Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Societat

  • Portada
  • Societat
  • El Parc Taulí impulsa un programa de rehabilitació per recuperar l’olfacte
El Parc Taulí impulsa un programa de rehabilitació per recuperar l’olfacte Una sessió del programa (Foto Parc Taulí)

El Parc Taulí impulsa un programa de rehabilitació per recuperar l’olfacte

2 de desembre de 2024 a les 10:54

El programa, amb una durada de 8 setmanes, compta amb sessions adaptades a les necessitats de cada persona. L’anòsmia, o pèrdua d’olfacte, és una de les seqüeles menys valorades, però amb un gran impacte de la qualitat de vida de les persones, després de la Covid-19

L’olfacte forma part dels 5 sentits que tenim les persones, juntament amb el gust, el tacte la vista i l’oïda. Des de l’hospital del Parc Taulí subratllen que, tot i ser essencial, l’anòsmia –pèrdua del sentit de l’olfacte- té un gran impacte en la qualitat de vida de les persones que la pateixen. Els professionals de la Unitat de Rinologia, del servei d’Otorrinolaringologia del Parc Taulí, apunten que un 2% de la població mundial neix sense aquest sentit i ha estat una de les seqüeles menys valorades de la Covid-19.

Les doctores Alda Cardesín i Aina Sansa, juntament amb l’equip d’infermeria d’otorrinolaringologia –amb l’infermer expert en rehabilitació sensorial Elios Yuste al capdavant-, han desenvolupat un programa integral de rehabilitació olfactiva. La doctora Cardesín explica que “l’olfacte, no només ens connecta amb el nostre entorn a través dels aromes o els sabors; també influeix en les nostres emocions, records o seguretat”. Així, la metgessa apunta que és necessari tant per detectar una fuita de gas com per gaudir d’un menjar i per això “la seva absència pot ser devastadora per a les persones que l’han perdut”.

Durant les 8 setmanes que dura el programa, els quatre pacients seleccionats participaran en quatre sessions individuals i quatre grupals. L’equip d’infermeria adapta cada exercici a les necessitats específiques de cada pacient.

Els grups de rehabilitació són reduïts per garantir la personalització dels exercicis olfactius i el seguiment del protocol. Elios Yuste indica que les activitats proposades als pacients “no només milloren la seva capacitat olfactiva; sinó que també, integren aquest entrenament en la seva vida quotidiana”. Aquest fet, subratlla l’infermer, té “un impacte directe i positiu en la seva qualitat de vida”

La ciència ha demostrat que un entrenament olfactiu adequat millora la percepció olfactiva i, en molts casos, recupera part d’aquest sentit perdut. Aquest programa és innovador perquè cada sessió està dissenyada per estimular els receptors olfactius a través d’una selecció d’olors, per tal de facilitar la regeneració neuronal i l’adaptació sensorial. La doctora Cardesín explica que al programa s’agafa un patró d’olors i amb les olfactometries de cada pacient es personalitzen les olors que a aquella persona l’aniran millor i pitjor per rehabilitar-se. Així, en les sessions individualitzades es fan tests olfactius i emocionals per saber com els afecta aquesta mancança; i en les sessions grupals es comparteixen experiències i s’ofereixen recursos per adaptar-se al seu dia a dia.

Aquest programa de rehabilitació no és només una eina per recuperar un sentit perdut, sinó que també és un procés d’adaptació i acceptació del que ha passat. La metgessa manifesta que gràcies a l’entrenament i el suport del grup de rehabilitació com de la família, “els pacients aprenen mecanismes per identificar algunes olors i adaptar-se a la seva nova realitat”.

Casos d'èxit

Els dos primers programes de rehabilitació que s’han realitzat han estat un èxit. L’Amparo és una pacient que feia mesos que no percebia les olors i havia començat a deixar de cuinar per por a no detectar aliments en mal estat. Ara, ha tornat a cuinar sense por. La Maria Lluïsa ha après a utilitzar altres sentits per gaudir de la vida quotidiana, tornant a descobrir textures, sons o colors que abans passaven desapercebuts.

Aquest programa de rehabilitació té dos objectius. En primer lloc, vol donar a conèixer el gran impacte que té l’olfacte en la vida de totes les persones i com afecta, físicament i emocionalment, a les persones que el perden. I, en segon lloc, oferir una esperança i solució als pacients amb aquest problema, ajudant a tornar a percebre olors i/o adaptant-se a la nova situació.