El PAS obre el procés de debats que servirà per elaborar el programa electoral
18 de desembre de 2002 a les 0:00El col.lectiu Participació Activa i Social (PAS) obria ahir a l'Ateneu un procés de tres mesos de debats sobre territori i medi ambient, educació i cultura i drets socials i llibertats que servirà per a recollir els elements que formin el programa electoral de la nova formació de cara als comicis locals de maig. L'urbanista Manel Larrosa protagonitzava el debat d'ahir amb una crida a un nou planejament urbanístic menys agressiu i descontrolat.
Un dels integrants del PAS, Jordi Bayó, presentava el debat d'ahir, sobre territori, medi ambient i urbanisme, amb una defensa de la necessitat de socialitzar la informació per a poder "prendre decisions col.lectives i convertir la participació ciutadana en autèntic poder decisori". El cicle de debats organitzats pel PAS conduirà a una assemblea que es celebrarà al mes de març per a debatre les propostes recollides durant aquest procés i que es presentarà al programa electoral de maig del 2003.
L'arquitecte i urbanista Manel Larrosa creu que el debat sobre territori ha de fixar-se en un marc ampli que vagi més enllà dels límits d'un municipi ja que elements com la mobilitat han configurat una nova realitat. Larrosa destaca que la concepció dels espais lliures és clau en el disseny de les àrees metropolitanes que estan marcades per un creixement descontrolat i potenciat pel model d'una "xarxa viària agressiva" i amb una administració pública que, assegura, sembla moure's amb finalitats especulatives.
En aquest sentit, l'urbanista creu que les regidories de medi ambient dels Ajuntaments són departaments menors i quasi sense competències i destaca que caldria potenciar-los per poder exigir-los responsabilitats. Segons Larrosa la pressió ciutadana pot incidir en les decisions que afecten al territori si s'actua d'una manera "organitzada i coordinada" amb altres municipis. Larrosa manifesta que tota oposició a projectes considerats perjudicials pel territori hauria de comptar amb alternatives sòlides i viables.
Des del PAS asseguren que l'actual model de creixement urbanístic imposat a Catalunya afecta molt seriosament la identitat dels municipis afectats, entre ells Cerdanyola, i que a la nostra ciutat s'hauria d'apostar per un model de ciutat universitària respectuosa amb el medi ambient i enfrontada als interessos especulatius.