El Parc Taulí emfatitza la importància de la detecció per fer front a la depressió
14 de gener de 2025 a les 13:07El servei de Salut Mental de l’Hospital del Parc Taulí atén anualment entre 3.000 i 4.000 casos de depressió, una malaltia que afecta el 5% de la població, i els seus responsables emfatitzen la importància de la detecció.
La depressió és una malaltia molt freqüent que provoca una alta discapacitat i un fort impacte social i que és molt més que estar baix de moral. La majoria de persones experimenta tristesa de tant en tant, però en algunes ocasions aquests sentiments no desapareixen i s'acompanyen d'altres símptomes que provoquen malestar o dificultats per desenvolupar la vida quotidiana. És aleshores quan podem estar davant d'un trastorn denominat depressió.
Avui dia afecta el 5% de la població, segons dades de l’Organització Mundial de la Salut, però, tot i ser molt freqüent, les persones que pateixen aquest trastorn encara són víctimes d’una forta estigmatització social que en dificulta el diagnòstic i el tractament. De fet, les autoritats sanitàries apunten que més de la meitat de les persones que la tenen no estan diagnosticades ni tractades. Per tant, cal millorar el reconeixement social d'aquesta malaltia per facilitar l'accés al tractament.
La doctora Virginia Soria, directora del Servei de Psiquiatria d'Adults del Parc Taulí, destacava aquest 13 de gener, en la commemoració del Dia contra la depressió, que hi ha tractaments diferents i personalitzats per fer front a la depressió, però posa èmfasi en la importància de la prevenció i la detecció.
📅Avui és el #DiaMundialLluitaContraDepressió🧠
— Corporació Sanitària Parc Taulí (@parctauli) January 13, 2025
🤝La Dra. Virginia Soria, directora del Servei de Psiquiatria d'Adults del #ParcTaulí, ens explica les claus per a la seva detecció #SomTaulí #SomPersonesCuidemPersones #SalutMental pic.twitter.com/R8cYSz4VZT
Nou sistema d'autoavaluació
En aquest sentir, l’Hospital del Parc Taulí impulsa un sistema d’autoavaluació com a mesura preventiva que espera posar en marxa abans que finalitzi l’any. El doctor Diego Palao, director del Servei de Salut Mental del Parc Taulí, ha explicat a Ràdio Sabadell que aquest sistema d’autoaavaluació serà positiu tant pel pacient com pel metge, ja que els dos tindran més informació quan s’atengui cada cas.
Adquirir uns hàbits saludables, com seguir una alimentació saludable, fer activitat física, no fumar ni beure alcohol i cuidar la qualitat del son, pot ajudar a reduir el risc de patir depressió.