El Ple de l'Ajuntament aprova el conveni del dipòsit controlat de residus del clot de Sugrañes amb l'oposició d'ERC
28 de juliol de 2006 a les 0:00
El Ple de l’Ajuntament de Cerdanyola aprovava ahir dos convenis relacionats amb els residus que van protagonitzar la darrera sessió plenària abans de vacances: d’una banda, el conveni per a la gestió sostenible de residus municipals i d’una altra el conveni per a la instal.lació del dipòsit controlat de residus al clot de Sugrañes –també anomenat argilera Elena- Els dos convenis van comptar amb el suport dos grups de govern, ICV/EuiA i CiU, i dos de l’oposició, PSC i Grup Mixt, i el vot en contra d’un grup de govern, ERC i dos de l’oposició, PP i PAS.
El debat sobre el dipòsit controlat de residus del clot de Sugrañes va protagonitzar la discussió dels regidors sobre els dos convenis. Els arguments a favor van girar sobre el fet que els residus que es dipositaran estaran inertitzats en contra de l’actual llicència d’abocador de residus industrials del clot de Sugrañes i la necessitat de restaurar un espai actualment degradat i donar solució a un problema que afecta tots com és la gestió dels residus, mentre que els arguments en contra es van centrar principalment en el fet que Cerdanyola ha patit al llarg del temps l’existència de molts abocadors que han suposat contaminació i que el tractament dels residus a l’Ecoparc de Montcada no garanteix la seva inertització.
Conveni de gestió de residus municipals
El regidor de Territori i Ecologia Urbana, Rafael Bellido, va presentar els dos acords plantejats al Ple. Bellido destaca que el conveni de gestió de residus municipals inclou l’aportació d’1’5 milions d’euros en dos anys per a la realització de projectes relacionats amb la gestió sostenible dels residus municipals, en especial la brossa orgànica i els voluminosos –com mobles-, i de 60.000 euros en tres anualitats per a realitzar un programa innovador de recollida de material d’amiant.
El regidor del PAS, Jose Luis Costa, va respondre afirmant que era “un xantatge barrejar la recollida d’amiant amb la instal.lació d’un abocador al clot de Sugrañes”. El portaveu del PP, Antonio González, per la seva banda, va manifestar que “és mentida” que el conveni suposi una millora per al municipi, mentre la portaveu d’ERC, Montserrat Puig, recordava que l’ajornament en l’aplicació de la taxa de residus ha suposat reduir els ingressos per al municipi “però és millor restringir la inversió que acceptar un abocador”. Puig, tot i reconèixer bona voluntat municipal en la posada en marxa del programa de recollida d’amiant, considera una mostra “de cinisme que ens donin 180.000 miserables euros” a canvi d’acceptar el dipòsit de residus de Sugrañes "després de tantes malalties" causades per l'amiant a la ciutat.
Conveni del dipòsit de residus
El regidor de Territori i d’Ecologia Urbana va recordar que l’actual llicència del clot de Sugrañes és de classe 2 i que això suposa que es podrien acceptar residus industrials no especials, entre els que hi ha sofre, abrasius, aerosols, hidrocarburs, fibrociment, o lixiviats entre un total de 227 substàncies. Rafael Bellido manifesta que la restauració del clot de Sugrañes suposarà la realització d’un parc que s’incorporarà a la Via Verda i que els dipòsits de residus són necessaris perquè sempre hi haurà un percentatge de material de rebuig que s’haurà de gestionar. En aquest cas, Bellido remarca que al clot de l’argilera Elena només es podran dipositar residus provinents d’ecoparc tractats amb procés d’inertització i terres i runes en un espai petit per una instal.lació d’aquesta mena, d’un milió de tones, que es tancarà al 2010.
En aquest sentit, cal destacar que un dels punts del conveni és que l’Agència de Residus pagarà un canon de 3 euros per cada tona dipositada, el que suposa que l’Ajuntament ingressarà 3 milions d’euros per aquesta causa.
En contra
El regidor del PAS va criticar que a l’ordre del dia del Ple no es parli d’abocador en cap punt, que el tema es tracti al mes de juliol “quan no hi ha possibilitat de mobilització” i que s’afirmi que es tracta d’un espai privat quan els promotors del pla de residus són les administracions públiques. Jose Luis Costa va preguntar qui pot garantir que el dipòsit no portarà problemes quan a Can Planas els abocadors incontrolats han suposat contaminació durant anys i va assegurar que un estudi de la Plataforma Vallès Net indica que els residus provinents de l’Ecoparc de Montcada són els que es poden trobar a qualsevol contenidor sense inertitzar.
El portaveu popular, Antonio González, recordava que ICV sempre s’havia oposat a un dipòsit de residus a Sugrañes recordant que argumentava que calia protegir la Via Verda, restaurar el clot únicament amb terres i runes i perquè Cerdanyola “és una població saturada d’abocadors”. Segons González, Iniciativa ha traït els seus ideals.
Per la seva banda, la portaveu d’ERC, Montserrat Puig, membre del govern municipal, destacava que Cerdanyola és una ciutat “plena d’Uralita amb abocadors incontrolats a la Plana del Castell durant molt de temps” i afirmava que el govern havia d’haver lluitat per omplir el clot únicament amb terres i runes.
A favor
A favor es va mostrar el portaveu del PSC, José Miguel Moreno, qui va remarcar la responsabilitat política d’un partit amb vocació de govern que sap que hi ha serveis que s’han de posar tot i que siguin impopulars. Moreno manifestava que havia hagut transparència al tractar el tema, però remarcava que el PSC supeditava el seu suport a que es creï una comissió de seguiment per vigilar que les bales de residus arribin realment inertitzades, la realització de campanyes informatives i la destinació d’un percentatge del cànon econòmic rebut per a la millora de zones verdes.
Moreno, però, va criticar que no s’hagi aplicat ja la taxa de residus i que l’actual pressupost inclou un ingrés procedent del conveni sobre el dipòsit de 2’5 milions d’euros que no es podran ingressar en aquest exercici.
Al torn de rèpliques i contrarèpliques, Bellido va afirmar que la pressió d’Iniciativa havia permès que l’actual dipòsit de residus no sigui l’abocador de residus industrials previst i va negar qualsevol relació amb els abocadors de Can Planas ja que tant el tipus de residus com la seva gestió són d’altra època. Jose Luis Costa va considerar que els partits majoritaris governen per a les cúpules dels seus partits i no per la ciutat, mentre Antonio González reclamava que s’informi als futurs residents de la Plana del Castell de l’existència del dipòsit.
L’alcalde de Cerdanyola, Antoni Morral, va reiterar que el conveni era “una gran oportunitat” per restaurar un espai degradat amb uns residus amb un percentatge màxim d’inerts i una contribució solidària amb la comarca i l’àrea metropolitana. Morral va confirmar la constitució d’una comissió de seguiment, va manifestar que sempre s’havia actuat amb transparència i valentia i va criticar els grups polítics que no afronten la gestió dels residus “amb responsabilitat” i sense demagògia perquè no són opció de governabilitat. Aquesta intervenció va ser replicada per la portaveu d’ERC. Montserrat Puig va afirmar que “és més irresponsable malmetre el territori” a canvi de diners.
Finalment, PSC, ICV/EuiA, CiU i el Grup Mixt van votar a favor i PP, ERC i PAS, en contra.