El Parc de Collserola bat el rècord de visitants amb 6’4 milions durant 2021
28 de novembre de 2022 a les 12:07El Consorci del Parc Natural de la Serra de Collserola estima en 6.400.000 les visites a la serra durant l’any 2021. Es tracta de la xifra més elevada de la història del Parc i els seus responsables consideren que és a causa de la necessitat d’esbarjo a l’aire lliure derivada principalment per la pandèmia. Les dades indiquen que aquest 2022 acabarà amb més de 5 milions de visites.
El Consorci del Parc Natural de la Serra de Collserola estima en 6.400.000 les visites a la serra durant l’any 2021. Es tracta de la xifra més elevada de la història del Parc i els seus responsables consideren que és a causa de la necessitat d’esbarjo a l’aire lliure derivada principalment per la pandèmia. Les dades indiquen que aquest 2022 han baixat aquestes visites i l’any acabarà amb més de 5 milions de visites, una xifra una mica superior a la mitjana dels anys precedents a la Covid-19.
Des del Parc de Collserola consideren que aquests indicadors requereixen un nou model d’ús públic que compatibilitzi el gaudi de la ciutadania amb la preservació ambiental i la millora paisatgística.
Marta Doñoro, cap de servei d’Ús Públic, Divulgació i Educació Ambiental del Consorci del Parc de Collserola, comenta aquesta necessitat de fer compatible les visites a la serra amb la protecció ambiental:
En aquest sentit, el nou Pla especial de protecció del medi natural i del paisatge del Parc Natural de la Serra de Collserola (PEPNat proposa dues estratègies en relació amb l’ús públic, que es basen a concentrar els visitants en determinats àmbits. Així, d’una banda es reforça la xarxa d’infraestructures per a l’ús públic, de manera que les activitats es concentrin en determinades àrees i itineraris, preferentment a la perifèria, i es redueixi la dispersió de les visites al Parc. D’una altra banda, el PEPNat prioritza la disminució de la pressió social en àrees sensibles de l’interior del Parc, modulant l’accés a l’espai protegit per mitjans no motoritzats i fent que el Parc es relacioni amb altres espais oberts metropolitans.
Així ho comenta Kyriaki Ilousi, arquitecta paisatgista de l’equip redactor del PEPNat, que destaca l’augment de visitants, però també el canvi d’un ús més estàtic a unes visites més dinàmiques.
Aquesta xarxa d’ús públic es recull en el nou mapa guia a disposició dels visitants al Parc de Collserola, al temps que s’estudia una nova senyalització que incorpori també els espais més sensibles i les illes de tranquil·litat que marca el PEPNat:
Des del Parc de Collserola destaquen que el model d’ús públic del PEPNat té com a objectiu principal la gestió sostenible de l’ús social del Parc, per mantenir i millorar les condicions ambientals de l’espai protegit. La seva finalitat és que la preservació de la biodiversitat, la conservació dels processos ecològics, el control i mitigació de les alteracions, la potenciació dels serveis ecosistèmics i el manteniment i la millora del paisatge puguin ser compatibles amb el gaudi per a la salut, el lleure, l’esport i el coneixement de l’espai natural per part de la població metropolitana.
......................................................................................................