Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Política

  • Portada
  • Política
  • El PAS afirma que l'alcalde els ha ofert entrar al govern municipal
El PAS afirma que l'alcalde els ha ofert entrar al govern municipal

El PAS afirma que l'alcalde els ha ofert entrar al govern municipal

12 de maig de 2005 a les 0:00

La regidora Gemma Jaumandreu i Daniel Helbig, representants de Participació Activa i Social (PAS), afirmen que l’alcalde de Cerdanyola, Antoni Morral, ha ofert a la seva formació entrar a formar part del govern municipal. Segons els integrants del PAS, aquesta oferta no és nova i no ha estat presa en massa consideració perquè en cap moment s’ha determinat quin és l’oferiment concret per a formar part del govern local.

Jaumandreu indica que "se'ns ha dit que tenim obertes les portes del govern, però no s'ha parlat de responsabilitats ni regidories" i considera per tant que no s'ha entrat en cap negociació. La regidora considera que, tot i que aquesta actitud del govern ja s'havia plantejat en altres ocasions, la situació actual amb la pèrdua de la majoria absoluta amb la marxa de Diego del Àguila al grup Mixt fa més lògica aquesta oferta.

Reunió amb l'alcalde amb la Plana del Castell sobre la taula

Des del PAS manifesten que no accepten el “traspàs” de responsabilitat que els vol fer l’alcalde i remarquen que la solució que es planteja per a la Plana del Castell “és la del govern municipal” i que amb ella “ es destruirà” el medi ambient de la zona. Jaumandreu ha recordat que el PAS és l’únic grup del Consistori que sempre s’ha manifestat en contra d’urbanitzar el Centre Direccional i que aposta per un model de ciutat de l’encontre amb la universitat i amb un creixement sostenible.

Gemma Jaumandreu, a més, considera que l’actuació a la Plana del Castell comportaria despeses de vials i altres actuacions urbanístiques, amb la qual cosa no queda clar que les plusvàlues que s’obtinguin  puguin resoldre el tema del dèficit. Des del PAS creuen que aquesta és una qüestió sobre la qual caldria demanar-ne responsabilitats. Jaumandreu creu que la decisió de l’alcalde de demanar-los el vot respon al fet que “no li quadren els números” probablement perquè no sap quin serà el sentit del vot del regidor del Águila –al grup Mixt- i sabedor que PSC i PP hi votaran en contra.

Gemma Jaumandreu explica que el PAS és partidari del diàleg però no pas a qualsevol preu i recorda que entre els seus principis irrenunciables hi ha l’oposició a la planificació al Direccional. La regidora del PAS va manifestar la seva sorpresa donat que durant la reunió Morral els va demanar el vot pels temes plantejats de vegades com a alcalde i d’altres com a grup municipal d’ICV/EUiA.

El PAS va informar que l’alcalde els va manifestar la seva voluntat de mantenir reunions mensuals en les quals parlar dels temes de ciutat. Unes trobades que es farien també amb els altres grups municipals amb l’objectiu de sondejar els suports amb què comptaria el govern a l’hora de portar temes a ple. El PAS creu que davant aquesta estratègia de l’alcalde està motivada pel canvi del context polític local i que Antoni Morral hauria de millorar la informació dels temes de ciutat i no propiciar trobades bilaterals.

Els representants del PAS van recordar que la informació plantejada en la reunió fou recollida per trametre-la posteriorment a l’assemblea, òrgan sobirà que pren les decisions d’aquest grup.

Contra un abocador al clot de Sugranyes

Daniel Helbig, qui serà el pròxim regidor del PAS amb la rotació anual de representació al Consistori, manifesta que en la reunió amb l’alcalde els va informar de les negociacions per convertir la zona d’extracció d’àrids de Ceràmiques Sugranyes en un abocador controlat on anirien a parar els residus inertitzats de diversos ecoparcs. Segons Helbig, Morral explica que si s’accepta la proposta de la Generalitat hi haurà compensacions de l’executiu català, però la posició del PAS és “contrària a l’abocador perquè perpetua una gestió de residus” amb la què estan en desacord.

Des del PAS critiquen que aquest dipòsit de residus estaria ubicat en plena Via Verda, en l’únic lloc que quedaria per aquest corredor biològic que, a més, actualment està força degradat. Helbig explica que si es portessin els residus al clot de Sugranyes caldria negociar amb l’empresa, que ja té una llicència d’abocador de residus des del 2001, la possibilitat de cobrir-lo i fer-hi la Via Verda. El PAS creu que a més existeix el perill latent dels gasos i líquids que puguin filtrar-se en una zona amb una gran riquesa en aigua.

Manifest sobre els residus domèstics

Helbig també va  presentar el Manifest sobre els residus domèstics elaborat per les candidatures alternatives del Vallès, entre les quals hi ha el PAS, en el qual qüestionen l’actual model de gestió de residus. Helbig indica que es generen molts residus, cada vegada més, als quals se’ls dóna un tractament finalista, com l’abocador o la incineració. A més, destaca, no es fa una legislació referida als envasos que obligui les empreses a fer-se’n càrrec, provocant molts més residus.

El Manifest vallesà posa en dubte el model dels ecoparcs, per entendre que no reciclen la matèria orgànica, un 70 percent de la que es produeix, sinó que actuen com a plantes de transferència de la brossa cap als abocadors o incineradores. Segons el manifest, l’alternativa als Ecoparcs i al sistema de recollida de brossa passaria per la minimització del residu en origen i per la creació de petites plantes de tractament de la brossa, que atenguin un o dos municipis, perquè entenen que els grans ecoparcs, com el de Montcada, són grans negocis en mans de multinacionals en els quals es recicla ben poc. El document també demana que no es penalitzi fiscalment els ciutadans, davant la recollida de residus, amb ecotaxes per pagar uns serveis que, remnarca, no acaben de funcionar