El Parc Taulí tracta de forma pionera lesions de còlon que no poden ser operades
26 de juny de 2023 a les 8:43L’hospital del Parc Taulí ha utilitzat una tècnica pionera, la Sigmoidopexia endoscòpica, per tractar un pacient, que no podia ser operat, amb una torsió de colon.
El pacient tenia vòlvuls de repetició al còlon sigmoide, una patologia que es produeix quan hi ha una torsió del còlon sigmoide, una de les últimes parts del budell gruixut, i que origina una obstrucció intestinal causant dolors, distensió abdominal i complicacions com la necrosi del teixit. Majoritàriament, afecta homes d’edat avançada, de més de 70 anys, i que pateixen altres malalties neurològiques associades.
El pacient, de 61 anys i amb esclerosi múltiple avançada, no podia ser entubat, i tenia vòlvuls de repetició cada 15 dies, raó per la qual havia d’ingressar a urgències amb dolors insuportables que estaven provocant un ràpid deteriorament de la seva qualitat vida, amb l’afegit que en el seu cas no podia ser operat.
Davant d’això, els doctors Fèlix Junquera i Valentí Puig, professionals del servei de l’aparell digestiu del Parc Taulí, van decidir buscar una alternativa. Després d’exposar el cas al director del servei de pneumologia, el Dr. Manel Luján, i a la coordinadora del servei d’anestesiologia, la Dra. Isabel Esteve, i a la Dra. Gemma Pujol, per determinar quina sedació era la més adequada per la complexitat del pacient, es va decidir que el millor tractament era practicar la tècnica Sigmoidopexia endoscòpica.
La intervenció va durar 40 minuts. Des de la unitat d’anestesiologia es va decidir fer una sedació superficial amb anestèsia local, pels problemes de respiració del pacient, això va fer que estigués despert i parlant amb l’equip, que va monitorar la seva evolució durant la intervenció.
El procediment, apunten fonts hospitalàries, va ser un èxit i en 48 hores el pacient va ser donat d’alta a domicili. Les posteriors revisions estan essent satisfactòries.
La Sigmoidopexia endoscòpica és una tècnica ràpida i poc invasiva. Consta de dues parts: en la primera, es realitzen tres puncions que fixen el budell a la paret abdominal; en la segona, s’introdueix una pròtesi sobre una guia, que mantindrà fixat el budell a paret abdominal i que evitarà que es produeixi una nova torsió.
Aquesta tècnica ja està implantada en dos hospitals europeus, però és la primera vegada que es posa en pràctica en un centre hospitalari d’Espanya.
El doctor Puig explica que és una tècnica pensada per a pacients molt complexos, amb vòlvuls de repetició, i que no poden passar pel procediment quirúrgic, però que “també es pot realitzar com a mesura temporal per a pacients que no es poden operar de forma immediata”. Així, pot ser una opció transitòria fins al dia de la intervenció per garantir que no es torna a repetir la torsió del sigma, una de les últimes parts del budell gruixut.