El Parc Taulí atén unes 2400 persones amb depressió a l’any
12 de gener de 2024 a les 10:39L’hospital del Parc Taulí atén unes 2.400 persones a l’any amb algun tipus de depressió, de les quals un 30% són depressions greus i molt resistents. Demà, 13 de gener, se celebra el Dia Mundial de la Lluita contra la Depressió, una jornada clau per conscienciar a la població sobre aquesta malaltia.
La depressió és una malaltia cerebral que, provoca una elevada discapacitat. Sovint el tractament és tardà, ja que moltes persones que la pateixen busquen ajuda tard. S’estima que cada any el 5% de la població mundial pateix depressió.
El doctor Diego Palao, director de Salut Mental del Parc Taulí, apunta que “la depressió és una malaltia del cervell que provoca un bloqueig de la neurogènesi, deixen de formar-se noves neurones”. Per això, Palao apunta que “és molt important identificar-la i tractar-la correctament” per a reactivar la neurogènesi i evitar la seva cronificació.
Aprofitant el Dia Mundial de la Lluita contra la Depressió, els professionals fan una crida a conèixer bé aquesta malaltia, perquè, segons indica Palao, tot i que “pot arribar a ser greu, amb tractament es pot ajudar les persones que la pateixen a recuperar-se”.
Símptomes i tractament
Els principals símptomes de la depressió són la tristesa perllongada i l’anhedonia, la incapacitat d’experimentar plaer. Aquests dos símptomes són essencials per detectar la malaltia quan són greus i perllongats en el temps i demanar ajuda als professionals.
El principal tractament per a la depressió moderada-greu és el farmacològic amb antidepressius. Però, hi ha algunes persones amb depressions severes i persistents, que necessiten tractaments més especialitzats.
Esketamina
El Parc Taulí té una Unitat Específica de Tractament de Depressió Resistent, amb diverses modalitats de tractament. El mes de febrer de l’any passat, es va iniciar una teràpia innovadora i revolucionària, l’esketamina, que ha demostrat una gran eficàcia en depressió resistent i que pot produir millores en hores o dies.
Els pacients candidats han d'anar, inicialment, dos cops a la setmana durant 4 setmanes a l’hospital per rebre el tractament inhalat. La teràpia es fa en una sala totalment adaptada, on els estímuls sensorials són mínims, sense soroll i amb llum minimitzada. Una vegada s’assoleix la remissió dels símptomes de la depressió es passa a una pauta de seguiment amb intervals setmanals o quinzenals.
La durada és d’una hora i mitja i durant aquest temps la infermera encarregada d’administrar el fàrmac els controla la tensió arterial i els tranquil·litza i guia, si han patit una alteració de la percepció.
Des de la posada en marxa d’aquest programa, el Parc Taulí ha atès 24 pacients, administrant més de 400 inhalacions. El grau d’efectivitat i de satisfacció entre els pacients, és molt elevat. Els professionals del Parc Taulí tenen previst fer formacions per a professionals d’altres centres sanitaris.