralita i van ser encarregades per l’industrial i mecenes Josep Maria Roviralta, amic d’Ismael Smith, i són una peça destacada de la transició entre el Modernisme i el Noucentisme a Catalunya.

El director del Museu d’Art de Cerdanyola, Txema Romero, explica la riquesa simbòlica de les al·legories com a imatge del progrés i el comerç, i com acudint al món clàssica acaben fent referència als diversos materials que componen la fórmula del fibrociment: Talassa (aigua), Gea (ciment) i Urà (amiant).

Les peces van estar a la façana de la Uralita durant més de 100 anys amagades darrere la vegetació de la via del tren. El seu estat de conservació havia empitjorat molt ja que la brutícia acumulada durant anys havia provocat filtracions d'humitat que estava produint esquerdes i pèrdues en superfície. Per a Romero, el rescat i exposició d’aquesta obra "és un pas més en la recerca i recuperació de la memòria de la relació entre la fàbrica Uralita i la ciutat, un relació amb un pòsit terrible de malaltia, però que ajuda a comprendre millor la ciutat que ha esdevingut Cerdanyola i a fer justícia".

Les Titànides són una de les escultures públiques de majors dimensions que Smith va realitzar i que s’han conservat. Es van extreure i recuperar a partir d’una operació de rescat i un llarg procés de restauració i museografia que ha comptat amb el suport del Servei de Museus de la Generalitat de Catalunya i el Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya.

El mes de juliol de 2019 es va iniciar l'operació d'extracció dirigida pel restaurador Jèrôme Rouch, amb l'assessorament del Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya i que va comptar amb tot el suport de l'equip de la Brigada d'Obres de l'Ajuntament, del personal del museu i de l'empresa especialitzada en conservació patrimonial ARTCARE. Rouch ha volgut destacar que les peces estan formades pel treball central d’Smith amb les al·legories i també amb els marcs realitzats per treballadors de la fàbrica, "parlant així del passat industrial i de classe treballadora de la ciutat".

La cap del Servei de Museus i Protecció de Bens Mobles de la Generalitat, Sònia Blasco, aprofitava la celebració del Dia Internacional des Museus per remarcar la importància de la feina que desenvolupen els dos museus de la ciutat, que "els fan dos equipaments excepcionals al panorama museístic català". 

La regidora de Museus, Pilar Adell, es mostra convençuda que "si els vitralls modernistes de les Dames de Cerdanyola són la joia del museu i la ciutat, les Titànides esdevindran les deesses noucentistes de Cerdanyola i model d’apoderament femení".

L’alcalde de Cerdanyola del Vallès, Carlos Cordón, va voler destacar que "el rescat i recuperació de les Titànides d’Ismael Smith és un exemple diàfan del que es pot aconseguir quan diverses administracions uneixen esforços per actuar al territori".