El Ple aprova mocions per a la prevenció d’incendis, la gestió de colònies felines i la retirada de l’amiant
28 de juny de 2024 a les 9:10El Ple de juny va aprovar tres mocions presentades per ERC per preparar el municipi davant el risc d’incendis forestals, per a la implantació del servei municipal de gestió integral de colònies felines i per a la retirada de materials d’amiant a la ciutat. Les tres mocions es van aprovar amb l’abstenció del govern i el vot favorable de la resta de grups.
El Ple va aprovar, amb l’única abstenció del PSC, una moció d’ERC i Guanyem per preparar el municipi davant del risc d’incendis forestals, instant al govern a elaborar un plànol de delimitació per planificar i posteriorment executar totes les franges de protecció del municipi. També amb l’única abstenció del PSC, es va aprovar una segona moció d’ERC instant al govern a crear i implantar un programa de gestió ètica i integral de colònies felines a per tal de coordinar accions com la identificació mitjançant microxip dels gats comunitaris o l’esterilització quirúrgica, desparasitació i vacunació de tots els gats comunitaris mitjançant la intervenció d’un veterinari habilitat per a aquesta pràctica. Amb idèntica votació es va aprovar una tercera moció d’ERC instant al govern a actualitzar un cens real d’instal·lacions d’amiant al municipi i tornar a convocar la Taula de l’amiant.
Des del govern, el regidor de Medi Ambient i Benestar Animal, Antonio Otero, explicava que l’abstenció en els tres punts buscava facilitar l’aprovació dels mateixos, assegurant que “la gran majoria de les proposicions de les tres mocions ja estaven fetes o s’estan fent”.
Amb el vot en contra de PP i VOX, el Ple aprovava una moció d’ERC, JxC, Guanyem i ECP, a la que PSC es va afegir com proposant, en defensa de la dignitat i memòria d’Aurora Picornell i tots els represaliats i assassinats del franquisme davant dels atacs d'odi de l'extrema dreta. El portaveu d’ERC, Iñigo Enterria, alertava que “els partits que volen ocultar la Història ho fan perquè volen repetir-la per imposar modus dictatorials”.
També amb els vots en contra de PP i VOX, i l’abstenció del PSC per no compartir l’estratègia de la moció, s’aprovava una proposta de la Plataforma per la Llengua vetllar pel compliment i el desplegament del Reglament per a l’ús de la llengua catalana a l’Ajuntament de Cerdanyola del Vallès. La regidora de Guanyem, Cristina Gallardo, recordava que “l’ús social del català s’està perdent a Cerdanyola i l’administració pública té una responsabilitat rellevant”, afegint que “es tracta d’una moció de mínims que exigeix el compliment d’un document aprovat el 1998”.
El Ple rebutjava una moció del PP per a l’eliminació del barraquisme i els horts il·legals per considerar majoritàriament que es barrejaven diverses qüestions complexes d’abordar amb un plantejament extremadament simplista i sense propostes treballades. L’altra moció del PP, demanant l’actualització de l’ordenança de civisme, es va retirar a petició de la resta de grups i mostrant-se el regidor del PP, Álvaro Hernández, disposat treballar conjuntament la moció amb “l’únic objectiu d’actualitzar l’ordenança per sancionar als incívics”.
El Ple va rebutjar per àmplia majoria les mocions de VOX instant a realitzar controls d'identitat de les persones per a confirmar el seu estatus migratori i suprimir qualsevol tipus d'ajuda social per a aquelles en situació il·legal; per arribar a un conveni de col·laboració contra l'ocupació entre l’Ajuntament i el Jutge Degà; i per instal·lar pantalles gegants per a la retransmissió dels partits de la selecció espanyola durant l'Eurocopa 2024.