Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Cultura

  • Portada
  • Cultura
  • El Museu d'Història obre curs amb exposicions sobre les dones i la II República...
El Museu d'Història obre curs amb exposicions sobre les dones i la II República i sobre la recreació històrica

El Museu d'Història obre curs amb exposicions sobre les dones i la II República i sobre la recreació històrica

6 de setembre de 2021 a les 10:47

Es tracta de la mostra 'República és nom de dona', una activitat dins del programa «Museus en Xarxa», en què destaca la referència a la primera regidora cerdanyolenca, Magdalena Llong, i el Fons Ocult Reconstruint la història, dedicat als equips de reconstrucció històrica on es mostrarà part de la impedimenta d'un legionari que va ser cedida al Museu.

El Museu d’Història proposa pel proper dijous 9 de setembre i a partir de les 18.30 h la presentació de dues noves exposicions temporals que marquen l’inici d’un curs d’activitats temporals que complementarà les visites a la col·lecció permanent del museu i al poblat ibèric de ca n’Oliver.

República és nom de dona

República és nom de dona es veurà al Museu de Ca n’Oliver del 9 de setembre al 14 de novembre. La victòria de les esquerres en les eleccions municipals de 1931 i la proclamació de la República van significar per a les dones l'inici d'un camí que havia de situar-les en peu d'igualtat amb els homes.

El dret a vot femení va arribar el mateix any, malgrat les reticències de determinats sectors republicans que temien que fos majoritàriament conservador per influència de l'Església. A les municipals del 1934, quatre dones van entrar per primer cop en els governs locals a Catalunya. Arran dels Fets d'Octubre del 1934, van ser destituïdes, però hi tornarien a ser escollides l'any 1936, juntament amb d'altres regidores que ho foren per primer cop.

Durant la Guerra Civil, les dones van tenir un paper fonamental en la defensa de la República, al front i a la rereguarda. En aquest període es van assolir molts dels drets que els hi havien estat negats. La derrota republicana va comportar l'anul·lació de tot el que s'havia aconseguit. Moltes dones, com els homes, van ser afusellades i empresonades; van patir una forta la repressió o van haver de marxar a l'exili.

A Cerdanyola, el municipalisme feminista republicà està representat per la Magdalena Llong i Alzina (Sabadell 1880-Cerdanyola 1948). Modista de professió, al 1927 s'establí a Cerdanyola, on va entrar en contacte amb el republicanisme local i va arribar a formar part de la Candidatura de Coalició del Centre Republicà Federal i la Unió de Rabassaires de Cerdanyola a les municipals del 1934. 

Després del Cop d'Estat, els canvis al consistori van fer possible que Magdalena Llong fos regidora, però el mateix any va deixar la política per motius de salut. Acabada la guerra fou detinguda per haver ocupat un càrrec polític i condemnada a 12 anys i un dia de presó; pena de la que complí 8 mesos.

ERC de Cerdanyola li va retre homenatge l'any 2017 amb presència de familiars de la regidora cerdanyolenca, tot recordant que hi ha un espai de la ciutat, la plaça que ocupa un parc infantil al costat del CAP Serraperera, que du el seu nom. 

Reconstruint la història

Reconstruint la Història és una proposta dins del programa "Fons ocult" que té com a objectiu mostra objectes del fons del Museu d'Història i explicar-ne el seu context històric, que estarà al Museu d’Història des del 9 de setembre fins al 14 de novembre. 

La reconstrucció històrica és una manera de divulgar i conèixer de primera mà la història de pobles i cultures del passat a través de la recreació rigorosa d'esdeveniments, espais, activitats quotidianes... En definitiva, destaquen els organitzadors, "no és teatre; és el resultat d'un llarg procés d'investigació interdisciplinar en el que hi col·laboren grups de recreació històrica integrats per persones interessades en el coneixement i la divulgació de la història, museus, universitats, professionals i centres de la recerca". És aquest treball conjunt el que fa possible que les reconstruccions siguin el màxim de rigoroses. De totes les disciplines històriques, l'arqueologia i l'experimentació arqueològica són les que proporcionen bona part de les dades que fan possible reproduir ambients i activitats.

Aquesta manera de donar a conèixer el passat va sorgir a finals del segle XX i, actualment, és un dels recursos més importants en la dinamització de museus, jaciments arqueològics, castells i esglésies gràcies a la possibilitat d'interactuar amb el públic i de transmetre coneixements d'una manera dinàmica.

Gràcies als avenços tecnològics avui també es fan recreacions històriques virtuals per a les xarxes socials i han esdevingut un recurs fonamental en les exposicions i en les visites autoguiades, com al Museu d'Història de Cerdanyola. Brunneis Iumentis, grup centrat a l'època medieval, i l'Equip de Reconstrucció Històrica de la Ciutadella Ibèrica de Calafell han estat en diverses ocasions al Museu i Poblat Ibèric de Ca n'Oliver.

Moment de la cessió del material sobre la hispània romana al Museu d'Història

Els objectes que podeu veure a la vitrina i la indumentària que porta el maniquí formen part de la donació que Juan José Muñoz Peris i Antonella Hernández han fet al Museu d'Història de Cerdanyola. Es tracta d'un conjunt format per 33 objectes: la impedimenta militar d'un legionari i el vestit civil d'una dona i d'un senador. Juan José i Antonella, formaven part del grup de recreació històrica Hispània Romana integrat per una cinquantena de membres d'arreu de la península ibèrica. Juan José era un soldat de la ''Legio IX Hispana'', creada cap al 60 aC per Pompeu i que va participar en la guerra de les Gàl·lies i en les Guerres Càntabres.

 Activitats complementàries

Les dues mostres aniran acompanyades d'activitats complementàries. Una serà l’espectacle narratiu de petit format Rosa Leveroni: un cant d'amor... i d'absència. La paraula de l'autora i la recitació d'una selecció dels seus poemes acompanyats de música s’adreçaran al públic, mentre es farà un repàs de la vida de la seva biografia i obra. Rosa Leveroni va ser una de les primeres bibliotecàries de l'Escola de la Mancomunitat i va ser depurada després de la Guerra Civil. Aquesta activitat forma part de la programació de la mostra "República és nom de dona".

Rosa Leveroni: un cant d'amor... i d'absència l’organitza Vespres Literaris amb la col·laboració de l’Ajuntament (Museu d'Història de Cerdanyola). Es farà el dia 25 de setembre a les 18 h a l’Espai de la Feixa Baixa (Museu i Poblat de Ca l’Oliver).

Galeria d'imatges