El Ple aprova un paquet de 2'2 milions d'euros per pal·liar els efectes de la crisi de la Covid-19
26 de juny de 2020 a les 7:28L’Ajuntament de Cerdanyola aprovava al Ple municipal de juny per unanimitat una modificació de crèdits per destinar 2.255.639 euros per pal·liar els efectes socials i econòmics de la Covid-19 i una altra, de 2.573.633 euros, destinada prioritàriament a inversions a la ciutat. La majoria de grups consideren l’acord històric, tot i que alguns d’ells creuen que els ajuts per a la Covid-19 són insuficients i massa burocràtics, al temps que constaten que no arriben als 4 milions plantejats a la Taula de Reconstrucció. El govern planteja la possibilitat de fer una nova modificació de crèdits al juliol o al setembre i insisteix que les ajudes globals superaran els 4 milions d’euros, en concret 4.516.788,37 euros, amb la part que no requereix de canvis al pressupost.
La proposta d’aprovació destaca que “la pandèmia ha desembocat en una profunda crisi social, que afecta especialment les persones en situació de vulnerabilitat”, especialment en aquella “que no gaudeix d'una estabilitat permanent en els seus ingressos, i que a més està insuficientment atesa per la major part de les polítiques socials, vinculades a l'existència de relacions estables d'ocupació”.
El regidor d’Hisenda, Javier Sánchez, destacava que la proposta que es presentava a aprovació de 2’2 milions suposaven els ajuts socials més importants mai plantejats a l’Ajuntament de Cerdanyola amb dos partides especialment rellevants: 700.000 euros per a famílies i 900.000 euros per a autònoms i empreses. Destaquen també partides de 200.000 euros com a suplement de la partida pressupostària d’emergències socials i 350.000 com a suplement per als Casals d’estiu.
La portaveu d’Esquerra Republicana de Catalunya (ERC), Helena Solà, va confirmar el sí crític de la seva formació per considerar insuficients les ajudes aprovades que xifra en 100 euros per a les persones afectades directament per situacions com un ERTO. "Escassa quantitat i massa requeriments burocràtics” apunta Solà, cosa que creu que provocarà que hi hagi poques sol·licituds tot i les moltes necessitats. La portaveu d’Esquerra considera que aquest acord ha d’anar acompanyat per un cronograma d’execució i una eina d’avaluació que permeti fer un seguiment acurat. Si no és així, afirma Solà, “tot quedarà en paper mullat”. Solà també demana que s’ampliïn els ajuts i que s’incorporin les propostes de les entitats plantejades a la Taula de reconstrucció.
Pau Ortolà, en representació de Ciutadans (Cs), va demanar tornar a convocar la Taula per a la Reconstrucció perquè considera que l’acord aprovat no recull el que es va tractar en aquesta comissió de treball social i econòmic i reclama fer un seguiment exhaustiu de la situació “per saber si s’han d’ampliar” les partides econòmiques al pressupost. Tot i això, considera l’acord històric.
Ivan González, portaveu de Guanyem Cerdanyola, mostra una sensació agredolça ja que, per un costat, creu que és bo arribar a acords malgrat les grans diferències polítiques, però per altre costat, considera que la modificació de crèdits aprovada no satisfarà les entitats participants a la Taula per a la Reconstrucció ja que no reflecteix les propostes globals de la comissió de treball, sinó que és “la plasmació de les propostes que el govern va portar” a la Taula de treball. González demana més concreció, més calendarització de les mesures i més ambició en les quanties econòmiques i recorda que en aquest Ple no es destinaven 4 milions d'euros a pal·liar els efectes de la Covid-19 ja que hi havia una modificacio de 2'2 milions per aquest destí i una segona de 2'6 milions per a d'altres necessitats.
La portaveu d’En Comú Podem (ECP) considera l’aprovació un “acord històric de ciutat fonamentat en teixir consensos i gestionar discrepàncies” i en la necessitat que les ajudes arribin a les persones, empreses i professionals de la ciutat. Pilar Adell apunta que Cerdanyola necessitaria més recursos, però creu que el d’ahir és un pas important per a la ciutat.
