El Parc Taulí participa en un projecte europeu per monitoritzar la salut microvascular dels pacients amb Covid-19
22 de desembre de 2020 a les 12:01El projecte Vascovid construirà un dispositiu no invasiu, portàtil, sense fils, de baix cost i que aporti dades en temps real per ser utilitzat en unitats de cures intensives (UCI). L'instrument té una àmplia gamma d'aplicacions en les UCI, com en la gestió de pacients amb sèpsia i síndrome de dificultat respiratòria aguda.
L'allau de pacients que requerien l’ingrés en unitats de cures intensives (UCI) a principis d’any amb la irrupció de la Covid-19 es va tornar, de cop i volta, aclaparadora per als sistemes de salut. Al Parc Taulí calculen que el 10% dels pacients hospitalitzats amb Covid-19 van ingressar en aquestes UCI durant la primera onada, i la majoria d'ells va necessitar ventilació mecànica invasiva (VMI) a causa d'una insuficiència respiratòria. A més, la mortalitat entre els pacients que van requerir aquest procediment va ser extremadament alta, oscil·lant entre el 35 i el 50%.
Una de les principals característiques de la malaltia és el dany que provoca als vasos sanguinis, no només als pulmons, sinó també en altres òrgans. Això causa accidents cerebrovasculars, insuficiència renal o lesions cardíaques. Aquest dany orgànic pot provocar la disfunció multiorgànica i, eventualment, la mort del pacient.
Els responsables de l’hospital de Sabadell, referent de Cerdanyola, apunten que monitorar i controlar la insuficiència respiratòria aguda i l'hemodinàmica, el flux sanguini del cos, és fonamental a les unitats de cures intensives. Per això, un equip de científics liderat per Turgut Durduran, de la Institució Catalana de Recerca i Estudis Avançats (ICREA), va pensar que la tecnologia que estava sent desenvolupada pel grup de recerca d'Òptica Mèdica a l’ICFO - en col·laboració amb col·legues del Politecnico di Milano i HemoPhotonics - podia adaptar-se per millorar potencialment la gestió dels pacients amb Covid-19 ingressats a les UCI.
Vascovid, portàtil, no invasiu i assequible
Vascovid es va conceptualitzar en base a aquesta idea. L'objectiu del projecte és desenvolupar un aparell portàtil, no invasiu, assequible i en temps real per al seguiment de la salut microvascular (la salut dels microvasos) dels pacients amb Covid-19 ingressats a l'UCI. Això, al seu torn, ajudarà els metges a personalitzar els tractaments dels pacients.
El dispositiu combina dues tecnologies biofotòniques basades en la llum de l’infraroig proper. S’emet la llum de l'infraroig proper cap al palmell de la mà d'un pacient amb Covid-19; aquesta llum viatja en profunditat a través del teixit (> 1 cm), interactua amb la sang als microvasos i obté informació sobre el flux sanguini i l'oxigenació de la sang.
Els investigadors esperen que aquest dispositiu tingui un alt impacte en la gestió dels pacients amb Covid-19 a les UCI, i que sigui també d'utilitat per a una gamma més àmplia de pacients, com els que pateixen sèpsia i síndrome de dificultat respiratòria aguda.
L'objectiu subjacent del projecte és també permetre als metges personalitzar la gestió de cada pacient, basant-se en els biomarcadors que s'obtenen d'analitzar la salut microvascular i la funció de la capa de cèl·lules que separa els teixits de la sang, la funció endotelial.
A més d'avaluar el nivell de deteriorament endotelial per valorar el pronòstic dels pacients, la tecnologia de Vascovid també proporciona informació en forma de biomarcadors, utilitzats com a indicadors d'un estat biològic. Això permet valorar les interaccions cor-pulmó, ajudant els metges a triar estratègies personalitzades per a cada pacient. Per exemple, per evitar les lesions pulmonars que es produeixen a causa de la ventilació mecànica, o per seleccionar aquells pacients que poden desconnectar-se de la ventilació mecànica en l'etapa final de l'assistència respiratòria, que moltes vegades falla a causa d’una insuficiència cardiovascular del pacient.
El professor Durduran explica que “hem estat treballant amb aquesta tecnologia utilitzant la llum de l’infraroig proper durant més d'una dècada, en projectes relacionats amb el monitoratge neurològic, la detecció de càncer i d’altres”. Durduran manifesta que aquesta experiència l’han posat al servei d’hospitals de tot el món “per adaptar-nos ràpidament a les necessitats de la gestió de la Covid-19 i proposar aquest nou dispositiu".
En aquest sentit, el doctor Jaume Mesquida, intensivista del Parc Taulí, destaca que aquesta és una gran oportunitat ja que les característiques del dispositiu, com ser sense fils i portàtil, el converteixen en un ideal per a aquest tipus d'unitats. Mesquida espera “poder utilitzar aquest dispositiu en el màxim nombre de pacients possible, per poder mesurar realment la seva efectivitat, i veure si la informació que obtenim es pot traduir en paràmetres que ens ajudin a prendre decisions”.