El PAS qualifica l'abocador de Can Planas com el problema ambiental més gran de la història de Cerdanyola
9 de novembre de 2006 a les 0:00
El PAS va rebutjar el conveni per la descontaminació de Can Planas, retirat del passat Ple d’octubre, perquè estimen que no concreta què s’ha de arreglar ni com s’ha de fer i consideren que l’únic que s’aconseguirà és passar full a un problema que afecta als ciutadans i implica a diverses administracions.
El portaveu del Participació Activa i Social (PAS), Josep Lluís Costa, basa bona part de la negativa a votar a favor del conveni a que "en cap moment parla de com es descontmainarà l’abocador, si no que es limita a fixar el repartiment dels costos de les accions, sense especificar, que es duran a terme". Costa recorda que s’està parlant d’un abocador legal, amb un funcionament ordinari en el marc de l’Espanya democràtica, i amb responsabilitats polítiques que toquen de ple, entre d’altres, "als alcaldes i equips de govern municipal dels darrers anys".
Josep Lluís Costa no entén perquè el poble de Cerdanyola ha d’assumir el 20 percent del pressupost dels treballs de restauració quan no és responsable de la situació actual de l’abocador. Costa demana que s’esperi a saber els resultats de la investigació que està duent a terme la fiscalia de medi ambient per arribar al fons de la qüestió, tant pel que respecta a responsabilitats polítiques com pel referent a la composició exacte dels residus abocats. Costa va assegurar que l’única actuació que es podria fer a la base de l’abocador per a decontaminar-lo totalment seria buidar-lo. Però tot i així encara hi ha massa incògnites sobre el que es pot trobar al fons de l’abocador, ja que els estudis tècnics existents són antics.
Precisament l’antiguitat dels estudis i la certesa d’un empitjorament de la situació fan que el PAS trobi del tot incoherent que el pressupost dels treballs passi de 12 a 6 milions d’euros, "quan el lògic seria que augmentés". Costa ho atribueix a una maniobra per fer digerible l’assumpció del conveni pels grups polítics i la ciutadania.
El PAS tem que el que ha passat amb l’abocador de Can Planas, amb abocaments de metalls pesats i residus tòxics que no estaven permesos, però que s’han fet dins un marc jurídic democràtic, torni a passar amb l’abocador de Sugranyes, entre d’altres coses perquè "el destriament de residus tòxics no es fa correctament".
Josep Lluís Costa creu que les preses per signar el conveni per part de l’equip de govern es deuen a que és un requisit indispensable per engegar d’una vegada el projecte de desenvolupament de la Plana del Castell. El PAS defensa que no és responsable ni coherent tirar endavant amb el planejament previst fins que no es trobi una solució òptima al problema.
Josep Lluís Costa troba "patètic" que els mateixos grups municipals que van votar a favor de la retirada del Ple del conveni, votessin, acte seguit, a favor del conveni amb AGBAR per la canalització i proveïment d’aigua de la Plana del Castell. Costa pensa que un problema com el de l’abocador hauria de fer replantejar la totalitat del projecte.