Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Cultura

  • Portada
  • Cultura
  • El Museu d’Art de Cerdanyola mostra les llums i ombres del fibrociment a les Jor...
El Museu d’Art de Cerdanyola mostra les llums i ombres del fibrociment a les Jornades Europees de Patrimoni

El Museu d’Art de Cerdanyola mostra les llums i ombres del fibrociment a les Jornades Europees de Patrimoni

18 d'octubre de 2021 a les 10:57

El MAC ha acollit una aproximació polièdrica al llegat del fibrociment a Cerdanyola, abordant els aspectes econòmics, artístics i d’afectació a la salut pública vinculats a un material que va revolucionar la indústria de la construcció. Jacques Roulland va presentar el seu llibre #Fibrocemento(S)com. 120 años de la historia de una industria, el doctor Josep Tarrés va parlar sobre els efectes patògens de l’amiant i el museu va rebre unes miniatures originals dels principals productes de la Uralita, donades per José Carlos Cortés.

El director del MAC Can Domènech, Txema Romero, va obrir l’acte recordant que "és impossible parlar de Cerdanyola sense fer referència a la fàbrica Uralita, perquè va canviar el model econòmic del municipi, que passa de vila agrícola i d’estiueig a població industrial, i per tot el llegat de mort i dolor que ha deixat l’asbestosi provocada pel fibrociment".

L’especialista francès en fibrociment, Jacques Roulland, presentava el seu llibre #Fibrocemento(S)com. 120 años de la historia de una industria, un exhaustiu estudi sobre un producte descobert per casualitat i que en pocs anys va revolucionar el món de la construcció amb un ciment armat molt lleuger i d’una gran durabilitat, assolint un èxit total.

Roulland també va parlar i mostrar la presència del fibrociment com element arquitectònic i artístic, fet servir com material escultòric o de suport pictòric, utilitzat per creadors com Picasso, Le Corbusier o Willy Guhl.

El doctor Josep Tarrés, pneumòleg, va mostrar la cara fosca de l’amiant com a cancerigen de primer nivell, que "va convertir la factoria de Cerdanyola en un focus contaminant durant 90 anys amb uns efectes devastadors sobre la salut de la població".

Tarrés va explicar que l’amiant és una pandèmia mundial amb tres onades molt definides. La primera onada la pateixen els treballadors de les fàbriques, directament exposats a l’amiant. La segona onada afecta a les persones exposades als productes fets amb amiant sortits de les fàbriques. I la tercera onada, i "gran problema ara mateix, afecta a totes les persones exposades als productes fets amb amiant instal·lats en edificis i construccions i que s’han degradat". Una tercera onada que "per tant afecta a gairebé tothom, com demostra l’increment constant dels casos diagnosticats de mesotelioma pleural".

En les intervencions posteriors a les conferències de Roulland i Tarrés es van plantejar qüestions força interessants com la necessitat de tenir una normativa que obligui a retirar l’amiant, l’oportunitat de convertir Cerdanyola en una ciutat pionera en la retirada de l’amiant, la protecció del patrimoni artístic i memorial vinculat a Uralita i el problema de l’emmagatzematge, destrucció o possibilitats de reciclatges de les restes de fibrociment.

L’acte, emmarcat en les Jornades Europees de Patrimoni, també va servir per presentar unes miniatures originals dels principals productes de la Uralita, donades al MAC per José Carlos Cortés, ex-treballador de la fàbrica. Les maquetes, que segurament eren un mostrari per les fires, permeten també parlar del disseny i la tècnica que amaguen.

Galeria d'imatges