El Ple aprova mocions per revisar el Catàleg de Patrimoni, ajuts a la rehabilitació d’edificis i de suport a les treballadores del SAD
22 de març de 2024 a les 9:28El Ple aprova dues mocions relacionades amb la protecció del patrimoni a proposta de la Taula del Patrimoni i vehiculades per ERC, Guanyem, ECP i JxC. També s’aprova una moció per a fer l’estudi de la creació d’un programa local d’ajuts per a la rehabilitació de façanes en edificis d’ús residencial.
Amb l’única abstenció de VOX, s’acordava dur a terme la revisió general del Catàleg i l’aplicació del Pla Especial del Patrimoni de Cerdanyola del Vallès, ja que com recordava el portaveu de Junts per Cerdanyola, Joan Sánchez Braut, “l’actual catàleg ja té 20 anys i de fet ja va arribar tard, fent-se necessari preveure la inclusió de nous elements patrimonials, arquitectònics, arqueològics i naturals”.
També s’acordava la creació de la Comissió Municipal del Patrimoni com a figura que complementi la feina que ja es fa des de l’Ajuntament com òrgan consultiu per posar en valor el patrimoni amb visió de participació. Aquí, però, el govern s’abstenia per considerar que una comissió d’aquest tipus alentiria encara més els tempos de l’administració a l’hora de prendre decisions, però manifestaven la seva voluntat de seguir mantenint reunions periòdiques amb la Taula del Patrimoni per marcar prioritats d’actuació i abordar qualsevol tema.
Amb l’abstenció del PSC es va aprovar una moció d’ERC instant a l’Ajuntament a fer l’estudi de la creació d’un programa local d’ajuts per a la rehabilitació de façanes en edificis d’ús residencial i propietat horitzontal i a dotar de recursos suficients a l’Oficina Municipal d’Habitatge per assessorar les persones i les comunitats de propietaris en relació al manteniment, reforma i millora dels edificis d’habitatges de Cerdanyola.
La regidora d’Habitatge, Sonia Rodríguez, va dir compartir l’esperit de la moció i que "treballem amb els ajuts que ofereix l’AMB i la Generalitat, buscant convenis amb entitats del tercer sector per informar a la ciutadania d’aquests ajuts, però descartant obrir una línia d’ajuts municipals".
El regidor d’ERC, Albert Turon, va aclarir que "la moció parla d’un programa local d’ajuts, no de subvencions directes, que passa també per exempcions de taxes o perquè l’Ajuntament faci d’acompanyant per ajudar a resoldre els conflictes que es generen a les comunitats a l’hora d’afrontar una inversió".
Una altra moció que s’aprovava amb l’abstenció del govern, a més de les de PP i VOX, era la presentada per En Comú Podem i Guanyem de suport a les treballadores del Servei d’Atenció Domiciliària i demanant el compromís d’incloure clàusules socials als plecs de contractació del SAD incloent-hi una clàusula de millora salarial.
El portaveu d’En Comú Podem, Pedro Arco, recordava que es tracta d’un dels grans contractes de l’Ajuntament i que degut a l’envelliment de la població caldrà anar incrementant, posant damunt la taula l’estudi de la gestió directa, perquè creu demostrat que “el benefici de l’empresa es basa en uns sous precaris”.
La regidora ‘Acció Social, Sonia Rodríguez, va dir que el govern no es planteja la gestió directa, ja que “si bé hi ha un sindicat que ho demana, no s’ha fet a cap municipi de l’Estat i els altres dos sindicats negocien un nou conveni que millori sous, condicions i reconeixement de la tasca”.
Finalment, amb l’abstenció del PP i el vot en contra de VOX, el Ple va aprovar la moció d’ERC sobre el Dia Internacional de l’Eliminació de la Discriminació Racial que demana declarar Cerdanyola població lliure de qualsevol discriminació; mostrar el rebuig a qualsevol expressió de caràcter racista i assumir el compromís de treballar per defensar els valors de la convivència respectuosa amb la diversitat.