El Pla de reactivació de la Cultura Popular compta amb la implicació de universitats, federacions, entitats i món associatiu
17 de març de 2021 a les 10:37La crisi sanitària ha suposat una disminució dràstica de l’activitat dels àmbits que constitueixen el sector de la cultura popular a Catalunya, un sector que mou prop de 5.000 associacions; més de 480.000 persones associades; 50.000 treballadors abocats al sector i un impacte econòmic vinculat al treball del voluntariat que ascendeix als 600 milions d'euros. També s’ha de tenir en compte els beneficis de l'associacionisme i la participació activa en la cultura per a la salut física i emocional de la ciutadania.
La Generalitat ha treballat estretament amb les entitats i el sector per traçar un pla específic per a la reactivació de la cultura popular, un pla dinàmic i compartit, amb l'implicació d'universitats, federacions, associacions, entitats i fires. El pla es desenvolupa en cinc línies estratègiques: suport econòmic, visibilització de la cultura popular en dates claus, pla de formació, innovació i recerca, i comunicació.
La directora general de Cultura Popular i Associacionisme, Maria Àngels Blasco; ha explicat que el Departament de Cultura invertirà 2.150.000 euros el 2021 en noves línies d’ajuts per al foment de la cultura popular. Les dues partides més importants, de 800 mil i 1 milió d’euros respectivament, seran per a despeses estructurals d’entitats afectades pel cessament de l’activitat cultural a causa de l’estat d’alarma i per a obres de restauració i conservació d’equipaments culturals per a entitats sense ànim de lucre.
Blasco destaca dues noves partides, una de 100 mil euros per a l’adquisició i millora d’equipament tecnològic i per a la millora de la capacitat tecnològica i digital de les associacions de l’àmbit de la cultura popular; i una de 250 mil euros per a la programació estable d’activitats artístiques en equipaments culturals gestionats per associacions i fundacions.
Cultura es marca tres dates claus per a la visibilització de la cultura popular. La Diada de Sant Jordi el 23 d’abril; el Dia de l’associacionisme cultural el 6 de juny per posar en valor la vitalitat del sector i reconeixement de qui ho fa possible; i la Fira Mediterrània de Manresa a l’octubre per fer visible la represa de l’activitat i celebrar una jornada adreçada a entitats i federacions d’entitats per a reflexionar sobre el futur del sector.
El Pla de reactivació de la Cultura Popular també proposa un increment de l'oferta de formació adreçada a entitats, gestors culturals i administració local per facilitar eines per a una millor gestió de l’activitat festiva i associativa; i un estudi sobre l’associacionisme cultural amb l’objectiu de conèixer l’impacte en la salut física i mental de les persones i en les entitats del país.