El Parc Taulí utilitza un bressol de reanimació per mantenir el cordó umbilical intacte en els parts d’alt risc i complexos
27 de maig de 2024 a les 9:37L’objectiu és garantir la millor atenció per al nadó i la seva mare durant el part. Des de la posada en funcionament d’aquest dispositiu, ara fa un any, s’han atès 20 nadons i les responsables d’aquesta iniciativa fan un balanç més que positiu del nou dispositiu.
Des de l’hospital expliquen que “ja fa temps que es va introduir el pinçament tardà del cordó umbilical després del part, tan vaginal com per cesària, en tant que s’ha demostrat científicament que resulta molt beneficiós per al nounat”. No obstant això, en el cas dels nadons prematurs o en parts complexos “era molt difícil que els professionals poguessin mantenir intacte el cordó umbilical, ja que aquests nadons precisaven maniobres d’estabilització inicial en el curs de la transició a la vida extrauterina”.
Per això, la Unitat de Neonatologia i el Servei de Ginecologia i Obstetrícia de l’hospital de referència de Cerdanyola fa un any que van introduir un nou protocol per atendre els naixements d’alt risc i complexos mantenint la circulació maternofetal intacta mentre es fan les primeres maniobres d’estabilització neonatal.
Així, per garantir que el cordó umbilical estigui unit a la mare, sigui a la sala de parts o a quiròfan, l’equip neonatologia col·loca el nadó en un bressol de reanimació després de néixer, on el poden estabilitzar. La doctora Marta Sardà, neonatòloga, manifesta que es situa el bressol el més a prop possible de la mare perquè “un cop que el nadó hagi nascut el puguem estabilitzar i ventilar”. Sardà apunta que “aquest llitet està adaptat amb un sistema de calefacció, perquè el nadó no perdi calor”.
Aquesta tècnica ha millorat l’estabilització dels nounats prematurs i amb alguna comorbiditat, en els seus primer minuts de vida, garantint l’arribada d’un bon flux sanguini als pulmons del nadó. La neonatòloga manifesta que “la qualitat de vida del nadó prematur de menys de 32 setmanes ha canviat totalment”. Segons indica la doctora Sardà, fer les maniobres d’estabilització al costat de la mare i sense pinçar el cordó umbilical “ha reduït l’anèmia de la prematuritat, evitant transfusions de sang, i l’administració de medicaments, així com grans beneficis a nivell cerebral pels nounats”. La metgessa conclou que “tot plegat, afecta positivament en la seva recuperació i adaptació”.
Per la seva banda, la doctora Laia Martí, cap de secció del Servei de Ginecologia i Obstetrícia i responsable de la Unitat de Patologia Maternofetal explica que l’equip professional de la sala de parts treballa de forma coordinada per poder oferir la millor atenció a les mares i les seves criatures. Martí indica que el pinçament tardà del cordó umbilical en els parts a terme és “una pràctica habitual del nostre centre des de fa anys i actualment, amb la introducció d’aquest bressol a la sala de parts, hem pogut fer arribar també aquesta pràctica als nadons prematurs”.
Aquesta nova manera de procedir es va iniciar el 23 de març de 2023 amb el naixement d’un nadó prematur de 25 setmanes i que va pesar 785 grams en néixer. Des de la posada en funcionament d’aquest dispositiu s’han atès 20 nadons.