El pas de banderes dona inici als Tres Tombs 2025
7 de gener de 2025 a les 11:19El pas de banderes i la presentació de la revista dels Tres Tombs a la Sala Orlando Barrial del Museu d’Art de Cerdanyola han obert els actes de celebració de la Festa de Sant Antoni Abat que es viurà plenament el cap de setmana del 10 al 12 de gener a la nostra ciutat.
L’Associació d’Arriers i Arrieres de Sant Antoni Abat ha presentat la revista anual dels Tres Tombs com pas previ al pas de banderes que marca l’inici de la Festa de Sant Antoni Abat 2025. Així, els banderers de l’any 2024 van passar la bandera a Jaume Puig Xampeny (banderer), i Maria Puig Xampeny i Eduard Jofre Pagès (cordonistes). Els banderes infantils són enguany els alumnes de 6è de Primària de l’Escola Bellaterra, Elisa Montané Martínez-Vivot (banderera) i Gina Font Gurillo i Gisela García Pérez (cordonistes).
Jordi Garsaball, secretari de l’Associació d’Arriers i Arrieres de Sant Antoni Abat, explica que la revista vol ser un reflex de l’entitat, oferint força continguts i abordant temes com la festa de Sant Antoni a Caldes de Montbui, la protecció del llop ibèric o la tasca que desenvolupa la Shire Horse Society, a l’hora que reivindicava novament la necessitat de disposar d’un espai propi en condicions.
Sílvia Barea, secretària de la Federació Catalana dels Tres Tombs, destaca que “la Festa de Sant Antoni Abat és una cita que gaudeix tota la família, vivint plegats cultura i tradició i coneixent una mica del nostre passat”. Barea va donar les gràcies als arriers i arrieres de Cerdanyola per la tasca que desenvolupen “mantenint viva una celebració que fa comunitat”.
L’alcalde de Cerdanyola, Carlos Cordón, també va encoratjar als arriers i arrieres a continuar la seva tasca a la ciutat, comprometent-se a continuar buscant una solució als problemes d’espai de l’associació.
L’acte va comptar amb la presència de la historiadora Laia Soler Moreno, doctora en Història de l’Art per la Universitat Autònoma de Barcelona, que va explicar com amb motiu del comissariat d’una exposició sobre el 150è aniversari de la festa de Sant Antoni Abat a Caldes de Montbui, va acabar descobrint a l’arxiu parroquial de la parròquia de Santa Maria uns documents que donaven fe de l’origen de la celebració de Sant Antoni Abat des del 1667, és a dir, fa ja més de tres segles.
La Festa de Sant Antoni Abat 2025 a Cerdanyola començarà divendres 10 de gener, a les 15.30 hores, amb la rebuda de la bandera infantil a l’Escola Bellaterra, continuarà dissabte dia 11 amb la matinal de jocs i esports tradicionals, tallers, contes i sardanes a la plaça de Sant Ramon i viurà la passada de Sant Antoni i la benedicció d’animals diumenge 12 de gener.