El Ple aprova una liquidació del pressupost 2019 amb 11 milions d'euros a tresoreria
8 de maig de 2020 a les 8:53El plenari extraordinari de l'Ajuntament d'aquest 7 de maig aprovava dos temes econòmics importants. D’una banda la liquidació del pressupost municipal de 2019, fruit de la gestió dels governs de Compromís per Cerdanyola en la primera meitat de l’any i del PSC en la segona, amb un superàvit de 7.530.525 euros i un romanent de tresoreria d’11.068.083 euros, i de l'altra una modificació de 400.000 euros del pressupost per pagar factures pendents de proveïdors. El destí d'aquests recursos de tresoreria és ara el debat destacat.
El regidor de Finances, Javier Sánchez, destaca el compliment del Pla Econòmic Financer municipal i del pricnipi d'estabilitat pressupostària assegurant que l’Ajuntament està en un "estat econòmic favorable" per afrontar la situació de crisi generada per la Covid-19. Sánchez manifesta que s’aportarà una part important del romanent de tresoreria per afrontar aquesta situació amb ajudes directes al teixit econòmic local i d’acord al que marca la llei.
L’oposició subratlla que aquesta liquidació seria positiva per a una empresa privada però no per a un Ajuntament que ha de tenir els diners invertits en serveis i equipaments per a la ciutadania. Postura unitària és també la necessitat de dedicar el màxim possible d’aquests recursos a la reactivació econòmica i social de Cerdanyola.
Íñigo Enterria, d’ERC, criticava que no s’hagin gastat despeses previstes en partides de Promoció social (1’5 milions) o Promoció de l’ocupació (1’4) ja que considera que si s’hagués fet “ara no aniríem tan coixos”, al temps que critica la falta d’informació sobre aquest tema en la passada sessió de la Comissió Informativa de l’Ajuntament sobre la qüestió, el que considera que fa que “aquest punt no passi els mínims democràtics”.
Pau Ortolà, de C’s, preguntava la capacitat de l’Ajuntament de Cerdanyola per destinar aquestes quantitats a la crisi de la Covid-19 posant com exemple la partida de 7 milions d’euros prevista per l’Ajuntament de Sant Cugat i proposava que les inversions que no es puguin executar o s’endarrereixin per l’actual situació també es destinin a afrontar la crisi.
Ivan González de Guanyem, Pilar Adell, d’En Comú Podem, Joan Sánchez, de Junts per Cerdanyola, i Manuel Buenaño, del Partit Popular, insistien en la necessitat de destinar aquests fons a la situació de crisi. Sánchez, de Junts, apunta que l’Ajuntament ha de ser “reivindicatiu” per trencar les lleis d’estabilitat pressupostària i aconseguir que el màxim de recursos es destinin a una situació a una borsa d’emergència, postura que compartia Ivan González de Guanyem, mentre Pilar Adell, d’En Comú Podem, insistia en la necessitat de modificar el pressupost municipal de 2020 incorporant aquests recursos amb finalitat social.
Javier Sánchez manifesta que el govern no pot concretar ara quina part d’aquest romanent de tresoreria es pot dedicar a la crisi de la Covid-19 perquè “es treballa amb variables que no depenen” del municipi com modificacions legals necessàries per poder destinar aquests recursos a aquesta emergència i no al sanejament financer i a les que, indica, el govern municipal dona suport.
400.000 euros per pagar factures pendents de 2019
L’altre tema econòmic aprovat va ser una modificació de crèdits del pressupost de 414.665 euros per a pagar factures pendents de proveïdors de l’Ajuntament. Des del govern es reconeix els problemes de tramitació i es destaca la necessitat de tenir una administració més àgil i eficient , mentre l’oposició critica el que considera una lentitud endèmica que no hauria de perjudicar les empreses i autònoms que presten serveis a l’Ajuntament, i encara menys en aquest temps de crisi.
En aquest punt, des d’ERC, C’s i el PP van criticar una informació errònia publicada a Cerdanyola.info on es deia que aquesta partida era per afrontar l’emergència social.