Joan Sánchez considera que l’aprovació d’aquest paquet econòmic “és un èxit de ciutat” encara que creu que “tot és millorable”. El regidor de Junts apunta que si els diners aprovats ahir “es queden curts, caldrà aprovar noves accions”.
Des del Partit Popular (PP), Manuel Buenaño, destacava que les informacions fetes sobre el resultat de la Taula per a la Reconstrucció Social i Econòmica parlaven de 109 mesures amb un cost de 4 milions d’euros i “això no es veu reflectit en aquest Ple”. Buenaño considera que la burocratització administrativa dificultarà la tramitació dels ajuts i augura que al setembre caldrà fer una nova modificació de crèdits per ampliar les ajudes accedint a nous col·lectius ciutadans.
En el torn de rèplica, el regidor d’Hisenda assegurava que es recursos mobilitzats per a pal·liar els efectes de la pandèmia van més enllà d’aquesta modificació de crèdits i superaran els 4 milions d’euros, destacant que possiblement es portarà un nou canvi a les partides del pressupost als plens de juliol o de setembre. Javier Sánchez manifesta que la documentació requerida és l’obligada per normativa, però que l’Ajuntament facilitarà al màxim la tramitació administrativa i recorda que l’Ajuntament “no pot fer el que vol, sinó el que està” dins de les seves competències.
Així, fonts municipals destaquen que a aquests diners se li sumaran els 2,3 milions d’euros procedents de partides ja existents i que no requereix cap modificació del pressupost. En total es mobilitzen 4.516.788,37 euros per finançar el pla de xoc de reconstrucció social i econòmica de Cerdanyola i la distribució dels diners es farà:
- Mesures per garantir les necessitats bàsiques dels col·lectius més vulnerables - 200.000 euros
- Mesures en l’àmbit de l’educació i per garantir les oportunitats a la infància - 619.896,59 euros
- Mesures en l’àmbit de la gent gran, dependència i de les persones amb discapacitat - 43.550 euros
- Mesures d’ajuts a l’impuls econòmic i fiscals - 1.167.628,75 euros
- Mesures d’ajuda a les famílies - 1.668.100 euros
- Mesures per a la promoció econòmica, del comerç local i l’hosteleria - 373.000 euros
- Mesures de protecció de l’ocupació - 330.000 euros
- Mesures en l’espai públic - 71.973,92 euros
- Mesures d’organització municipal - 42.639,11 euros
Tarifació social per als Casals d'estiu
El Ple aprovava també canvis en la tarifació social pel que fa als preus públics dels serveis d'educació, cultura, joventut i esports. D’una banda, es canvia la vigència dels atorgaments de la reducció per tarifació social a un any a partir de la data de la sol·licitud amb l’objectiu de garantir que les famílies puguin gaudir de la reducció de manera immediata. D'un altre, i per unanimitat, la inclusió dels Casals d’estiu en els serveis amb dret a tarifació social. El regidor d'Educació, David González, plantejava la necessitat de conciliar vida laboral i familiar de les famílies i de garantir l'accés a tots els infants de la ciutat als casals. González apunta que els infants "necessiten tenir un estiu tranquil".
Les escoles-bressol municipals obren al juliol
Un punt que combina també educació i Covid-19 és l'aixecament de la suspensió dels contractes de les escoles-bressol municipals Cordelles, Turonet i Montflorit que permetrà la posada en marxa del servei al juliol. David González explica que la pandèmia va provocar la suspensió al mes de març i que no es va voler aixecar al juny per estar en desacord amb els criteris marcats per la Generalitat, però que aquests criteris s'han modificat amb garanties de seguretat i per això s'aixeca la suspensió. El regidor indica que, inicialment, van manifestar voluntat d'utilitzar aquest servei 19 infants de l'escola-bressol Cordelles, 20 de Montflorit i 17 del centre Turonet.