El Ple aprova el finançament de les obres del Pla d'Inversions 2018
30 de juny de 2018 a les 12:35El Pla d'Inversions 2018 ha quedat aprovat aquest dissabte, 30 de juny, en sessió extraordinària del Ple de l'Ajuntament. El govern de CompromísxC destaca que suposarà millorar l'espai públic i ssl equipaments municipals amb projectes la gran majoria ja en marxa, els grups que li donen suport -ERC, PDeCAT i el regidor no adscrit- remarquen que impulsa actuacions necessàries, la força que s'absté -ICV/EUiA- insisteix en la falta d'un projecte de ciutat, i els grups que s'oposen -PSC, C's i PP- subratllen que es retalla la planificació inicialment prevista pel propi govern quan hi ha superàvit per a unes inversions que arriben tard.
Dues modificacions de pressupost es presentaven a l'aprovació del Consistori: la primera per abordar depessa corrent per un import de 245.700 euros i la segona, de 10.887.438 euros, per impulsar el Pla d'Inversions, amb 3'1 milions destinats, per normativa, a l'amortització del deute.
Ivan González, regidor d'Urbanisme, destaca que es tracta d'unes inversions planificades "amb rigor", negociades i amb compromisos amb altres grups que afecta al conjunt del territori. González indica que bona part de les actuacions que es finançaran amb aquest acord són la segona fase de projectes ja en marxa amb exemples d'obres que s'executaran al juliol com la continuïtat en el projecte de La Martinica, el sostre del mercat de Serraperera, o les actuacions a Canaletes o al carrer Montflorit com a punta de llança de la dignificació del barri.
El regidor remarca també actuacions a barris densament poblats com Les Fontetes o Serraperera, actuacions a equipaments com els accessos al museu de ca n'Oliver o la reorganització de l'entorn de can Xarau a més d'una dotació per augmentar el parc d'habitatges municipals per fer front a necessitats socials, a més d'arribar a compromisos de futur amb els grups que li han donat suport, pendents de la realització dels seus projectes.
Pel que fa a la primera modificació, la regidora d'Hisenda, Contxi Haro, indica que permetrà afrontar millores en el manteniment d'àrees de jocs infantils, la neteja viària i la recollida de residus, l'anualitat del Festival de Blues, el software informàtic de l'Ajuntament o l'increment retributiu de la plantilla de l'1'5%.
Els grups que han donat suport al govern destacaven la importància del diàleg èr arribar a un acord "que la ciutat necessita". Josep Grau, portaveu del PDeCAT, apuntava que "es posen diners per fer això que tant es diu que no està bé i es vota que no? És una política nefasta", mentre des d'ERC, Íñigo de Enterria, destacava que es dona un pas positiu amb el compromís de tirar endavant altres propostes de la formació a espais com el Pont Vell, Montflorit o el Centre, reclamant que l'increment per a la plantilla anés més enllà del marcat per la Llei de pressupostos del'estat.
ICV/EUiA, que s'abstenia, criticava la la falta d'un projecte de ciutat que impulsi unes inversions ben planificades, destacant la manca de lideratge polític del govern i l'incompliment d'acords assolits amb la coalició. Maria Reina destacava propostes realitzades pel seu grup com la millora de l'eix de a Renfe amb pacificació del trànsit a l'avinguda de la Primavera o la millora d'accés a l'estació per Adam o la proposta de fer un parc a Josep Panné, a la zona del descampat de Flor de Maig.
Per part dels grups que van votar en contra, els regidors socialistes Carlos Cordón i Francisco Ortiz asseguraven no entendre com es rebaixaven en 750.000 euros les dues modificacions pressupostàries després de les negociacions amb altres grups quan l'Ajuntament té superàvit. Ortiz destacava que això suposa reduir l'aportacio inicialment prevista pel govern a programes consolidats com el reconeixement a la gent gran, el Projecte Educatiu de Ciutat o el Consell d'Infància i Adolescència de Cerdanyola, mentre Cordón qualificava "d'irrisòria" la partida prevista per millorar la pavimentació. Des de C's, Pau Ortolà considera que hi ha hagut una "lamentable falta de previsió" que fa que les inversions arribin tard i demanava un Pla de barris per actuar de manera "coherent i ordenada".
Tant PSC com C's es van queixar de la reducció de la partida prevista per a la Torre Vermella, i tant govern com ERC i PDeCAT van insistir en què es destinen els recursos per a la seva rehabilitació, però no l'habiitació dels seus usos futurs, que encara s'han de concretar.