El PAS mostra el seu desencís per la línia política de l'equip de govern
27 de desembre de 2004 a les 0:00L'actual portaveu de l'assemblea del PAS al ple de l'Ajuntament, Gemma Jaumandreu, ha fet una valoració política del que ha donat de si l'any 2004 a Cerdanyola en una llarga entrevista mantinguda als estudis de l'emissora municipal. La regidora, que va substituir enguany a l'anterior regidor del PAS, Carles Arroyo, creu que la praraula més adequada per resumir l'any "seria desencís. Tot el que fa referència al tema de territori i urbanisme no ens ha sorprès, però no deixa de semblar-nos trist que un govern suposadament d’esquerres i progressista acabi desenvolupant projectes que són absolutament irracionals. I no ens val que ens diguin que nosaltres som uns utòpics, això és una manera de fugir del problema, i el problema es que s’estan carregant el lloc on vivim. La veritat és que no esperàvem gaires coses de l’esquerra institucional, de fet això fa facilitar la constitució del PAS, però sí que esperàvem alguna cosa més per part d’ERC. D’IC-V també esperàvem unes altres maneres menys autoritàries, per que s’han dedicat a tergiversar algunes paraules com participació, com ecologia, buidant-les de sentit".
El PAS continua mantenint una oposició frontal al pla de desenvolupament de la Plana del Castell,"estàvem contra el pla parcial del PSC i ho estem contra el d’IC-V, per que és un pla que secciona irremediablement un corredor biològic, amb uns impactes brutals. Impacte ecològic evident, però també impacte social, per que encareix el sòl per atraure a sectors socials benestants alhora que obliga a la gent del poble a marxar fora. Es un pla merament econòmic, amb la intenció de sanejar les arques municipals i prou".
El PAS c´ritica obertament tot el referent a participació ciutadana, "la suposada participació impulsada des de l’Ajuntament. El projecte aprovat estava metodològicament molt mal fet, amb moltes errades, dades desfasades, sense contemplar una participació real àmplia i diversa. Estan apostant per una participació dirigida, encaminada a justificar decisions presses. Si has de recollir l’opinió de la ciutadania ho has de fer abans de prendre les decisions, no pots prendre les decisions i després dir que obres el procés participatiu".
Les crítiques s'extenen també a la política cultural, "interessa més penjar-se medalles que promocionar la cultura popular, aquella que s’impulsa des del carrers i les entitats i dóna vida a la ciutat. Tenim dos exemples de política cultural nefasta, com són els casos del Correllengua i el Festival de Blues. Està molt bé recuperar espais com l’Espai Enric Granados, però ¿què passa amb l’espai de l’escorxador que reivindiquen diversos col·lectius ciutadans? Doncs no, des de Cultura es dediquen a projectar un gran auditori copiat de Sant Cugat, menyspreant un projecte prou interessant fet per gent de Cerdanyola, pensat per a les necessitats que ells coneixen de primera ma.
En l'àmbit de la promoció social també hi han queixes, "per que hem vist molt poques coses. En el camp de la sanitat sí que és cert que tindrem un hospital, però no aquell hospital que desitjàvem. Continuen havent-hi mancances a nivell de CAP i la realitat és que malgrat els compromisos molt probablement quan la zona d’Uralita estigui habitada encara no hi haurà un CAP per atendre les necessitats. El CAP de Fontetes pateix mancances. A nivell de mobilitat no s’inverteix en transport públic. Hi ha absència d’un Pla de Mobilitat però sí que s’afanyen a implantar zones blaves abans que els aparcament soterranis. Al igual que passa amb la taxa de residus, es comença a fer pagar per un servei que encara no existeix".
Sobre el projecte d'aparcaments soterranis es troba a faltar una major participació de la ciutadania, "ja que es va fer un estudi sense obrir cap procés participatiu per veure on feien més falta, s’han escollit tres punts per uns simple decisió política. I després s’opta per una gestió mixta d’empresa pública i empresa privada. Això vol dir que sempre s’acaba imposant una lògica d’interès privat, marcada pel rendiment econòmic i no per l’interès general".
Una escola pública de qualitat és una altra de les reivindicacions del PAS, que detecta greus mancances a la ciutat, "hi ha estudis fets d’anys enrera que ja demostraven la necessitat d’escoles bressol. Es en aquest sentit que nosaltres en el ple de novembre vam presentar una moció demanant tres escoles públiques per començar. I com era de preveure la moció va ser rebutjada. Un cop més passa el de sempre. Es molt fàcil dir que s’és d’esquerres i omplir-te la boca de paraules boniques. Però les paraules han d’anar acompanyades de fets i aquest govern ja ha demostrat prou vegades que de les idees a la pràctica hi ha una gran distància".
El PAS pensa que l'equip de govern no actúa com un veritable govern d'esquerres i progressita, quedant-se sempre en les bones paraules i l'autopromoció, "a l’equip de govern li encanta posar-se medalles i després passa el que passa, com en el cas dels pisos de Els Mallols. Molt córrer a presumir de promoció pública i resulta que com no es fa cap seguiment ara els compradors es troben amb un increment al voltant dels cinc milions de pessetes i l’Ajuntament gairebé no reacciona. Posar-se medalles és molt fàcil, però les coses s’han de fer amb coherència i fer de mediador entre els ciutadans i en aquest cas l’INCASOL. Aquest govern és un gran especialista en vendre la moto, jugant sempre amb les paraules. Parlen de participació i en canvi fan consultes a posteriori, munten grans exposicions d’autopromoció, retallen festivals i es carreguen el Correllengua. El que diuen a les portades no té res a veure amb el acaben fent al carrer, i, francament, això és enganyar a la gent".