El Parc de l'Alba presenta la restauració d'Àrids Catalunya a un projecte de l'OMS
20 d'octubre de 2020 a les 9:20El Parc de l’Alba participa en un projecte del Programa d’Avaluació d’Impacte en Salut i Medi Ambient del centre europeu de Medi Ambient i Salut de l’Organització Mundial de la Salut (OMS), que té com a objectiu analitzar el redesenvolupament d’emplaçaments contaminats. El Parc de l’Alba aporta la seva experiència amb la restauració dels terrenys de l’empresa Àrids Catalunya, un espai amb materials de contrucció, incloent-hi restes d'amiant, prop del torrent del Bosc, que forma part actualment del corredor verd del parc del Sincrotró.
L’objectiu del projecte, segons indiquen des del Parc de l’Alba, és desenvolupar eines per tal que les administracions europees locals i regionals gestionin aquests projectes de redesenvolupament de forma efectiva y segura, protegint la salut i el medi ambient.
El projecte enfoca el repte des de tres vessants: un recull de “casos pràctics i lliçons apreses”; la revisió d’evidències dels "efectes en medi ambient, salut i equitat en la conversió i remediació d’espais contaminats"; i l’anàlisi dels processos d’avaluació d’impacte (AAE, AIA, AIS, HHRA, HBM*) amb relació a "la remediació i posterior reutilització d’espais contaminats".
En aquest projecte de l’OMS, el Parc de l’Alba aporta la seva experiència amb la restauració d’Àrids Catalunya, una antiga argilera de 4 hectàrees de superfície que es troba dins el perímetre recinte tecnològic cerdanyolenc, entre Collserola i la carretera de Sant Cugat. Des del Parc de l’Alba expliquen que aquesta argilera va ser “explotada fins als anys setanta i omplerta amb diferents tipus de residus, bàsicament restes de construcció, inclòs amiant”, una “argilera transformada en abocador no controlat” que representava “un problema per al medi ambient i la salut”.
Segons destaca a la fitxa de planificació urbana d'aquest terreny, l'acció realitzada va ser, d'una banda, de confinament del terreny amb presència de fibres d 'amiant (capa mínima de 0,5 metres) i marcant-lo per mitjà de cintes que en alerten presència i, d'una altra, "per precaució", l'Agència de Residus de Catalunya també va recomanar la instal lació d 'una capa d' argila per tal de minimitzar la filtració de l’aigua de pluja als pous d’argila.
L’argilera es va restaurar el 2010 i seguidament es va reurbanitzar. El parc subratlla que “actualment el recinte està totalment restaurat i reforestat” amb un mirador i nous camins senyalitzats per a un ús públic i forma part oficialment del corredor verd del Parc de l’Alba des del 2012, amb un itinerari pel torrent del Bosc que passa per aquest espai.
........................
* (AAE, Avaluació Ambiental Estratègica; AIA, Avaluació d’Impacte Ambiental; AIS, Avaluació d’Impacte en Salut; HHRA, Human Health Risk Assessment; HBM, Health Biomonitoring)
Projecte d'urbanització i remediació d'Àrids Catalunya: https://www.parcdelalba.cat/biblioteca/arxius//aridscat//4_Project_July2010.pdf