El nou rector pren possessió assumint un lideratge col·laboratiu de la UAB al territori
13 de novembre de 2020 a les 14:22Javier Lafuente ha pres possessió del càrrec de rector de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) aquest 13 de novembre destacant que l’Autònoma ha d’assumir el rol de lideratge al territori amb un treball conjunt per i amb la societat que sigui innovador, disruptiu i capdavanter i que presenti el campus com un element obert i permeable a les persones i les idees.
El catedràtic d’enginyeria química Javier Lafuente, és des d’aquest migdia rector de la UAB subratllant que la pandèmia ha posat de manifest la confiança de la societat en la ciència per superar reptes globals i per això la UAB ha d’assumir lideratge al territori treballant de forma conjunta amb la societat i dissenyant una “universitat més social”. Lafuente, veí de Cerdanyola, manifesta que el campus és un element diferenciador de la UAB i s’ha d’integrar la seva heterogeneïtat per afrontar els reptes de la nostra societat, interactuant amb el seu entorn i treballant perquè tothom pugui hi pugui accedir de manera democràtica i sostenible.
El nou rector demana l’adopció d’un nou model de finançament de la Universitat, la recerca i el coneixement perquè l’actual “és injust” destacant que la “reducció continuada de pressupostos” s’ha vist ara agreujada per la pandèmia que fa que la situació econòmic aquest 2020 hagi estat “terrible" i que cal que tingui en compte les pecularitats com, en el cas de la UAB, tenir un campus que fa que sigui l'única que ha de gestionar "territori, carrers, transport o seguretat". Això dificulta la contractació de docents i investigadors i provoca que la UAB “hagi perdut talent” i hagi vist com la plantilla s’envelleix. Per això, Lafuente destaca com una prioritat de mandat la necessitat de rejovenir i estabilitzar la plantilla amb transparència en la gestió, modernitzant l’administració i buscant eficiència així com impulsant l’emprenedoria dels estudiants.
Javier Lafuente pren el relleu al capdavant del rectorat de la UAB de Margarita Arboix, de qui assegura que ha aprés que discrepar és saludable però que “per canviar la universitat cal treballar”. El nou rector destaca que es va incorporar a la UAB era una universitat jove i que al llarg dels anys ha vist com es convertia en una gran universitat de prestigi internacional.
Margarita Arboix: la Universitat és imprescindible per aixecar el país
Arboix, precisament, ha fet una crida a “ser positiu, amb crítica i debat, però amb unitat: cal remar tots junts” en un moment en què la pandèmia “ens deixa un país dividit amb molta gent al límit de la pobresa” i en una situació que afecta especialment a dones i “joves sense esperança de trobar un lloc de treball”. En aquest sentit, la ja exrectora de l’Autònoma considera que “ha arribat el moment de fer palès el paper de la Universitat en la reconstrucció: cal aixecar el país”, recuperar la sanitat pública, apostar pel medi ambient, empoderar a les persones i “aportar tot el que tinguem per tenir un creixement sostenible i aconseguir fer desaparèixer les desigualtats”.
Carlos Cordón: cal un pacte social i polític en favor de l'educació universitària
Un repte que també considera imprescindible l’alcalde de Cerdanyola. Carlos Cordón manifesta la necessitat d’assolir un gran pacte polític i social en favor de l’educació universitària que garanteixi la igualtat d’oportunitats en l’accés a la Universitat, ajudi a la seva internacionalització i respongui a les necessitats de progrés, cohesió social i desenvolupament econòmic. L’alcalde de Cerdanyola defensa que els parcs científics i tecnològics són necessaris per a la reactivació econòmica i el benestar de la societat i remarca la importància de la transferència de coneixement entre Universitat i societat. Cordón mostra el compromís del govern municipal per reforçar els lligams entre Universitat, administració, societat i empresa com element indispensable per avançar en l’economia del coneixement.
Ramon Tremosa: aprovar el Pla plurianual d’inversions a les universitats abans que acabi l’any
Per aconseguir això, el conseller d’Empresa i Coneixement de la Generalitat, Ramon Tremosa, aposta com imprescindible per aprovar el Pla plurianual d’inversions a les universitats abans que acabi l’any. El conseller subratlla que “no es pot esperar més temps ni dir que ara no toca” davant les conseqüències d’una pandèmia que “estressa les finances publiques d’una manera brutal”. És molt important no perdre la potència de la universitat catalana en una lenta decadència, apunta Tremosa, destacant que el principal dèficit existent és aquesta necessària transferència de la recerca cap a la societat. El conseller explica que “el dia a dia és molt dur” però “hem d’aixecar la mirada” perquè la UE ens ha donat un paraigües com mai s’havia tingut i s’ha de posar en valor: un “fantàstic pla de reconstrucció de fons europeus” que s’han de canalitzar cap a l’economia sostenible en un procés en què la UAB “ha d’estar al capdavant” d’aquests projectes i aconseguir “que no es perdi ni un euro”.
Gabriel Masfurroll: la UAB com exemple de transició positiva
Per la seva banda, el president del Consell Social de la UAB, Gabriel Masfurroll, també feia una crida a la unitat de la comunitat universitària i a que la UAB sigui un exemple d’una transició positiva en què els equips sortint i entrant al rectorat treballin plegats pel bé de l’Autònoma.
L'acte ha finalitzat amb la interpretació del Gaudeamus Igitur a càrrec del Cor de la UAB, dirigit per Poire Vallbé.
Podeu seguir tot l'acte de presa de possessió del nou rector de la UAB en el següent vídeo del canal YouTube de l'Autònoma: