El Parc Collserola publica el llibre "Qui ha passat per aquí" per conèixer la seva fauna
2 de març de 2020 a les 9:43El Parc de Collserola ha publicat recentment el llibre “Qui ha passat per aquí?, on segueixen un investigador i una investigadora fent la seva feina habitual. Aquest és l’argument d’aquesta nova publicació que explica quins animals hi ha al Parc, tot seguint el rastre que deixen.
Audios
02-03-2020 Teresa Canyelles
02-03-2020 Entrevista Teresa Canyelles
Teresa Canyelles, responsable del Centre de Documentació i Recursos Educatius del Parc de Collserola, explica que aquest és un llibre sense paraules que, a través de les imatges i diferents ambients del Parc, va descobrint el rastre i restes dels seus habitants. Un llibre adreçat als més petits, però que també podrà gaudir el públic adult i és ideal per llegir abans i després d’una sortida a Collserola, a l’escola o en família, i per mirar un munt de vegades.
La fauna no sempre es deixa veure fàcilment. Aquí, per detectar-ne la presència, caldrà seguir petjades, restes de menjar, plomes, caus, caques… Aquest conte sense mots dona joc per desenvolupar l’observació en detall i la concentració. Així, podem inventar nosaltres mateixos els diàlegs, imaginar com són els personatges… I també ens permet més coses, com ara parlar de la biodiversitat, que quan nosaltres no som a Collserola també hi passen coses, que les deixalles a la natura poden tenir conseqüències negatives, etc.
Canyelles diu que fa temps que el Centre de Documentació del Parc Natural de Collserola està interessat en els llibres i contes, també en els ilustrats i sense lletra perquè són inclusius i donen peu a la imaginació, a l’observació atenta, és a dir, a tot un seguit de valors afegits que enriquiran el llibre.
Conèixer la fauna i el nostre impacte al medi
Pel que fa a l’objectiu d’aquest llibre, la responsable del Parc explica que sens dubte un d’ells és donar a conèixer la fauna del Parc de Collserola, però no és l’únic, ja que conèixer quin és el nostre impacte en el medi n’és un altre. I és que rastres i restes també en deixem els humans quan visitem aquest espai.
Un altre aspecte que destaca Canyelles és el fet de que aquest llibre no és d’un únic autor, sinó que en la seva creació ha intervingut tot un seguit de persones del Parc, des dels educadors ambientals de Can Coll a biòlegs, els quals han realitzat sessions conjuntes per decidir quins animals i paisatges havien de sortir perquè fossin representatius de Collserola.
No hi ha gaires llibres infantils en els quals l’expressió de la natura sigui la dels nostres paisatges mediterranis, sinó que són més freqüents les obres d’origen anglosaxó, centreeuropees, etc. En aquest cas, les il·lustracions, de l’artista Eduardo Saiz, són força fidels als diferents ambients i elements de Collserola.
La publicació està disponible als centres del Parc a un preu de 9,50 euros i en el cas concret de Cerdanyola es pot trobar a la Biblioteca Central.