Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Política

  • Portada
  • Política
  • El Ple aprova mocions sobre el català, els lloguers, el president Companys, la l...
El Ple aprova mocions sobre el català, els lloguers, el president Companys, la llei trans o els espais culturals

El Ple aprova mocions sobre el català, els lloguers, el president Companys, la llei trans o els espais culturals

4 de novembre de 2024 a les 12:41

El Ple aprova mocions sobre els lloguers de temporada i habitació, la situació del català, la reparació a la memòria del president Companys, la millora dels espais culturals de la ciutat i la regulació de la llei catalana trans.

ERC, Guanyem i ECP presenten un moció per regular els lloguers de temporada i d’habitacions, un text que es va aprovar al plenari municipal. Així, el Ple de Cerdanyola ha refermat el seu compromís  en la regulació dels lloguers de temporada i d’habitacions “amb la finalitat d’evitar-ne l’ús especulatiu i afavorir-ne la contenció del preu”. La moció insta els Governs de la Generalitat i Central i els grups parlamentaris  fer aquest regulació.

Una altra moció aprovada va ser la d’ERC, Guanyem i Junts reclamant la reparació i la memòria del president de la Generalitat, Lluís Companys, afusellat al castell de Montjuic al 1940 pel règim franquista després de ser lliurat per l’exèrcit alemany.

El text condemna l’assassinat del president Lluís Companys el 15 d’octubre de 1940 al fossar del castell de Montjuïc de Barcelona; lamenta que “hagin hagut de passar 84 anys perquè l’Estat espanyol hagi procedit a l’anul·lació del judici i del consell de guerra” contra Companys i “a reconèixer que va ser represaliat i condemnat per la seva militància, ideologia i pel fet de ser el màxim representant de la Generalitat”. La moció exigeix que l’Estat espanyol “demani formalment perdó per aquest crim al poble de Catalunya”, tal i com, apunta, reclamen la Comissió de la Dignitat de Catalunya i altres entitats i partits polítics.

Un altre punt de la moció passa per instar al govern municipal a organitzar, en el decurs de l’any 2025 i coincidint amb el 85è aniversari de l’afusellament de Lluís Companys, un seguit d’activitats culturals que “reivindiquin la vida, l’obra i el llegat polític de qui ha esdevingut un símbol de la lluita per les llibertats socials, polítiques i nacionals del nostre país”. Aquesta commemoració es vol culminar el 15 d’octubre de l’any vinent amb un acte institucional d’homenatge a qui va ser president de la Generalitat de Catalunya.

Els mateixos tres grups presentaven una moció de suport a la Declaració de Prada en defensa del català per “revertir la situació de vulnerabilitat que pateix la llengua catalana: parlar en català amb tothom, consumir i gaudir de cultura i entreteniment en llengua catalana, ser agents actius en la creació i transmissió de consciència lingüística, col·laborar amb entitats de defensa de la llengua, o enfortir les xarxes veïnals locals perquè incorporin el català com a llengua de comunicació, entre d’altres accions”. El text demana que el govern municipal intensifiqui l’ús del català en tots els àmbits d’actuació municipal, incrementant la promoció del català Cerdanyola i reforçant les polítiques de promoció lingüística en l’àmbit local, a més de col·laborar amb entitats i institucions per fomentar la llengua catalana a Cerdanyola

ERC planteja una altra moció que es va aprovar de suport  a la presentació de la Llei catalana a favor dels drets i la plena igualtat del col·lectiu trans. Els text demana que s’insti a les institucions catalanes a comprometre's amb el desenvolupament de polítiques públiques que garanteixin el compliment efectiu d'aquesta llei, un cop aprovada, i que l’ Ajuntament de Cerdanyola treballi a favor de la sensibilització i la formació en diversitat de gènere dins de les competències municipals, col·laborant amb entitats i associacions que defensen els drets del col·lectiu trans.

L’última moció que es va aprovar va ser la del grup de Junts per a la millor dels espais culturals de Cerdanyola que la constitució, amb urgència, d’un grup de treball amb la participació d’entitats, membres del Consell de Cultura i els grups polítics de la ciutat. Aquest grup haurà de definir conjuntament les necessitats en la pràctica cultural, valorar les oportunitats de patrimoni i d’inversió de què disposa l’Ajuntament, inventariar els espais actuals disponibles i acordar les inversions a realitzar en matèria d’equipaments culturals.

Només es va rebutjar una moció, la de vox sobre el tractament antiplagues a la ciutat que demana l’elaboració d’un pla que abordi la neteja i desratització de les zones més afectades, així com un manteniment continu que garanteixi la salubritat de la nostra ciutat i que es prioritzin parcs i les zones escolars. El text demanava la col·locació d’un segell acreditatiu de la desinfecció de cada claveguera i la revisió dels embornals de la ciutat.

L’alcalde va recordar que el servei de Salut Pública de l’Ajuntament ja s’encarrega d’aquestes tasques.

Audiència Ciutadana

D’altra banda, al temps d’Audiència Ciutadana, el col·lectiu de protesta contra la implantació de la Zona de Baixes Emissions tornava a intervenir per criticar la senyalització que s’està produint a la ciutat. Roberto Martín, el seu portaveu, la considera un “despropòsit” i remarca que “es vol potenciar el transport públic i no es permet l’accés a l’aparcament dissuassori de la Renfe”, a la zona de la N150. Martín insisteix que a Cerdanyola hi ha molta gent “que no es pot permetre el privilegi de canviar el cotxe i gent que es compra un de nou que contamina més que l’anterior”.

L’alcalde de la ciutat va apuntar la recent obertura de l’Oficina de la ZBE per millorar l’ordenança en tots els aspectes que siguin millorables i resoldre dubtes, tot insistint en que s’actuarà cas per cas per evitar que ningú “quedi enrere” . Carlos Cordón manifestava que es consultaria la situació de l’aparcament de la Renfe per comprovar si es pot solucionar la situació que denunciava Martín.