El Ple aprova el pressupost de l'Ajuntament de més de 72 milions només amb els vots del govern
27 d'octubre de 2023 a les 8:00El govern del PSC va tornar a quedar-se sol en l’aprovació del Pressupost de l’Ajuntament de Cerdanyola per a 2024; uns comptes municipals de 72.375.771 que el govern presenta com progressistes i on destaca l’augment de partides socials, de cura de l’espai públic i d’inversions i l’oposició considera continuistes, poc participatius i sense augmentar serveis i projectes tot i l’increment d’ingressos per impostos.
El Ple municipal ha aprovat inicialment un pressupost de 72.375.771 euros, amb un augment de l’11’65% en relació al del 2022 -que es va prorrogar en aquest 2023- i amb les partides més destacades en, pel que fa als ingressos, les d’impostos directes -31’6 milions- i transferències corrents -25’9 milions- i, pel que fa a les de despeses, les de subministraments, béns corrents i serveis -33’3 milions- i personal -26’7 milions-.
En aquest sentit, el regidor de Serveis Econòmics, Javier Sánchez, presentava els comptes davant el plenari com “progressistes” i pensats per seguir millorant Cerdanyola i avançar en la cohesió social amb partides com els 4’3 milions d’euros en polítiques socials, els 14 milions per a la millora de l’espai públic, la recollida de residus i la neteja viària i els 1’6 milions per potenciar l’activitat econòmica i fomentar l’ocupació.
Sánchez defensa una previsió “prudent i realista” en els ingressos i posant la prioritat en les despeses dels àmbits socials i de les persones:
Així, Sánchez explica que els comptes inclouen augments de partides com les de Cultura per activitats de ciutat com la Festa Major, el programa de Nadal o el Blues de Cerdanyola (increment de 431.159 euros), Espai Públic (d'1.709.572), Gent Gran (de 88.000), Acció Social (de 525.736), Educació (de 935.464) o Esports (augment de 675.886 euros), entre d'altres, a més de la creació de partides noves com les de Innovació, Agenda Urbana i Agenda 2030 (200.000 euros).
El regidor subratlla també l’apartat d’inversions, amb una previsió de 17.228.301 euros que es finançaran amb préstecs, subvencions de la Diputació o amb romanents de tresoreria ja existents a les arques municipals. Aquestes inversions inclouen projectes com el complex esportiu ZEM Riu Sec, l’Aula Auditori-Espai de formació musical, la reordenació de l’àmbit dels carrers de Frederic Puig i Cardoner per rampes a La Farigola) i de les avingudes de Catalunya i Primavera entre la plaça de l’Estatut i la carretera de Barcelona, les intervencions en clavegueram, partides rellevants en la urbanització d’espais exteriors a la zona esportiva de can Xarau, les millores en l’enllumenat públic i parcs infantils, el Pla d’asfaltat i voreres, o millores al MAC, entre d’altres-.
L'oposició vota en contra
Tota l’oposició, com ja va fer al debat d’Ordenances Fiscals -els impostos i taxes-, va votar en contra. Algunes crítiques van ser compartides: l’augment de l’IBI en un 11’6% sense garanties de millora o augment de serveis; la falta de diàleg amb els altres grups municipals o de participació ciutadana; o l’habitual baixa execució de les inversions tot i les previsions anunciades -que alguns grups consideren lligat a una mala organització interna-.
Així ho destaca el portaveu d’ERC. Íñigo Enterria posava l’accent en aquesta “manca de participació activa” per part de l’oposició, en considerar “absurd” l’augment de l’IBI quan hi ha 14’5 milions d’euros en romanents de tresoreria o que el pressupost no segueixi “ni en un 20%” el Pla Estratègic aprovat per unanimitat el mandat passat.
Enterria critica també la falta de perspectiva de gènere o de tarannà verd en els comptes i la reducció o desaparició de partides que ERC considera importants mentre no s’augmenta la despesa prevista en neteja viària i recollida de residus quan l’actual contracte és ineficient i obsolet.
Álvaro Hernández actuava com a portaveu d’un PP que critica que el govern municipal “no ha tingut ni l’amabilitat d’escoltar l’oposició” i planteja un pressupost amb grans inversions quan “després executen dos de cada 10 projectes”. El regidor popular critica que hi ha molta despesa supèrflua en apartats com la propaganda i que “4 de cada 10 euros es destinen a sous i això no és ser social ni progressista”. Hernández considera també que s’obliden els barris i s’abandonen els carrers, al temps que pugen els impostos en un moment de crisi que afecta les famílies.
Des de Guanyem, Ivan González reiterava la crítica a la baixa execució d’inversions o l’augment de l’IBI, però sobretot es centrava en una crítica al model que considera defensa el govern socialista, un model que qualifica de “centrat en la gestió, poc definit políticament i línies ideològiques poc explicites”. González parla d’un “tarannà gris que els ha permès pactar a esquerra i dreta, amb independentistes i espanyolistes i potser per això tenen majoria absoluta”, però que està lluny del model de Guanyem que defensa la participació ciutadana, que es garanteixi l’accés a l’habitatge, que es municipalitzin serveis o que aposti per la redistribució de la riquesa.
El portaveu d’En Comú Podem, Pedro Arco, considera el pressupost “inflacionari i no participatiu ja que no compta amb la veu del veïnat” i creu que pujar un 11’6% l’IBI quan l’Ajuntament disposa de romanent de tresoreria i superàvit continus “no és treballar pel benestar de la ciutadania” quan, a més, han augmentat les aportacions de l’Estat. Arco critica que augmenti la despesa en festes i baixi el programa d’habitatge “que és primordial per a la ciutadania”, com la millora i ampliació de les escoles bressol, l’augment de la cartera de serveis, l’atenció a la gent gran o la defensa del medi ambient.
Un exemple d’això el posa en què no es destini l’edifici de ca n’Altimira a Centre de Dia per a la gent gran que considera que és el que necessita la zona.
Joan Sánchez, de Junts, considera excessiu l’increment del pressupost en 11 milions d’euros en un sol any per l’augment de personal, l’increment acumulat de consums energètics i l’actualització de contractes vençuts i crítica que, a canvi d’aquest augment, no han “sabut veure projectes nous en la majoria de partides”.
Per a Sánchez es tracta d’un pressupost continuista i no entén que es posi una part important d’aquest augment pressupostari en les famílies “sense abans fer un esforç de contenció ni aquest neguit en pujar cada any el pressupost per a les festes”. El regidor de Junts creu que els esforços s’haurien de dedicar a millorar l’organització que dificulta les execucions de les inversions o que hi hagi contractes no actualitzats.
Sánchez veu “algunes reminiscències” dels acords firmats entre el govern i Junts en el mandat passat en partides pel Parc Arqueològic o el Pla de Polígons, però creu que caldria haver-les augmentat per, per exemple, comprar can Canaletes de cara a la realització efectiva del Parc Arqueològic.
Finalment el regidor de Vox, Óscar Conde, critica que el govern presenti els pressupostos amb un excés d’optimisme i assegura que “s’obliden de l’augment dels alts càrrecs en un 65% o de la despesa supèrflua en publicitat, disseny o fotografia” que són costos que es podrien estalviar i evitar els augments d’impostos.
..............................................................................................................................................