El PEM Guiera entra en nova etapa amb gestió municipal directa amb suport d’un contracte de prestació de serveis
26 de març de 2021 a les 1:18El Parc Esportiu Municipal (PEM) obria ahir una nova etapa en la seva accidentada trajectòria de gestió des de que la Federació Catalana d’Handbol, antiga concessionària, va entrar en concurs de creditors al 2013. El Ple de l’Ajuntament aprovava el projecte d'establiment i del reglament del servei públic amb gestió directa per part de l’Ajuntament amb el suport d’un contracte de prestació de serveis de quatre anys revisable als dos anys.
El PEM Guiera obria les portes al 2003 gestionat per la Federació Catalana d’Handbol (FCH), que s’havia fet càrrec de la seva construcció i explotació per un període de 35 anys. Els problemes amb la concessió es començaven a sentir al 2012 amb els problemes econòmics de la federació, que al 2013 provocaven el debat municipal sobre la resolució del contracte amb una FCH que es declarava en concurs de creditors i que al 2014 anunciava el trasllat de la seva seu fora de Cerdanyola.
El 4 d’agost d’aquell any el govern de Cerdanyola, presidit per Carme Carmona a l’alcaldia, intervenia l’equipament davant l’anunci de la federació de que no podia seguir prestant el servei de la instal·lació esportiva. El conveni de creditors de la federació, la resolució del contracte amb la FCH -presentada i retirada del Ple municipal en diverses ocasions-, els expedients sancionadors a l’antic concessionari, la inquietud dels treballadors i la determinació del valor de reversió de l’equipament van protagonitzar el debat polític a Cerdanyola durant els següents anys mentre la intervenció municipal del PEM Guiera es mantenia fins a l’agost de 2016, dos anys més tard.
Aleshores, s’obria una nova etapa, amb la divisió del contracte de gestió en 5 prestacions de servei diferents (monitoratge, neteja, manteniment, direcció i personal administratiu) que assumien 4 empreses diferents per un període màxim d’un any per abordar la municipalització posteriorment. No arribava però la tranquil·litat, amb continus problemes laborals denunciats pels treballadors, un nou contenciós presentat per la federació d’handbol per la imposició de sancions per part de l’Ajuntament, la liquidació del període d’intervenció municipal -que va quedar sobre la taula del Ple en tres ocasions consecutives- fins que al juny de 2017 s’aprovava la reorganització del PEM Guiera amb la incorporació a l'Ajuntament del personal d'administració i direcció i la licitació dels serveis de neteja, manteniment i monitoratge esportiu -que posteriorment també va comportar canvis entre les empreses concessionàries-. Contractes que en aquests moments havien vençut ja.
La liquidació del període d’intervenció municipal s’aprovava finalment a l’abril de 2018 per unanimitat i amb un saldo a favor de la Federació Catalana d'Handbol de 72.289 euros, mentre el valor de reversió -la indemnització a rebre per la FCH un cop liquidat el contracte de gestió de les instal·lacions esportives i descomptades inversions no realitzades, l'amortització feta o la despesa a causa del mal estat de les instal·lacions, entre d’altres elements- no es determinava fins desembre d’aquell any, i per unanimitat, en 1.111.827 euros -havia passat per càlculs anteriors de 3’3 i 2’3 milions al 2014-.
Nova etapa
El regidor d’Esports, Óscar Pons, presentava la proposta d’un nou establiment de servei que tanqui aquestes etapes amb una gestió directa municipal amb un contracte de prestació de serveis de 2 anys amb altres 2 anys prorrogables. Pons destaca la necessitat de posar ordre ja que considera que actualment “s’està gestionant en fals” la instal·lació ja que s’està gestionant de forma directa un servei que “té gestió indirecta amb contractes que han anat caient i sense contracte en vigor”, la qual cosa obliga a la firma de “reconeixement d’obligacions cada més”. El regidor subratlla que l’expedient d’aquest punt té informes positius dels tècnics i personal habilitat, tot i que des d’ERC es recordava que favorables, però condicionats.
Íñigo de Enterria, regidor d’ERC, recordava que la gestió directa tenia suport consensuat des de 2016 i que aleshores el PSC apostava perquè la gestió l’ha dugués Cerdanyola Promocions, empresa municipal a la qual el portaveu del PP, Manuel Buenaño, considera que s’ha d’encarregar aquesta gestió i dotar-la “de musculatura”. Igualment, De Enterria considera que el servei d’esports de l’Ajuntament haurà de tenir un tècnic i un administratiu dedicats exclusivament a controlar la gestió del PEM Guiera, sinó “serà fer-se trampes al solitari”.
Des de Ciutadans, Pau Ortolà es mostrava d’acord amb el “model col·laboració público-privada” i la seva eficiència ja que combina el control municipal amb l’adaptació a la realitat empresarial, mentre Joan Sánchez, de Junts, desitjava que la solució sigui un “èxit amb una sortida raonable i realista” de la problemàtica situació del PEM Guiera als últims anys i que obliga, segons indica Isaac Martínez, d’En Comú Podem, a posar ordre “al desgavell” de diverses empreses per passar la prestació de serveis una única empresa portant el tema sota “control municipal”.
El punt va tenir el suport de PSC, Cs i Junts, l’abstenció d’ERC, ECP i PP l’únic vot en contra de Guanyem. La seva regidora Laura Benseny, responsable d’Esports en el passat mandat, considera que “no es soluciona el problema, es tira una pilota endavant”. Guanyem també aposta per una gestió a càrrec de Cerdanyola Promocions amb “una gestió eficient, totalment directa, sense intermediaris i de forma més barata per a la ciutadania”. Benseny destaca que el govern diu que la proposta aprovada “ és l’única forma de gestió possible, però no argumenten perquè” ja que no es justifica que l’opció triada “sigui la més correcta ni s’avalua cap alternativa, com marca la normativa”. Per a la regidora de Guanyem, “els números no quadren per enlloc” i això indica que l’expedient “no està ben fet”.
Vals consum per al comerç i la restauració locals
Un altre tema econòmic destacat va ser l’aprovació d’una modificació de crèdits amb la qual l’Ajuntament aportarà 240.000 euros per a una campanya de promoció del comerç i la restauració de Cerdanyola -realitzada conjuntament amb la Cambra de Comerç de la demarcació- amb vals consum als establiments locals.